Hvad kan man egentlig bruge et indkøbscenter på 45.000 kvadratmeter til – når nu der ikke længere er basis for at drive butikker? Det var et af mange spørgsmål, der blev vendt og drejet på sidste uges debatmøde om City Vest. Her får du et overblik over de vigtigste emner, der blev diskuteret.
Da klokken nærmede sig 16.30 onsdag eftermiddag, fik medarbejderne på Gellerup Bibliotek pludselig travlt. Det myldrede ind med folk, som ønskede at deltage i debatmødet om City Vest, og der blev båret mange stole ind. Da mødet startede, var Mellemrummet foran biblioteket prop-fyldt med tilhørere.
De glædede sig alle til at høre, hvad arkitekt Anna Mette Exner og projektudvikler hos A. Enggaard, Lars Thesmer Sørensen, havde at sige om indkøbscentrets fremtid.
A. Enggaard ønsker tilladelse til at rive to tredjedele af centret ned for at bygge boliger på arealet ud mod Silkeborgvej. Kun den nordlige del af centret ønsker man at bevare som et lokalt bydelscenter. Omvendt har Anna Mette Exner talt varmt for en udvikling af den nuværende bygning:
”Den foreslåede nedrivning af 2/3 af det tidligere butikscenter City Vest i Gellerup vil være forbundet med voldsomme sociale, arkitektoniske og kulturhistoriske tab og i tillæg resultere i en stor negativ klimapåvirkning,” skrev hun i sit høringssvar.
”Nu ser man efter andre steder at placere sig”
Men hvad stiller man op med et indkøbscenter, hvor der ikke længere er basis for at drive ret mange butikker?
Projektudvikler Lars Thesmer Sørensen måtte ret hurtigt skuffe de tilhørere, som stadig håber, at centret vil blive fyldt med butikker igen. På spørgsmålet, om det vil være muligt at få bare halvdelen af de tidligere 60 butikker tilbage, lød svaret kontant:
”Jeg tror ikke, det ønske har gang på jord. Jeg kan ikke skaffe butikker. Kan I? De store kæder, som før har haft butikker her, sidder og ser på et excelark – og jeg tror ikke, det her sted kommer på kortet igen. Nu ser man efter andre steder at placere sig.”
Projektudvikleren havde i det hele taget svært ved at se, at de nuværende bygninger kan gøre noget godt for bydelen.
”Med de tre store bygningskroppe på godt 70×70 meter er det svært at få centret til at give liv til bydelen. Man kan ganske simpelt ikke se om der er 10 eller 1000 mennesker derinde,” sagde han.
”Det er blevet foreslået at placere boliger der. Men så er vi kun 9 meter inde i bygningen. Og der er 73 meter. Jeg synes ikke, mine børn skal gå i en daginstitution, hvor der kun har ovenlysvinduer, som det så vil være tilfældet i City Vest… Jo, padelcenter kunne der måske godt være.”
Anna Mette Exner var helt uenig:
”Vi kan sagtens fylde op centret op med spændende aktiviteter. Vi er i forvejen alt for gode til at rive ned!”
Som en middelalder-landsby
Hun ser store muligheder i et renoveret og revitaliseret City Vest, som hun mener kan få et udtryk hen i retning af en middelalder-landsby:
”Man kan sagtens skabe nogle flere åbninger udefra. Men den nuværende struktur med tæt urban karakter, hvor man går ad krogede gader med lys for oven… jeg kan lige se det for mig. Det kunne blive rigtig fedt! Jeg ved godt, at I er oppe mod en masse ting, der har med virkeligheden at gøre. Men hvor der er en vilje er der en vej,” sagde hun – mens Lars Thesmer Sørensen havde et svar parat:
”Jeg er ingeniør og uddannet i at bygge huse. De regler vi har i dag, gør din drøm umulig. Den middelalderlandsby blev bygget, før de nuværende brand-regulativer blev besluttet!”
”De regler skal laves om, sådan at det kan lade sig gøre at transformere bygninger som City Vest,” lød modsvaret fra Anna Mette Exner, som er en del af et ekspertudvalg, der arbejder med et oplæg til en ny national arkitekturpolitik.
