Brabrand IF var 2. Påskedag vært for en på flere måder usædvanlig fodboldkamp. Selvom dagens modstander, Esbjerg fB, økonomisk set befinder sig i en anden verden, leverede værtsklubben en respektindgydende indsats både på og udenfor banen.
Der var lagt op til lidt af en festdag på idrætsanlægget ved Engdalsvej. Men også en dag som sportsdirektør i Brabrand Divisions Fodbold, Andreas Rasch-Christensen, havde været særlig spændt på.
Ville amatørerne fra Brabrand kunne stå distancen mod fuldtidsprofessionelle Esbjerg fB, hvor alene lønbudgettet udgør tæt på 40 mio.kr.?
Og kunne Brabrand Idrætsforening sikkerhedsmæssigt kunne håndtere de forventet mange Esbjerg-fans, hvoraf nogle er kendt for at kunne stifte uroligheder, hvis deres favoritter oplever modgang på fodboldbanen?
Gennem flere uger havde sportschefen været i dialog med bl.a. Esbjerg fB´s ledelse, vagtselskab og de lokale politikredse om, hvordan den hårde kerne af Esbjerg-tilskuere kunne håndteres.
Det betød blandt andet, at alle tilskuere – også de sædvanligvis meget besindige Brabrand-tilhængere – før kampen måtte lade sig kropsvisitere ved indgangen. Og der var yderligere sørget for, at gæsternes tilhængere omhyggeligt blev ledt til den ene langside, mens de lokale Brabrand-folk blev henvist til den anden.
En kamp på Brabrands præmisser
Der var noget særligt i luften, da de to hold gjorde sig klar til at løbe på banen. Grænsen på de 600 tilskuere blev ikke nået, men folk stod tæt på begge sider af banen.
Og de fik en kampstart, præcis som hjemmeholdet ønskede sig den: Bidende nærkampe over hele banen, lange høje afleveringer og masser af dueller.
Brabrands skadesliste var i løbet af påsken blevet endnu længere, og yderligere måtte holdet undvære det karantæneramte midtbane-anker Rasmus Juul. Det gav en startplads til Rasmus Lysdal Christensen, som er kommet fra Kjellerup i danmarksserien og comeback til store stærke Sebastian Nedergaard, som skulle tage kampen op midt på banen.
”Jeg kan kun sige, at spillerne viste en forbilledlig indstilling gennem hele kampen. Set med neutrale øjne blev det nok ikke den mest seværdige fodboldkamp, men den kom til at foregå, sådan som vi kunne ønske os den. Spillerne kender deres begrænsning, og bolden fik en over nakken, når der var behov for det,” siger sportschef Andreas Rasch-Christensen om kampen dagen derpå.
”Set over alle 90 minutter var Esbjerg et bedre hold, men vi havde stor ære af kampen, og også Esbjerg-lejren syntes, at det blev unødvendigt spændende til sidst, hvor både Simon Vesterbæk havde et flot langskud, der gik lige forbi, og Magnus Wilkens havde et godt hovedstøds-forsøg.”
Andreas Lausen bragte Esbjerg foran 1-0 tidligt i kampen, men Brabrands nye spiller, Rasmus Lysdal, sørgede for udligning til 1-1 efter en halv time. Midtvejs i 2. halvleg scorede gæsternes Emil Holten til slutresultatet 2-1 til gæsterne.
Undervejs betød de mange skader, at to spillere, Villads Møller og Magnus Kolding Wilkens, fik debut i den sidste halve time. Og i de sidste minutter fik også to af klubbens egne talenter, Mohammad Maher Abdullah og Mohammed Sakka, deres debut på divisionsholdet.
Mange ressourcer på sikkerhed
Også uden for banen blev det en god dag. Brabrand IF havde som nævnt sørget for særlige sikkerhedsforanstaltninger, hvor otte vagter var placeret forskellige steder, og også Østjyllands Politi kiggede forbi i løbet af kampen.
Men alt forløb roligt, fortæller Andreas Rasch-Christensen:
”Det er naturligvis frustrerende for begge hold, at man skal bruge så mange ressourcer for at varetage sikkerheden omkring en fodboldkamp, når det handler om så lille en gruppe. Heldigvis er det et fåtal af klubber, der har den type af fan-fraktioner, og det var rart, at vi kunne håndtere det,” siger sportschefen.
”Jeg vil gerne fremhæve det exceptionelt gode samarbejde, vi har haft med Esbjerg fB. Vi har mødt en topprofessionel klub, hvor både spillere og stab har været meget respektfulde over for de omgivelser og betingelser vi har her i Brabrand. Blandt andet var en del af Esbjergs spillere henne og give hånd til vores frivillige hjælpere efter kampen,” tilføjer han.
Økonomisk ender dagen sandsynligvis tæt på et nul-resultat, vurderer han. Godt nok var der betydeligt flere entré-indtægter end normalt. Men samtidig var der øgede udgifter til toiletvognen og de professionelle sikkerhedsvagter. Til gengæld glæder han sig over, at kampen gav en god omsætning til Café BIF, der naturligvis stod for salg af stadionplatter og fadøl i stride strømme.
”Nu skal vi helst ha´ point hver gang”
Trods nederlaget bevarede Brabrand placeringen som nummer 9 før sidste runde i grundspillet. Her skal Brabrand på lørdag på besøg i Gentofte, hvor modstanderen er HIK.
”Det er både glædeligt og overraskende, at vi generelt har kunnet præstere så godt i forårets første kampe, på trods af alle de skader vi er løbet ind i. Det giver grund til fortrøstning,” siger Andreas Rasch-Christensen.
Han ser lørdagens kamp som den første i en lang stribe af overlevelses-kampe, der venter i kvalifikationsspillet, da HIK ligger nærmest side om side med Brabrand i bunden af rækken.
”Der venter et ekstremt stramt program, der kommer til at presse os enormt. Og nu skal vi helst ha´ point hver gang, hvis vi skal klare den. Vi er jo af de fleste eksperter nærmest dømt til nedrykning, men nu må vi ud og vise, at de tager fejl.”
Både han og trænerstaben ærgrer sig over, at de tre nøglespillere, anfører Michael K. Pedersen, Jesper Brinck og Mathias Laursen alle fik et gult kort i kampen mod Esbjerg. Det koster dem alle en karantæne-dag i kampen mod HIK.
”Jeg må indrømme, at det tog lidt af glæden over en god kamp mod Esbjerg. Det var virkelig en streg i regningen.”
Til gengæld vender Rasmus Juul tilbage efter sin karantæne, og der er håb om, at flere af de skadede spillere ligeledes kan blive klar.
Desuden kan sportschefen fortælle, at det ligeledes lysner for de to angrebs-esser, Christoffer Maul og Alexander Baun. Førstnævnte træner med igen og ventes klar inden længe. Alexander Baun har været gennem en mindre operation, og der er fortsat håb om, at han bliver klar i løbet af foråret.