Et stort flertal af partier i Aarhus Byråd stod bag forslaget om at få bygget en bro over jernbanen i den vestlige del af Brabrand – men alligevel var broen ikke nævnt i det nye budgetforlig. Heller ikke for Engdalskolen gik det som håbet. Her får du et overblik over indholdet af forliget set med Brabrand-briller.
Broen der forsvandt
Det største mysterium knytter sig nok til den bro, som socialdemokraterne, de radikale, Venstre og de konservative sammen havde foreslået at sætte penge af til.
En cykel- og gangbro skulle ikke alene have bundet naturområder på begge sider af jernbanen sammen. Broen skulle også give direkte adgang fra centrale dele af Brabrand til naturområderne i True Skov. Og endelig ville den også knytte Helenelyst og Høiriisparken bedre sammen med den gamle del af Brabrand.
Men da politikerne fredag morgen offentliggjorde budgetforliget, var broen end ikke nævnt. Hvad der er sket i løbet af torsdag aften, ved kun de deltagende politikere – men ingen tvivl om at ”den manglende bro” vækker skuffelse i store dele af Brabrand.
Bro over Anelystvej
Politikerne har fokus på at skabe bedre adgang til True Skov. Én af de største barrierer for at komme over til skoven er den trafikerede Anelystvej, skriver de i budgetaftalen:
”Forligspartierne anmoder Teknik og Miljø om at foretage en skitsering af et projekt med en bilfri bro over Anelystvej samt andre rekreative forbindelser, der kan forbedre adgangsmulighederne til True Skov. Yderligere ønsker forligspartierne, at Teknik og Miljø undersøger muligheden for medfinansiering til broforbindelsen fra forskellige fonde”.
Ny analyse af skolekapaciteten i det vestlige Aarhus
Heller ikke for Engdalskolen gik det som håbet. Byrådspolitikerne valgte ikke at sætte de 2,2 mio. kr. til side, der kunne have løst Engdalskolens mest akutte lokale-udfordringer.
Skolen har i øjeblikket lejet en pavillon, der løser problemet frem til 2023. Herefter vokser lokaleproblemerne yderligere, og der var derfor brug for at få truffet beslutninger om skolens undervisningslokaler.
”Forligspartierne er opmærksomme på, at der er kapacitetsudfordringer på Engdalsskolen, hvor Engdalsskolen aktuelt har et lokaleunderskud på to lokaler, og det forventes, at skolen i 2029/2030 har et lokaleunderskud på seks lokaler,” står der i aftalen.
Men i stedet for en ny udbygning af skolen ønsker politikerne en analyse af skolekapaciteten i hele vestbyen:
Forligspartierne er enige om, at Børn og Unge og Borgmesterens Afdeling inden sommeren 2022 og til forhandlingerne om budget 2023 skal analysere skolekapaciteten i det vestlige Aarhus med henblik på, at der udvikles en visionær helhedsorienteret løsning med inddragelse af relevante aktører i lokalområdet,” står der i aftalen.
Undersøgelse af ny rundkørsel på Holmstrupgårdvej
Trafikken på Holmstrupgårdvej er tæt og tung, og alt for tit bliver der kørt for hurtigt og hensynsløst. Byrådet har for nylig vedtaget, at der skal bygges en ny, stor daginstitution på Holmstrupgårdvej 34. Politikerne vil sikre en tryg og sikker adgang til skolen og daginstitutionen:
”Teknik og Miljø anmodes derfor om at undersøge muligheden for at etablere en rundkørsel ud for stikvejen til dagtilbud og skole. Der afsættes på forhånd en reserve på 2,4 mio. kr. af investeringsplanens generelle vejmidler, der kan fremrykkes til formålet, hvis der senere træffes endelig beslutning om at gennemføre projektet.”
Familiebad på vej i Gellerup
Der har i en del år været talt om muligheden for at skaffe privat finansiering til at lave et ”verdensbad” i Gellerup. Det er endnu ikke lykkedes, men i budgetaftalen tager politikerne nu de første skridt:
”Familiebadet skal erstatte det nuværende Gellerupbad og placeres i sammenhæng med det nye Sports- og Kulturcampus og den nye skole i Gellerup. Udover at tilbyde århusianerne en efterspurgt facilitet understøtter familiebadet også den positive udvikling, som området oplever, og vil bidrage til at tiltrække besøgende fra andre bydele,” står der i aftalen.
”Forligspartierne afsætter 15 mio. kr. fra anlægsbufferen i 2025 til opførelsen af familiebadet. De resterende 35 mio. kr. finansieres via de fælles midler i Teknik og Miljø til genopretning af bygninger, da det ikke længere vil være nødvendigt at renovere Gellerupbadet, der ellers stod overfor en omfattende renovering.
Tryghed i Gellerup og Toveshøj
Forligspartierne er enige om at styrke tryghedsindsatsen i Gellerup og Toveshøj. Byrådet behandlede i juni 2021 en række indstillinger om udsatte boligområder i Aarhus, herunder forslag om en styrket tryghedsindsats i Gellerup-Toveshøj og Bispehave:
”Der forventes igangsat initiativer for 9 mio. kr. delvist finansieret via allerede afsatte midler. Der afsættes således 4 mio. kr. i hvert af de fire år 2022-2025 til en styrkelse af indsatsen i Gellerup-Toveshøj og Bispehaven samt til en række lokale indsatser i udsatte boligområder. Midlerne forankres i Borgmesterens Afdeling, der koordinerer med de relevante afdelinger om de konkrete indsatser forud for drøftelse i Magistraten”.
Social kontrol og samspil med lokalsamfund
Ud over de nævnte punkter, der specifikt vedrører 8220 Brabrand er en lang række andre emner nævnt, der kan få betydning for lokalområdet, blandt andet en særlig indsats for at gøre op med negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter og en styrket indsats for at fremme lokalsamfunds- og medborgerskabs-initiativer.
”Der afsættes 1 mio. kr. årligt fra og med 2022 til en playmaker-funktion, som skal samarbejde med og støtte de lokale medborgerskabsinitiativer og facilitere og udvikle de lokale aktørers samarbejde med kommunen og lokalsamfundet,” står der i aftalen.
De såkaldte playmakere vil arbejde ud fra bl.a. biblioteker, lokalcentre, i bylivshuse eller på andre relevante steder.