”Bygningen er bare fantastisk”
Anna Mette Exner talte i det hele taget varmt for en bevarelse af City Vest i sin nuværende form:
”Historiens nærvær i arkitekturen er afgørende for vores oplevelse. Vi tiltrækkes af områder, hvor historien er nærværende. Det er forkert at rive ned og bygge nyt. Det tager tid at udvikle en by, og hvis man tillader nedrivning af en del af City Vest, gentager bare den samme fejltagelse, som man begik, da man i sin tid byggede Gellerup i ét hug.”
”Vi snakker værdier – værdien af den historie der ligger i City Vest. Værdien af det rummene kan. Se bare på Centrum Vest-festivalen for nylig. Bygningen er bare fantastisk. Den kan noget, almindelige parcelhuse ikke kan!”
Bydelscenter for hele Brabrand
Anna Mette Exner talte om vigtigheden af, at der fortsat vil være et bydelscenter, der fylder noget i Brabrand. Hun opfordrede til at ”det nye City Vest” rent fysisk vil kunne ses fra Silkeborgvej.
”City Vest har gennem mange år fungeret som porten til Gellerup, hvor alle kunne opholde sig, og hvor folk fra alle samfundslag kunne møde hinanden. Det har været et hængsel mellem Gellerup og Aarhus. Det vil ændre sig fuldstændig, hvis man pakker centret ind i boliger, og det kun bliver et lille butikscenter, der orienterer sig mod Gellerup.”
”Vi ønsker ikke kun at orientere centret mod Gellerup. Vi ser det som et bydelscenter for hele Brabrand. Man vil fortsat kunne se de markante tårne fra Silkeborgvej,” svarede Lars Thesmer Sørensen.
Anna Mette Exner mente, at Aarhus Kommune har sovet i timen, mens alle andre har kunnet se, hvad der var ved at ske.
”Hvis man havde været forberedt, havde man haft tid til at finde de rigtige aktiviteter til City Vest. For eksempel kunne Arkitektskolen sagtens have været placeret i City Vest-bygningerne.”
”Vi har brug for, at nogen kommer til os med ideerne”
Hen mod slutningen af mødet faldt snakken på mulighederne for at finde alternativer til den delvise nedrivning, der ellers formentlig ligger forude:
”Det vil være fedt, hvis nogen vil komme og hjælpe os med at skabe et godt indhold i det kommende bydelscenter. Vi ønsker det gode for Brabrand og Gellerup og leder efter de fede butikker og de rigtige aktiviteter. Men vi kan ikke fylde lokalerne op alene. Vi har brug for, at nogen kommer til os med ideerne,” sagde projektudvikler Lars Thesmer Sørensen.
Han gjorde opmærksom på, at A. Enggaard ikke har stået og trippet for at få lov til at købe indkøbscentret:
”Vi købte det, fordi så den udvikling der var på vej – at det kunne blive en tom, død bygning. Vi var bange for, hvad det kunne gøre med transformationen af Gellerup. Vi var nødt til at gøre noget – og vi er klar til at sælge bygningen videre for den samme pris, som vi selv har givet,” sagde Lars Thesmer Sørensen, som understregede, at man hos A. Enggaard bestemt ikke har fortrudt købet.
Det fik Anna Mette Exner til at foreslå, at lokale borgere går ind i spillet om City Vest, for eksempel ved at etablere et byggefællesskab:
”Der mangler nogle folk, som vil risikere noget på at være her. I et byggefællesskab går man sammen og bygger sammen i flok. Så har man topprofessionelle rådgivere til at varetage den praktiske organisering, men man er med i processen fra start til slut. Så slår man rødder på en helt anden måde i et lokalsamfund. Det er det, der er brug for!”
Lars Thesmer Sørensen understregede, at A. Enggaard ikke bare er en entreprenør-virksomhed, der kun ønsker at bygge nyt. Virksomheden er også langsigtede investorer, som ønsker at være med til at udvikle et lokalområde og skabe værdier over mange år.