Brabrand IF Fodbold står her i sommer ved en skillevej. De sidste to år har herreholdet i 2. division været et enestående islæt i dansk elitefodbold. Som det eneste rendyrkede amatørhold har Brabrand alligevel formået at klare sig i landets tredje fineste række. Den fortælling er man nu ved at bryde med.
Mens spillerne på træningsbanen er i gang med at forberede sig på endnu en svær sæson i 2. division, har bestyrelsen i selskabet bag holdet, Brabrand Divisions Fodbold – og især sportschef Andreas Rasch-Christensen og træner Tom Søjberg – arbejdet hårdt på at styrke økonomien til mulig genindførelse af kontraktfodbold i Brabrand.
”Man skal huske, at de sidste års amatørstatus ikke har været vores eget ønske. Det var den mulighed, vi havde ved gendannelsen af holdet i 2020. Det er fortsat en mulighed, at vi vælger amatør-vejen. Men så er det ikke realistisk, at vi kan fastholde pladsen i 2. division – måske heller ikke i 3. division,” siger Andreas Rasch-Christensen.
Sådan ser de svære fremtidsudsigter ud for holdet, og derfor vil bestyrelsen i selskabet Brabrand Divisions Fodbold i løbet af efteråret formentlig igen introducere kontraktfodbold i Brabrand.
Realistisk med 3-4 kontrakter
Gennem mange år stod Flemming Møller ene mand bag det økonomiske set-up med en årlig økonomisk indsprøjtning på mellem 1,5 og 2,0 mio. kr. Det er en økonomi i den størrelsesorden, der stadig er nødvendig.
I Brabrand ønsker man at tegne såkaldte bibeskæftigelseskontrakter, der kræver ca. 75.000 kr. om året inklusiv en forsikring på knap 10.000,-.
Hvis 20 spillere i førsteholdstruppen skal på kontrakt, vil det altså koste 1,5 mio. kr. årligt. Det er målsætningen på længere sigt – men ikke her og nu.
Sportschefen vurderer, at et realistisk scenarie vil være, at man skriver kontrakter med 3-4 spillere. Og det kan være en svær beslutning på et hold, der som i Brabrand er ”selvejende”.
Det kræver derfor en tæt dialog med spillernes repræsentanter i bestyrelsen, Michael K. Pedersen og Daniel Lundholm, inden man indgår særlige aftaler med enkelte af spillerne.
”I sidste ende er det Tom (Søjberg) og jeg, der tager beslutningen. Den kan der sagtens være uenighed om, men det er vigtigt, at kriterierne for valget bliver lagt åbent frem,” understreger Andreas Rasch-Christensen.
Professionaliseret sponsor-arbejde
I juni blev det besluttet, at Brabrand Stadion også det kommende år får navnet Domis Park. Ejeren af byudviklings-virksomheden Domis, Claus Hommelhoff, har besluttet at fortsætte sponsoratet af Brabrands bedste fodboldhold.
”Forlængelsen giver gode perspektiver for fremtiden og tanken om kontraktspillere i Brabrand fra den kommende sæson,” skrev Brabrand IF Fodbold på Facebook, da aftalen blev offentliggjort.
”Domis er en af vores større sponsorer. Det er ikke fordi, der er tale om et stort beløb i sig selv. Men aftalen er vigtig i forhold til at kunne trække andre med ind i vores sponsor-netværk,” forklarer Andreas Rasch-Christensen.
”Derfor er Claus Hommelhoff en central person for os. Og han har indtil nu været en forbilledlig sponsor. Han kommer til en del kampe og bakker os også rigtig godt op på de sociale medier.”
Sponsorarbejdet er i det seneste halve år blevet professionaliseret, selvom de involverede alle fortsat er frivillige. Målet er fortsat at udvide kredsen af sponsorer. Samtidig er håbet, at det vil lykkes at finde 1-2 virksomheder, som vil bidrage med større beløb, der kan sikre den økonomiske fremtid.
Desuden er andre initiativer også i gang. Blandt andet er det nu muligt at købe t-shirts, kasketter og halstørklæder til støtte for holdet.
”Det er ligeledes et element i at skabe øgede indtægter. Det er selvfølgelig mest en sjov aktivitet omkring holdet – men målet er også at det er med til at give indtjening. Den slags initiativer kunne vi ikke løfte tidligere.”
Respekt for Brabrand i dansk fodbold
“Fodbold er et simpelt spil: 22 mænd jagter en bold i 90 minutter – og Brabrand rykker aldrig ned.”
Sådan lyder en dansk omskrivning af en internationalt kendt frase, der tidligere handlede om at tyskerne altid vinder til sidst. Men her til lands er sætningen udtryk for, at Brabrands præstationer på fodboldbanen er blevet bemærket overalt – også helt inde i magtens centrum i dansk fodbold.
At Brabrand fortsat kan spille med blandt landets 36 bedste fodboldhold betragtes som lidt af et mirakel.
”Vi har virkelig fået slået vores navn fast, og der er virkelig respekt omkring os i dansk fodbold. Det er der ingen tvivl om. Jeg oplever faktisk, at vores konkurrenter er lidt misundelige over den tætte tilknytning, vi har til foreningen. Det er bestemt ingen selvfølge,” fortæller Andreas Rasch-Christensen.
Og samtidig er dansk fodbold under hastig forandring, så det bliver stadig vanskeligere fortsat at være med i toppen. Det kommende år vil vise, om det fortsat er muligt.