
De fleste politikere i Aarhus Byråd sagde ja, da byrådet forleden behandlede lokalplanen for DSB´s kommende værksted i Årslev til vedligeholdelse af eltog. Enhedslisten har dog stillet en række spørgsmål om støj og lysgener fra værkstedet.
”Det var i høj grad jernbanens placering i 1860´erne, der kickstartede byens udvikling fra støvet købstad til den store ledende by i Jylland, vi kender i dag. Det er fremragende, at vi også fremadrettet kan få lov til at huse DSB i kommunen!”
Sådan sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S), da Aarhus Byråd med næsten fuld opbakning fra partierne sendte forslaget til Teknisk Udvalg og offentlig fremlæggelse.
Brabrand kan hermed få endnu en stor arbejdsplads med over 100 ansatte, når DSB om et par år sandsynligvis kan tage det kommende værksted til servicering og klargøring af el-tog i brug.
DSB har købt en stor grund af Aarhus Kommune i den østlige udkant af Logistikparken. Når det kommende DSB-værksted står klar i Årslev, vil der blive arbejdet i treholdsskift på både hverdage og i weekender med cirka 60 medarbejdere på job ad gangen.
Der skal i gennemsnit håndteres ca. 20 togsæt om ugen, og vedligeholdelsen af togene vil især foregå om aftenen og om natten.
Krav om klare støjgrænser
”Vi er meget store tilhængere af denne plan. Vi glæder os over, at DSB får gode og tidssvarende faciliteter,” sagde Socialdemokratiets Steen Bording Andersen, da oplægget blev behandlet i byrådet.
Det er dog ikke alle i den vestlige del af Brabrand, som glæder sig til værkstedet. Udsigterne til at få en støjende arbejdsplads i nabolaget de fleste af døgnets timer fik en del af områdets beboere til at indsende et høringssvar, da Aarhus Kommune offentliggjorde det første oplæg om værkstedet.
Blandt andet bad man om, at støjpåvirkningen på forhånd blev undersøgt grundigt, og at der blev fastsat klare støjgrænser.
I byrådet stillede Enhedslistens Viggo Jonassen en række uddybende spørgsmål om eventuelle gener i lokalområdet, men han accepterede, at Teknik og Miljø først besvarer spørgsmålene, efter at lokalplanen er lagt ud til offentligheden.

Aarhus Kommune: Støjvold vil hjælpe
Blandt andet udtrykte grundejerforeningen i Helenelyst bekymring for øgede støjgener, da en del af områdets boliger vender direkte over mod det kommende værksted.
”I den forbindelse skal vi gøre opmærksom på kumulative effekter fra bl.a. Edwin Rahrs Vej, som allerede i dag medfører stor støjpåvirkning af vores område,” skrev foreningen.
Aarhus Kommune svarer i oplægget, at en støjvold vil kunne tage en del af støjen. Kommunen fastslår, at der skal udlægges areal til støjafskærmning langs jernbanen mod nord og Espenhøjvej mod øst:
”Støjafskærmning mod jernbanen skal etableres som jordvold og skal udføres i sin helhed. Således fastholdes den støjvold, der eksisterer i dag, dog kan denne gennembrydes ved etablering af sporadgang til området,” skriver kommunen.
Øget trafik på Rosbjergvej
Desuden understreger kommunen, at det kommende DSB-værksted ikke må støje mere end Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.
Vedligeholdelsen af togene forventes som nævnt at kunne foregå hele døgnet, og naboerne har derfor ligeledes udtrykt bekymring for generende lys fra værkstedet.
Aarhus Kommune præciserer dog over for DSB, at belysning skal være nedadrettet og afskærmet, så den ikke er til gene for naboer og jernbanetrafikken.
Trafikken til og fra det kommende værksted skal foregå ad Rosbjergvej, som også Salling Group bruger til og fra hovedkvarteret i Logistikparken. I spidsbelastningsperioder giver det allerede nu køer helt ned til Silkeborgvej, skriver Salling Group i et høringssvar.
Aarhus Kommune vurderer dog, at den ekstra trafik på vejen ikke vil give så store gener, at der er behov for at udvide vejen eller anlægge en ekstra svingbane.
Den kommende lokalplan fastlægger desuden, at værkstedets facader skal fremstå i dæmpede jordfarver eller i materialernes naturlige farve.
Det er ikke oplyst, hvornår DSB vil gå i gang med at bygge og anlægge værkstedet.