Både Engdalskolen og Sødalskolen kan på mandag byde de ældste elever velkommen tilbage. Begge skoler får med de nye afstandskrav plads til alle elever på skolen – men på Engdalskolen kan det kun lade sig gøre ved at lade 6. og 7. klasse gå i skole om formiddagen, mens 8. og 9. klasse møder om eftermiddagen.
Skifteholds-undervisning kunne man kalde organiseringen af undervisningen for de ældste elever, der på mandag igen møder op på Engdalskolen efter to måneders corona-nedlukning.
6. og 7. klasse skal gå i skole kl. 8-11, mens 8. og 9. klasse møder kl. 12-15. På den måde er det lykkedes skolens ledelse at få plads til alle næsten 1000 elever på skolens matrikel.
”Det er den eneste måde, vi kan sikre, at alle kan være her. Hvis vi ikke havde ladet eleverne møde på skift, havde vi været nødt til at gå ud og finde lokaler andre steder. Og vi har på skolen været enige om, at det var vigtigt, at alle får oplevelsen af, at de kommer hjem til skolen igen,” siger skoleleder på Engdalskolen, Anders Munthe.
Midt på dagen er der indlagt en times pause, hvor alle klasser bliver rengjort og sprittet af, inden de overtages af de ældste elever. Skolens rengøringspersonale skal alligevel i det tidsrum rundt på skolen og tørre håndtag og andre overflader af.
Anders Munthe understreger, at det har været helt afgørende, at afstandskravet er blevet reduceret til én meter. Af den grund har skolen kunnet samle otte klasser i ét klasselokale. De fleste af skolens lokaler er dog mindre end de krævede 60 kvadratmeter, og her må klasserne fortsat være spredt over flere lokaler.
Online om formiddagen – i skole efter frokost
Også på Sødalskolen vil der blive undervist i en form for skiftehold. De yngste elever møder om formiddagen, mens de ældste kommer efter frokost.
De ændrede afstandskrav har også på Sødalskolen betydet, at et par klasser har kunnet rykke sammen. Det betyder, at der bliver klasselokaler til 6. og 9. klasse. 7. og 8. klasse er så store, at de skal gå i skole i Sødalskolens nye gymnastiksal og i aulaen.
Eleverne i 6. til 9. klasse vil fortsætte med online-undervisning om formiddagen, og så møder de på skolen på Louisevej kl. 12.30.
Det betyder, at de kommer ind på skolen, mens de yngste stadig har undervisning. På den måde undgår man, at alle eleverne mødes i indgangen, når de yngste er på vej hjem.
”Vi glæder os meget til at få de store elever tilbage. Så skal vi lige have lært dem at spritte af og holde afstand, sådan som de yngste klasser gør det,” siger skoleleder Karen Henriette Jessen.
”Kan det ikke være sådan her altid?”
Hun fortæller om en hverdag, hvor eleverne til og med 5. Klasse for længst har fundet ind i den nye hverdag med god afstand, masser af håndvask og udendørs undervisning.
”Flere af vores elever har spurgt, om det ikke kan være sådan at gå i skole altid.”
Hun vurderer, at det især er den ekstra ro og plads på skolen, de yngste elever nyder – og så det, at de møder de samme voksne hver dag. De oplever færre skift end før coronaen.
”Der er ingen tvivl om, at vi alle vil overveje, hvor meget af den nuværende organisering af skoledagen, vi få med over i den kommende hverdag, efter at vi ikke længere har corona-restriktioner.”
Chromebooks på vej til alle elever
Hun nævner i den forbindelse også online-undervisningen, som mange elever drager fordel af. De oplever, at det kan være lettere at koncentrere sig, når de arbejder hjemme foran computeren, og ikke bliver forstyrret af eventuel uro i klassen.
”Nu har vi fået en masse erfaringer, vi glæder os til at drage nytte af”, siger Karen Henriette Jessen. Hun ser frem til, at alle elever fra 2. klasse og op efter sommerferien får stillet egne computere, såkaldte Chromebooks, til rådighed af Aarhus Kommune.