Har du opdaget skoven, der skyder op omkring nordvest for Brabrand? Der er planlagt sankespor, rideruter, mountainbikespor og løberuter i True Skov. Vil du være med til at forme naturområdet? Aarhus Onsdag og Vores Brabrand holder d. 3. december sammen et debatmøde om udviklingen af True Skov.
Tekst: Bente Tahmasbi Hansen, Aarhus Onsdag
Det største natur-hit i Danmark er skovene. De er voksne danskeres første valg, når vi har fri og vil ud. Den store popularitet slider skovene omkring Aarhus op. Men sådan behøver det ikke være, for Aarhus har en stor, men også lidt overset, skov: True Skov.
I 2018 udviklede en stor gruppe borgere, Aarhus Kommune og Naturstyrelsen en udviklingsplan for friluftslivet i området. De ønsker sig mere varieret natur, nye stisystemer for dem der vil sanke, ride, cykle, løbe eller nyde skovens dybe, stille ro. Mange af de foreslåede tiltag er afhængige af samskabelse og lokalt engagement, som også kan danne grobund for andre gode ideer og tiltag. Så hvordan kommer vi fra gode ideer til virkelighed?
Det spørgsmål stiller Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus og Vores Brabrand. Vi vil gerne have input fra jer, som har lyst til at være med til at forme området. Så send gerne tanker og ideer – og kom og vær med på et debatmøde, der afholdes på Gellerup Bibliotek 3. december.
En skov i voksealderen
De første træer blev plantet for 25 år siden, og skoven har for længst rejst sig i landskabet og indbyder til brug. True Skov indbyder til engagement og løbende udvikling. Den er i voksealderen og meget mere formbar end gammel skov.
“True Skov og dens forlængelse ind i Skjoldhøjkilen og Langdalen har et kæmpe potentiale, og den er der for at blive brugt. Der er seks kilometer i fugleflugt fra Hasle Bakker til True Skovs vestlige grænse – så der er plads til både natur og friluftsliv,” siger Anders Busse Nielsen. Han er landskabsarkitekt, professor og Naturstyrelsens mand i True Skov.
Der færdes han tit, og han kender den ud og ind. Den er på størrelse med Marselisborg Skovene og er fem gange større end Riis Skov.
“True Skov giver mulighed for at aflaste Marselisborg Skovene, hvis grænse er ved at være nået. I den er oplevelsen for den enkelte skovgæst præget af, at der er så mange brugere,” siger Anders Busse Nielsen, der er meget begejstret for den unge skov.
Skoven går helt ind i byen
“Træerne er for længst vokset os over hovedet, og man kan opleve vandhuller, lysninger og åbne naturarealer mellem træerne. Vi arbejder lige nu med at forstærke den landskabelige variation for at understøtte og stimulere mange forskellige typer af natur, naturoplevelser og friluftsliv,” forklarer han og tilføjer:
“Det varer naturligvis mange år, før træerne bliver lige så store, som i Marselisborg Skovene. Det tager 100 år at få 100 år gamle træer, men få af os er her om 100 år, så lad os komme ud og bruge True Skov og være med til at forme den,” opfordrer landskabsarkitekten.
Han påpeger, at True Skov-området trækker naturen helt ind i byen til Gellerup – og folk ud i naturen. Den skaber et attraktivt grønt område og et landskabeligt modstykke til byen, der breder sig mod vest og nord. Nu har byen fået en fin grøn kant, der giver lys og luft og beskytter drikkevandet til aarhusianerne.
“True Skov har potentiale til at blive udflugtsmål for familierne i hele Aarhus. Folk i den vestlige del af byen bruger allerede skovområdet, og de vil sikkert gøre det mere og mere, efterhånden som vi får udviklet gode stier, ruter og spor,” håber Anders Busse Nielsen.
3. december klokken 17-18.30: Debatmøde for alle på Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand. Tilmeld dig på mail: bth@lokalavisen.dk eller voresbrabrand@gmail.com. Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus, Vores Brabrand, Dokk1 og FO-Byen arrangerer og har inviteret Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og alle andre, der vil være med.
Læs også:
Udviklingsplanen True Skov for Alle