Beboere i nærheden af Selkærvej i det vestligste Brabrand kan ikke undgå støjproblemer, når en jernbanebro fra marts og frem efter skal ombygges. Teknik og Miljø kræver dog, at støjen begrænses om natten og i weekenden. Afgørelsen er nu i høring hos naboerne og Banedanmark.
To jernbanebroer ved Selkærvej nordvest for Brabrand og Gl. Viborgvej i Tilst skal ombygges i henholdsvis 2021 og 2022 i forbindelse med elektrificering af jernbanenettet.
Ved Selkærvej er arbejdet planlagt til at foregå i en lang periode fra 2. marts. Der er placeret særligt støjende nedbrydnings- og funderingsarbejde over 3 dage, d. 19. – 21. marts i tidsrummet kl. 6 – 23.
Det kan ikke ske helt uden støjgener for beboerne i området. Især tre huse tæt på broen vil blive berørt med støj over 70 dB, mens op til 130 boliger i True, Årslev og Helenelyst vil være belastet med mere end 40 dB.
Men om natten og i weekenderne skal støjen begrænses, understreger Teknik og Miljø. Forvaltningen har afvist Banedanmarks anmeldte vilkår af arbejdet, der blandt andet vil medføre mere end 40 nætter med natarbejde.
Teknik og Miljø har i stedet sat en række vilkår for arbejdet, som vil begrænse støjen på visse tidspunkter. Vilkårene sendes nu i høring hos Banedanmark og de beboere, Teknik og Miljø vurderer, bliver mest berørte af arbejdet.
”Der skal være grænser for, hvor meget nattesøvn beboerne i området skal have spoleret,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.
Når det støjende natarbejde begrænses, vil det tage længere tid at gennemføre arbejdet, og det vil blandt andet påvirke økonomien i projektet og togtrafikken.
”Vi må afveje de enkelte gener og interesser. Og her vejer beboernes hvile og mulighed for nattesøvn altså tungt, både i forhold til det økonomiske aspekt og til at nogle måske må på en bus et stykke ad vejen i en periode” siger Bünyamin Simsek.
Han ved, at vilkårene lægger en strammere linje for natarbejde, end den Banedanmark havde ønsket i første omgang.
”Vi har forståelse for deres arbejde, og vi ved, det ikke kan gennemføres uden gener. Men der er dog grænser, og 40 dage med støjende natarbejde er langt over vores grænse. Derudover skal folk også have mulighed for at være i deres hjem, når de har vinterferie eller påskeferie, og det vil for nogle være nærmest umuligt med de oprindelige planer”.
Beslutningen er i høring til den 15. februar. Banedanmark har fået tilsendt vilkårene som part, og det samme gør de mest berørte beboere i området via e-Boks.