Brabrand IF er gået i tæt samarbejde med Sport og Fritid i Aarhus Kommune om at gå nye veje for at undgå, at gummi-granulat fra kunstgræsbanen spreder sig i naturen. Blandt andet har fodboldafdelingen fået udviklet en såkaldt granulat-sluse, der er placeret ved indgangen til banen.
Er gummi-granulat fra de mange nye kunstgræsbaner en potentielt stor forureningskilde? Det diskuteres i øjeblik i mange lande på politisk niveau – og EU-Kommissionen har fremlagt et forslag om forbud mod ”bevidst spredning af mikroplast”.
I Brabrand Idrætsforening er man dog et stykke foran udviklingen. Med økonomisk støtte fra Aarhus Kommune har Brabrand IF udviklet en såkaldt granulat-sluse, hvor fodboldspillere, ledere og tilskuere kan ryste gummi-granulat ud af sko og tøj.
Desuden har idrætsforeningen netop etableret et værn omkring banen, der skal forhindre mikroplat i at sprede sig til naturen omkring banen,
”Vi vil gøre alt hvad vi kan”
Da Sport & Fritid i Aarhus Kommune i slutningen af 2021 sammen med Kultur og Borgerservice besluttede at give tilskud til miljøvenlige foranstaltninger
på kunstgræsbaner, var Brabrand IF hurtigt klar med en ansøgning.
Hermed blev BIF pionér i Aarhus, når det gælder om at sikre mod, at gummigranulat fra kunstgræsbanen ved Brabrandhallen mod at sprede sig til naturen.
Granulaten anvendes til at gøre banen jævn og sikre den let fjedrende oplevelse, fodboldspillerne får ved at spille på kunstgræs.
”Når man laver kunstgræsbaner i dag, stiller myndighederne flere krav til at sikre, at granulat bliver inde på banen. Men vi vil gerne gøre alt, hvad vi kan, for at leve op til de nye krav,” siger bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold, Paw Simon Krogh.
Granulat i sko og tøj
Især den såkaldte granulat-sluse er ganske banebrydende. Det er en container, der er indrettet med bænke og riste i bunden, så fodboldspillere og andre brugere af banen kan ryste tøj og sko, inden de går hjem.
”Alle spillere skal tage deres støvler af og ryste dem, inden de skifter til deres almindelige sko. Det samme gælder forældre og andre tilskuere, som også får granulat i skoene,” siger Paw Simon Krogh, som var en af hovedkræfterne i opførelsen af kunstgræsbanen.
Han fortæller, at fodboldafdelingen planlægger at skrue yderligere op for informationen i containeren, så ingen kan overse, hvad der forventes af dem.
Det nyeste tiltag er en cirka halv meter høj beskyttelsesplade, der er sat op i jordhøjde hele vejen rundt om banen.:
”Granulaten har tidligere kunnet blæse ud af banen, så der lagde sig lidt på den anden side. Men det vil pladen forhindre i stor stil. Vi er virkelig nede i små promiller, der kan forsvinde fra vores bane,” siger Paw Simon Krogh.
Han roser Sport og Fritid for at være en god og konstruktiv samarbejdspartner i projektet.