Aarhus Kommune overvejer i øjeblikket, om der kan gives i tilladelse til at opføre et nyt Jem&Fix byggemarked på J.P. Larsens Vej 15. Men et byggemarked kan vise sig at være i modstrid med byrådets egne langsigtede planer med området. J.P. Larsens Vej er nemlig et af de områder, politikerne i Kommuneplanen ønsker at byudvikle i de kommende år.
Byggeselskabet Råhus Construction ApS håber i løbet af kort tid at få en byggetilladelse fra Aarhus Kommune, så selskabet kan komme i gang med at opføre et byggemarked til kæden Jem&Fix på i alt cirka 1700 kvadratmeter på adressen J.P. Larsens Vej 15. Råhus Construction regner med at få byggetilladelsen hurtigt igennem, da lokalplanen i forvejen tillader erhvervsbyggeri.
En gruppe af lokale beboere har dog samlet sig til modstand mod et kommende byggemarked i området, og de kan måske hente støtte i Kommuneplan 2017, der blev vedtaget for et halvt år siden. Her står der, at området mellem J.P. Larsens Vej og jernbanen er udlagt som byomdannelses-område. Det betyder, at politikerne i Aarhus Byråd regner med, at der her skal byudvikles, blandt andet med forskellige boligformer.
To områder i Brabrand skal byudvikles
Byrådet har peget på i alt 28 områder i Aarhus, der alle bliver betegnet som byomdannelsesområder. Ud over området ved J.P. Larsens Vej er det i Brabrand også området omkring den tidligere Jaka- og Tulip-fabrik, hvor opførelsen af boliger allerede er gået i gang. Aarhus Kommune ser de to områder som oplagte til byomdannelse:
”For at byrådet kan udpege et område som byomdannelsesområde, skal der være en omstillingsproces i gang. Den hidtidige anvendelse skal enten være stoppet eller under gradvis afvikling. De fleste virksomheder skal altså være forsvundet eller på vej til det, og dele af områdets bygninger og arealer ligge ubenyttet hen. Byrådet udpeger områder til byomdannelse både, hvor der fortsat er aktivitet i området, og hvor aktiviteterne er ophørt”.
Aarhus Kommune er allerede godt i gang med at omdanne udtjente erhvervsområder og institutionsområder til blandet by. Nye bydele er opstået på Aarhus Ø og i Ceresbyen, og udviklingen går stærkt i en lang række andre områder, blandt andet langs Søren Frichs Vej i Åbyhøj.
Netop området ved J.P. Larsens Vej er kommet med ind ved den seneste revision af Kommuneplanen, sandsynligvis fordi kommunen regner med, at letbanen kommer til at løbe der. Kommunen ser infrastrukturen som helt afgørende, når der skal udpeges områder med udviklingspotentiale.
Plads til erhvervsliv?
At være udpeget som byomdannelses-område betyder dog ikke nødvendigvis, at der kun skal være boliger, understreges det i Kommuneplanen:
”I byomdannelsesprojekter har interessen primært været fokuseret på at etablere boliger. Det vil der også fortsat være et stort behov for. Men for at sikre et mere aktivt byliv fra morgen til aften og for at understøtte de kommende infrastrukturprojekter, herunder letbanen, stiller byrådet i nogle af byomdannelsesområderne krav om, at en væsentlig andel af byggeriet i området bliver til erhverv.”
Men er en fornyet erhvervsudvikling langs J.P. Larsens Vej i overensstemmelse med tankerne i Kommuneplanen? Og hvis ja – er et byggemarked en type erhverv, der passer godt ind i et boligområde?
Det er den slags spørgsmål, mange af beboerne på J.P. Larsens Vej og tilstødende veje spørger sig selv og hinanden om.
”Den her sag rejser jo det store spørgsmål, hvad Aarhus Kommune vil med det her område. Det er enormt spændende, og vi er som beboere i området meget interesseret i indflydelse og dialog med kommunen”, siger Winnie Dollerup Valler, som bor på J.P. Larsens Vej og er medstifter af Facebook-gruppen ”Byggemarked på skolevej – NEJ TAK”.
Vores Brabrand har tirsdag stillet ovenstående spørgsmål til rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, men endnu ikke fået svar.
Ikke kun et problem på J.P. Larsens Vej
Facebook-gruppen ”Byggemarked på skolevej – NEJ TAK” har henover sommeren fået 400 medlemmer. Samtidig har 240 skrevet under på en protest mod, at der opføres et byggemarked i lokalområdet.
”Det er fantastisk at så mange mennesker er klar til at engagere sig i sagen. Det viser også, at folk kan se, at et byggemarked ikke kun vil være et problem på J.P. Larsens Vej men for hele Brabrand, siger Winnie Dollerup Valler, som understreger, at hun ikke står alene i spidsen for arbejdet men er valgt som én af fem til en styregruppe.
Kontakt med en advokat
Hun understreger, at alle former for kommentarer og indspil er velkomne, også fra folk som er positivt indstillet over for et byggemarked. Hun tilføjer også, at beboerne ikke som udgangspunkt har noget imod, at der skal bygges i området.
”Vi har heller ikke noget imod, at der er erhvervsvirksomheder i lokalområdet. Det har der været hele tiden, og vi har absolut intet imod de virksomheder, der allerede findes langs J.P. Larsens Vej”.
Gruppen vil blandt andet nu tage kontakt til en advokat for at få afklaret, hvilken indflydelse borgerne kan forvente at få, både når det gælder den aktuelle byggesag og områdets langsigtede udvikling.
Borgergruppen har desuden kontakt med Brabrand-Årslev Fællesråd, der ønsker en konstruktiv dialog med kommunen om sagen.
Læs også:
Beboere på J.P. Larsens Vej organiserer sig i kampen mod byggemarked
Jem & Fix bygger nyt på J.P. Larsens Vej