Leder af inklusion og udvikling, er Solveig Isadora Meier-Nielsens jobtitel. Siden Café Europa startede i Gellerup i januar, har hun hjulpet 10 lokale borgere på den yderste kant af arbejdsmarkedet i gang i cafeen. 8 af dem er nu ansat på ordinære vilkår, mens andre har været inde i korte praktikforløb.
Da Aarhus Kommune skulle skrive kontrakt med private virksomheder om driftsopgaver i det nye kontorhus i Gellerup, Blixens, var et af kravene, at de skal tage et socialt ansvar, for eksempel ved at ansætte folk fra lokalområdet.
Det gælder blandt andet Café Europa, der skal stå for driften af café og spisested i Blixens de næste 15 år.
Solveig Isadora Meier-Nielsen er ansat af Café Europa til at hjælpe nye medarbejdere i gang som eksempelvis opvaskere eller køkkenmedhjælp.
”Vi skal være med til at skabe jobs i Gellerup og opkvalificere nogle mennesker. Hos os vil de få chancen for at komme rigtigt i gang”, siger hun.
”Det er ikke sikkert, at alle kan ansættes permanent hos os, men det er mit ønske, at når de går herfra, så har de lært noget, de kan bruge fremover. Om det så er at skrælle gulerødder, eller viden hvordan man laver den bedste kop kaffe.”
Hvis man aldrig før har været på arbejdsmarkedet, kan der være mange spilleregler på en arbejdsplads, man skal lære. Hvordan melder man sig syg? Hvordan læser man en lønseddel? Alt det skal hun tage sig tid til at forklare.
Forventninger udvikler os
Ud af de 21, som er ansat i Café Europa nu, er 8 personer i alderen 18-56 år fra den yderste kant af arbejdsmarkedet ansat på såkaldte ordinære timer. Nogle har kun få timer om ugen, men typisk er jobbet tilpasset til den enkeltes aktuelle formåen.
”Det er meget individuelt. Nogle har et fleksjob med få timer om ugen. Andre kommer i en måneds praktik med henblik på en afklaring af, om de kan få ordinær ansættelse”, siger hun.
”Mange har udfald undervejs, men jeg er meget optimistisk. Jeg har en positiv tro på, at hvis vi møder folk, hvor de er, kan vi gøre en forskel. Men det er også sådan, at vi udvikles som mennesker, hvis der stilles forventninger til os. Vi skal stille krav, så der hele tiden er et udviklingspotentiale.”
”Vi udelukker ingen, heller ikke selvom du evt. har noget stående på din straffeattest. Måske kan de finde en plads her hos os”, siger Solveig Isadora Meier-Nielsen. Hun fortæller, at Café Europa er på vej til at ansætte yderligere to medarbejdere, som er nye på arbejdsmarkedet.
Café Europa har i mange år drevet kantiner i hovedstadsområdet, hvor der også har været både praktikanter og folk i fleksjob.
Håndholdt samarbejde
Jobkonsulent Louise Enevoldsen, Det boligsociale Hus, glæder sig over det tætte samarbejde med Café Europa. Hun beskriver samarbejdet som meget ”håndholdt”, hvilket betyder, at begge parter gør sig umage med at få job og person til at passe bedst muligt sammen.
Passer mødetider og antal timer for eksempel til den pågældende person? Er et fleksjob eller en måneds praktik den rette løsning? Louise Enevoldsen understreger dog, at der kan være mange udfordringer på vejen mod et fast arbejde.
”Vi forsøger hele tiden at blive klogere på de konkrete forhindringer, den enkelte møder undervejs og tilpasse vores støtte derefter. Flere bliver overraskede over at de første uger på et nyt job kan være virkelig hårde at komme igennem”, siger hun.
”Både ansat og arbejdsgiver skal vide at de har os tæt på og kan trække på vores hjælp også i den fase. For Café Europas vedkommende gælder det jo, at vi sidder så tæt på, at vi kan være hos dem på fem minutter”.