
True Skov er under forandring. En lang række nye initiativer skal gøre det gigantiske naturområde endnu mere interessant at besøge. Blandt andet skal skotsk højlandskvæg være med til at skabe endnu mere naturværdi omkring udsigtspunktet Espenhøj.
Pludselig står de der. To gigantiske dyr med frygtindgydende horn. I 10 sekunder har vi en slags øjenkontakt – og så bøjer de sig ned og gumler videre.
”Det er vores nye naturforvaltere herude. De er jo nysgerrige, men de holder sig på afstand,” beroliger projektleder Anders Busse Nielsen, som er Naturstyrelsens mand i True Skov.
Vi er netop gået ind ad den nyetablerede indhegning og på vej op ad bakken til et af de skønneste steder i True Skov – udsigtspunktet Espenhøj – da de to kæmpedyr af racen skotsk højlandskvæg viser sig.
”De kreaturer går først og fremmest rundt herinde for at gøre et stykke arbejde. De skal være med til at forme landskabsbilledet og udvikle naturværdierne – det er det, de er allerbedst til,” siger Anders Busse Nielsen.
Indhegningen af den 14 hektar store naturperle er et af de nyeste tiltag, der skal være med til at udvikle True Skov til et naturområde, mange mennesker har lyst til at gå på opdagelse i.
Og når man spørger True Skovs nuværende og mulige brugere, hvad de selv ønsker sig, lyder svaret blandt andet, at det vil være mere varieret natur med både traditionel skov og mere åbne strækninger. Og det er det, Naturstyrelsen er i færd med at skabe.

Den halvåbne mellemting
Vi står og kigger ud fra toppen af Espenhøj. Herfra kan man få overblik over store dele af Aarhus Ådal. Og i horisonten kan vi se de indledende øvelser til Aarhus by. Det giver en fantastisk fornemmelse af at være så tæt på byen – og alligevel stadig ude i den vilde natur.

Her lå gigantiske isblokke tilbage i tiden og smeltede af – og efterlod både sandjord, og fugtige tørvejorde i lavningerne. Her blev det meget varierede landskab nordvest for Brabrand skabt. Det er her, Naturstyrelsen ønsker at hjælpe naturen lidt på vej:
”Her på Espenhøj har vi valgt at introducere græsningsskoven som den her halvåbne mellemting mellem skov og åbent område. Og som du kan se, giver det jo et helt andet landskabsbillede og fremhæver det meget varierede terræn, der findes her. Det fremhæver oplevelsen af det bakkede landskab og naturværdier, der er her.”
De aller-roligste dyr
Først kom de store maskiner og gik til angreb på den meget massive skov, der findes mange steder i området. Og nu hvor maskinerne har skabt masser af åbne områder kombineret med ”øer” af træer, bliver kreaturerne sat ind: de skal sørge for at skabe yderligere variation i beplantningen og gøre det lettere at se det bakkede terræn.
Anders Busse Nielsen understreger, at man roligt kan gå ind i indhegningen, selvom der er græssende dyr. Han lover også, at der vil være forholdsvis få græssende dyr, da det skaber den mest varierede natur.
”De forpagtere, vi har, ved godt, de skal udvælge deres aller-roligste dyr til sådan en opgave, akkurat som det er tilfældet i Skjoldhøjkilen.”

Har fået både ris og ros
Netop i Skjoldhøjkilen har nogle naboer kritiseret, at en del af området er blevet lukket af med hegn og nu afgræsses med kreatuer og heste for at understøtte udviklingen af naturen. Anders Busse Nielsen understreger dog, at kun en enkelt sti er blevet inddraget – og i det tilfælde er der etableret en ny sti.
”Vi har typisk fået reaktioner fra folk, der har haft deres egne smutveje og trampestier. Vi har sat hegnslinjer, stiforbindelser og rundtursmuligheder at vælge imellem nord- og syd-gående såvel som øst-vest-gående, der ikke går gennem de hegnede områder. Og man må meget gerne benytte klaplågerne og gå gennem indhegningerne,” siger Anders Busse Nielsen, som dog opfordrer til at man ikke har hund med ind til dyrene.
Han tilføjer, at Aarhus kommune og Naturstyrelsen trods alt kun har indhegnet omkring 25 af de i alt 700 hektar, som True Skov og dens forlængelse ind i Skjoldhøjkilen og Langdalen udgør. Der skal være plads til alle i True Skov området.
”Vi har fået både ris og ros for de nye græsningsområder. I Naturstyrelsen har vi faktisk været lidt overraskede over kritikken. Tag for eksempel Langdalen, hvor ingen kritiserer græsningen – for sådan har det jo altid været dér. Mange mener, at dyrene netop er charmen ved Langdalen.
”Vi håber, at det er et spørgsmål om tilvænning. For os er det ikke et spørgsmål om enten friluftsliv eller natur. Når vi er her på kanten af byen, skal vi balancere begge dele på samme sted.”
”Naturen er jo super tålmodig”
En del af arealerne omkring Espenhøj er såkaldt paragraf 3-beskyttet, hvilket er en offentlig anerkendelse af, at der her findes naturværdier, der skal beskyttes.
”Det er et tidligere græsningsareal, og vi håber, at den overdrevs-karakter kan sprede sig over et langt større område, mens der nede i lavningerne bliver fugtig eng. Det vil give en øget variation og skabe øgede naturværdier,” siger projektlederen.
”Men naturen er jo super tålmodig, og det skal man også være, når man arbejder med den. Vi gav den jo en over nakken med skovningsmaskinen sidste år og løsnede her de her tætte træ-bevoksninger op i holme af træer. Og vi har været så heldige, at der allerede er naturlige selvsåede arter, så der vil frem over af sig selv udvikles en meget varieret struktur.”
Folkene i Naturstyrelsen håber, at mange besøgende i True Skov vil få lyst til at åbne træ-lågen og lægge vejen op ad bakken forbi Espenhøj og få netop den oplevelse af at bevæge sig igennem et meget varieret naturområde.
Ruten bliver en del af et af 10 kommende turforslag, som en gruppe af frivillige brugere af True Skov er i gang med at udforme og afprøve.
Læs også: