Huslejen blev for høj og kunderne for få, til at fiskehandler Jan Dahl Hansen kunne holde Gelfisk flydende i City Vest. Men han blev inviteret inden for hos naboen, Slagter Stjernholm, og det har vist sig at være en rigtig god løsning for dem begge.
Det var dårlige nyheder, slagtermester Allan Stjernholm modtog den dag i efteråret 2018. Naboen på madtorvet i City Vest, Gelfisk, skulle lukke. Siden starten i 1972 havde der været en fiskeforretning i City Vest, men nu var det slut.
”Det var jeg virkelig træt af at høre, selvfølgelig først og fremmest på Jans vegne, men det var også dårligt nyt for os som virksomhed. Vi har været afhængige af hinanden her på madtorvet, og vi har ikke råd til, at flere butikker lukker”, fortæller Allan Stjernholm.
”Jeg tænkte lige over det en dag eller to, før jeg løb over for at høre, om han havde lyst til at starte op hos os. Det var han heldigvis frisk på med det samme.”
En væg skulle delvist brydes ned, og der skulle lejes diske. Men midt i november var alt klar til, at Jan Dahl Hansen kunne flytte ind.
Og allerede nu kan de begge se, at det var en rigtig god løsning. I december kunne de begge notere en omsætning i fiskeafdelingen på 75% af den tidligere omsætning i Gelfisk. Og så ser det ud til, at kunderne er rigtig glade for at kunne købe både fisk og kød i den samme butik, vurderer slagtermester Allan Stjernholm.
”Specielt i weekenderne kan vi mærke et øget flow gennem butikken, hvor man måske køber fisk til den ene dag og kød til den anden.”
Pludselig noget der hedder ferie og fridage
Det samme kan Jan Dahl Hansen mærke. I 40 år har han været en del af Gelfisk, først som lærling, siden som ansat og de seneste knap 10 år som indehaver. Men det blev sværere og sværere at drive en fiskehandel i City Vest.
Kunderne blev færre på madtorvet, men der skulle fortsat en solid omsætning til at kunne betale en stadigt højere husleje. Det blev til sidst for svært. Men det har vist sig som en rigtig god idé at flytte ind hos Stjernholm – når det nu skulle være:
”Det betyder rigtig meget for mig, at jeg har kunnet blive ved med at betjene mine faste kunder. Og jeg ved, at det også er gensidigt. Man kender jo efterhånden mange af dem og ved, hvad de gerne vil ha´”, siger Jan Dahl Hansen.
”Vi supplerer hinanden godt. Jeg kan mærke, at mange kunder er glade for det, at de nu det samme sted kan få fisk til en forret og kød til en hovedret, eller omvendt”,.
Jan Dahl Hansen lægger heller ikke skjul på, at det er dejligt at have fået nogle kolleger.
”Jeg er jo ansat nu, og det har jeg det rigtig godt med. Så er der pludselig noget, der hedder ferie og fridage. Jeg var kørt lidt sur i at drive egen butik. Det var en meget høj husleje, der skulle tjenes ind til. Her får jeg lov til at gøre nogenlunde som jeg vil, og så tager Allan og jeg en snak om tingene en gang i mellem”, siger han.
Den gode oplevelse
Allan Stjernholm har fulgt udviklingen på madtorvet i City Vest med både irritation og nervøsitet. Grønthandler, bager, kaffebutik – og nu er fiskehandleren også lukket.
”Vi må erkende, at forandringerne i detailhandlen er kommet for at blive, og at vi ikke får et nyt madtorv som tidligere. Men vi kan fastholde de kunder, der køber fisk, her i City Vest og give dem en god oplevelse”.
Det er blevet sværere at drive en butik med friske fødevarer. Længere åbningstider, krav til indtjening, kravet til investering og vedligeholdelse af maskiner. Alt det peger i retning af større butikker.
Slagter Stjernholm er en del af kæden ”Mad med mere”, der hjælper med markedsføring, fælles opskrifter m.m., samtidig med at butikken har sin fulde selvstændighed.
”Nu overtager du vel snart Fætter BR også”, bemærker en stamkunde lunt på vej ud af butikken.
Allan Stjernholm smiler.
”Nej, nu har vi nok nået grænsen for, hvad vi kan klare. Folk har også foreslået, at vi skulle åbne en vin- og tapas-bar, men det syntes vi blev for meget. Man skal gøre det, man er god til.”
Færdige retter fylder mere
Stjernholm er en af kun cirka 200 selvstændige slagterbutikker tilbage i Danmark. For dem alle gælder, at salget af fersk kød nu udgør en mindre del end tidligere.
I stedet tager forarbejdede retter en større del af omsætningen. Det drejer sig om mad ud af huset, og det man med et engelsk ord kalder convenience: Færdige retter lige til at sætte i ovnen eller putte i en gryde.
På mange måder er kundernes lyst til at lave mad usvækket, oplever Allan Stjernholm. Blandt andet madprogrammer i tv inspirerer endda til at prøve nye opskrifter og tilføre anderledes krydderier. Det er bare hverdagen, der er blevet travlere for mange familier, og især mandag til torsdag er kalenderen fyldt med aktiviteter for både børn og voksne, og det kan være svært at finde tid til at lave mad.
Delikatesse-butikker er vigtige
Slagter Stjernholm har været en del af City Vest, næsten helt fra butikscentrets start i 1972. Allans farfar overtog slagterbutikken i centret få måneder efter åbningen, og hans far overtog den i 1977. I 2007 blev Allan en del af butikken og har siden overtaget virksomheden via et glidende generationsskifte.
Han er stadig glad for at være en del af City Vest, og også kan som formand centerforeningen glæde sig over, at de seneste kundeundersøgelser stadig viser, at kunderne er generelt er tilfredse med at handle der.
”Vi kan se, at delikatessebutikker og nichebutikker er en utrolig vigtig del af City Vest. Og jeg synes stadig, vi kan noget på det punkt.”
Udviklingsplan for City Vest
Men pilen har peget nedad for City Vest de senere år. Af de 65 lejemål er cirka to tredjedele udlejet. Og antallet af kunder har generelt været vigende.
Ejerne, Danica Ejendomme og ATP, har i længere tid arbejdet på en udviklingsplan, der skal forny City Vest. Der skal desuden laves p-pladser under jorden og bygges boliger rundt om indkøbscentret. En biograf og et højhus er også en del af udviklingsplanen.
Aarhus Kommune havde i sommeren 2018 planen ude i en foreløbig høring, og nu venter alle på, at der bliver fremlagt en ny lokalplan for området.
”Jeg vil ikke lægge skjul på, at der snart skal ske noget. Vi ved jo, at der er store planer for en ombygning af centret, og vi håber, at der snart bliver meldt noget konkret ud om planerne. Meget gerne i løbet af foråret 2019”, siger han.
Læs også:
Store planer ved City Vest: Brabrand kan få det første rigtige højhus