Mere end 40 nysgerrige aarhusianere mødte lørdag eftermiddag op i Gellerup, hvor den tidligere leder af lokalpolitiet, Jens Esbensen, for sidste gang viste rundt sammen med lokalguiden Chadi Ali Kayed. Undervejs fik gæsterne flere personlige historier fra politichefens 13 års erfaringer i området.
Arrangementet startede inden for i informationscentret E&P Huset rundt om den store by-model. Her fortalte Chadi Ali Kayed, beboer i Gellerup gennem 33 år og medarbejder i Brabrand Boligforening, om udviklingen i Gellerup gennem de sidste otte-ti år, siden Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj blev skudt i gang.
Fem boligblokke er blevet revet ned, og nye bygninger er ved at skyde op. Og endnu flere projekter er på vej i løbet af de næste par år. Og så er der Udviklingsplanen, hvor endnu syv nye blokke står til at skulle rives, som lige nu behandles i det politiske system både i boligforeningen og kommunen.
De få, som laver ballade
Jens Esbensen fortalte, at hans oplevelse er, at det måske er omkring fem procent af de unge, der er skyld i meget af balladen i området. Mens de resterende 95 procent opfører sig ordentligt. Så et forslag til en løsning kunne være at flytte dem ud af området.
I forbindelse med sin fratrædelse var Jens Esbensen til møde med borgmester Jacob Bundsgaard. Her havde politilederen sagt, at han slet ikke var så bekymret for området.
”Jeg fortalte blandt andet borgmesteren, at vi i Gellerup har nogle store familier, som har nogle udfordringer. Måske giver der ikke den store mening at flytte dem rundt til andre dele af byen. For der vil de formentlig skabe utryghed alene ved deres fremtoning. Naboerne vil blive usikre, og politiet fra midtbyen kender dem ikke. Man risikerer at skabe flere arnesteder for uro, i stedet for at have dem her i Gellerup, hvor vi kan håndtere dem, og hvor de lokale betjente ligefrem kender deres cpr-numre.”
”I forhold til, hvad der sker af kriminalitet, så er det ærgerligt, at så få får lov at fylde så meget. Jeg tror på, at kunne vi få lov til at fortsætte med at gøre det, vi gør, så kan vi også løse opgaven. Men det er politik,” konstaterer den tidligere politimand, som ikke lægger skjul på, at han i løbet af de mange år i Gellerup er kommet til at holde af området og mange af beboere og ildsjælene, han har lært at kende.
At turde give ansvar
En af de positive oplevelser Jens Esbensen kunne fortælle om, var en stor demonstration for snart ti år siden i forbindelse med urolighederne i Gaza.
”Mange af beboerne i Gellerup stammer fra Palæstina, og de ville gerne demonstrere. I København udviklede en lignende demonstration sig til stor ballade, hvor 300 betjente blev kommanderet ud. I Gellerup lod vi beredskabets frivillige, som består af ildsjæle fra de lokale foreninger, tage ansvaret. De stod selv for det meste af planlægningen. Det endte med et flot fakkeloptog med 2000 deltagere rundt om Gellerup. Vi var seks lokale betjente fra stationen, som deltog, og vi hjalp med brandtæpper, vi lånte inde på hovedstationen. Og så kørte Chadi ellers bagerst på en Puch Maxi med en mælkekasse fyldt skumslukkere,” husker Jens Espersen.
Han tilføjer, at han den aften ved demonstrationen mødte et ægtepar, der gik og græd.
”Jeg var nysgerrig og forhørte mig om, hvad der dog var galt. Jeg fik at vide, at de på live-tv lige havde set mandens mor nede i Gaza. Hun var blevet såret under et bombardement, og nu kunne de ikke få kontakt med hende over telefonen. Sådanne historier er med til at sætte ting i relief. Og måske give anledning til at prøve at sætte sig selv i deres sted,” siger Jens Espensen.
Området åbnet op
Ude på stierne i den nye bypark i Gellerup kunne Jens og Chadi fortælle om vigtigheden af den nye kunstgræsbane i Gellerup, som er med til at nedbryde fordomme om området, fordi at mange fodboldspillere udefra komme og bruger faciliteten. Og i den nye bypark, som har åbnet området op og gjort det indbydende, kommer der i dag mange gæster udefra.
”Det har også været besøg af mange politikere og ministre gennem årene, som jeg tit har vist rundt. Blandt andet Folketingets retsudvalg med formand Peter Skaarup i spidsen. Jeg fortæller altid, at det der er ulovligt i Aarhus, også er ulovligt i Gellerup,” fastslår Jens Esbensen, som kort derefter ude på den nye Karen Blixens Boulevard oplevede, at han måtte råbe udvalgsformanden an, fordi han gik over for rødt i et af de nye fodgængerfelter.
Positivt besøg
Inger Holland fra Skåde og Erik Sørensen fra Brabrand var med på lørdagens rundvisning.
”Jeg har fået et meget positivt indtryk af området. Sikken en bypark og sportsområde. Det er rigtig spændende og kan blive alletiders nye bydel. Jeg ved ikke så meget om arkitektur, men umiddelbart lyder det tudetosset, at man vil rive de blokke ned, som ligger så skønt ud til parken. Og så er jeg overrasket over hvor rent og pænt, der er herude,” siger Inger Holland.
”Jeg har været før og komme jævnligt. Denne rundvisning har været meget informativ med nogle fine fortællinger. Området har ændret meget karakter i løbet af de senere år, og det er vanskeligt at se, at det ikke skulle have en effekt med alt det, der allerede er gjort,” siger Erik Sørensen, der har en fortid som arkitekt.
Ny rundvisning i parken
Lørdagens rundvisning var den sidste af foråret tre ture med Jens Esbensen og Chadi, som har været arrangeret af Gellerups Bydelsvandringer. Allerede på onsdag den 29. maj kl. 15.00 er det muligt at komme på en ny rundvisning med skov- og landskabsingeniør Søren Ebdrup Rostved. Han har været med til at anlægge byparken og kan fortælle spændende om de mange planter, urter og træer, som findes i den nye park.