
Der kommer ikke mere støjdæmpning omkring motorvejen E45, end der allerede er meldt ud. Så klar var beskeden fra Vejdirektoratet, der tirsdag aften holdt informationsmøde om den kommende udvidelse fra fire til seks spor. Det var dårligt nyt for beboere i blandt andet Åbo og Harlevholm.
I 2023 går det løs. Motorvejen E45 mellem Aarhus Syd og Aarhus Nord skal udvides til seks spor, sådan som det blandt andet er sket omkring Skanderborg.
Det er godt nyt for de mange trafikanter, som jævnligt holder i kø på den stærkt trafikerede motorvej. Og projektet har samtidig tændt håb hos mange beboere langs motorvejen om, at det store anlægsarbejde også vil omfatte øget støjdæmpning fra motorvejen.
En del mødte tirsdag aften op til informationsmøde på Sabro Kro med den sidste rest af håb om, at Vejdirektoratet ville lytte til deres beskrivelser af, hvordan trafikstøjen påvirker deres hverdag. Men der kom ingen løfter om yderligere støjdæmpning.
”Det er ikke fordi vi ikke kan forstå jer. Vi ved godt, at vores motorveje larmer. Men vi har kun en vis sum penge, og vores opgave er at vurdere, hvor vi får vi mest ud af investeringer i støjværn,” sagde projektleder Robin Højen Madsen, som ikke kunne love flere støjskærme og støjvolde.

Efter mange høringssvar med ønsker om støjdæmpning gennem Aarhus Ådal valgte Vejdirektoratet sidste år at tilføje støjskærme på østsiden af motorvejen fra Ormslev Stationsby til Skibby. Det hjælper dog ikke alle i området, og der var på mødet ønsker om yderligere støjafskærmning fra beboere i Åbo, Harlevholm og Skibby.
Men der kommer ikke mere støjdæmpning, vurderede Robin Højen Madsen.
”Hvis der skal ske mere, så skal det besluttes højere oppe i systemet, hos trafikministeren,” sagde han.
Der er i alt afsat penge til følgende støjdæmpning:
- Hørning: 2400 meter støjskærm i 7 meters højde
- Hørning: 1400 meter skærm/vold i 7-14 meters højde
- Ormslev St/Skibby: 1600 meter skærm i 6 meters højde
- Lyngby: 800 meter vold i 10 meters højde
- Mundelstrup/Fårup: 1500 meter vold i 5-8 meters højde
- Geding: 700 meter vold i 8 meters højde
”Kommende beboere hænger på støjen”
Det var ligeledes dårlige nyheder for jordejerne sydvest for Årslev, som ønsker at byudvikle arealerne mellem Skibbyvej og Silkeborgvej i projektet Årslev Fælled. Men støj fra motorvejen kan gøre det nærmest umuligt at bygge boliger i området, der ligger tættest på E45.
Det vurderes af folk med kendskab til lokalområdet, at den planlagte støjskærm gennem Aarhus Ådal her næppe vil gøre den store forskel.
Robin Højen Madsen lagde ikke skjul på, at hvis der skal støjdæmpes yderligere for at afhjælpe støj i kommende bydudviklings-områder, så skal pengene komme andre steder fra. Vejdirektoratet har ikke midlerne.
”Vi bliver triste over at se, at kommuner eller udviklere vælger at bygge langs motorvejene. Vi ved jo, at de larmer. Og det bliver de kommende beboere, der kommer til at hænge på støjen efterfølgende,” sagde han.
Ny slags asfalt dæmper dækstøj
Vejdirektoratet tager afsæt i Miljøstyrelsens vejledende støjgrænse på 58 dB. Støjekspert Lene Nøhr Michelsen erkendte, at man måske bør endnu længere ned for at undgå helbredsmæssige gener for de mennesker, der lever langs motorvejene.
”En motorvej giver bare rigtig meget støj, og når vi er oppe på de her mange tusinde køretøjer, der kører på vejen, så er det jo i flere kilometers afstand, man kan høre det. Vi må bare erkende, at vi ikke kan løse problemerne helt. Vi henholder os til Miljøstyrelsens grænseværdier,” sagde hun.
En enkelt positiv nyhed var der dog at hente for de mange støj-bekymrede: Vejdirektoratet har i samspil med trafikministeren besluttet at anvende såkaldt klimavenlig asfalt som det øverste slidlag på den udvidede motorvej.
Denne type asfalt er meget tæt og jævn og virker nedsættende på brændstofforbruget – og samtidig støjer denne type asfalt cirka 1 dB mindre end andre typer.
Arbejdet går i gang i 2023
Planlægningen af udvidelsen til seks spor begyndte allerede i 2014, og den resulterede i 2020 i VVM-undersøgelsen, der blandt andet lagde niveauet for den planlagte støjdæmpning.
Tidligere på året vedtog Folketinget anlægsloven, der blandt andet afsætter de 2,1 mia. kr. til udvidelsen mellem Aarhus Syd og Aarhus Nord.
Der forberedes nu besigtigelse af områderne med henblik på ekspropriation. I løbet af 2023 bliver projekt-udbud foretaget, og arbejdet ventes at kunne gå i gang i løbet af næste år. De seks spor vil sandsynligvis kunne tages i brug i slutningen af 2026.
Du kan følge projektet på Vejdirektoratets hjemmeside her, hvor der senere lægges en film med den første time af tirsdagens informationsmøde. Her kan du også tilmelde dig et nyhedsbrev om projektet.