Mens krigen raser i Ukraine, har også familier andre steder i verden akut brug for hjælp. Søndag indsamlede Tyrkisk Kulturcenter i Brabrand store mængder tøj, sko og legetøj, der kommer internt fordrevne flygtninge i Syrien til gavn.
Der var i perioder søndag middag nærmest trafikkaos på parkeringspladsen ved Tyrkisk Kulturforening – Brabrand Ulu Camii på Sintrupvej. Bil efter bil rullede ind på pladsen, og store sække fyldt med tøj blev afleveret til de mange unge frivillige, som pakkede det i den ventende lastbil.
I løbet af tre timer lykkedes det at fylde flere end 10 mindre lastbiler, der i pendulfart kørte de store mængder fyldte plasticsække med tøj videre til en ventende container på Grimhøjvej. Også børnecykler, et tv-apparat og flere sæt krykker bliver nu sendt videre på vej mod trængende i Syrien.
Det hele sendes af organisationen Viomis Aid Fonden til den syriske grænse, hvor det fordeles videre til flygtningelejre for internt fordrevne i Syrien.
Det var tredje gang, Tyrkisk Kulturcenter – Brabrand Ulu Camii samlede tøj brugt tøj ind, fortalte bestyrelsesmedlem Davut Ataman.
”Mange efterspørger, at vi gør det flere gange om året. Men det er et stort arbejde at samle de mange frivillige, der skal til, så vi satser på, at vi kan gøre det en gang årligt,” sagde han.
Ud over indsamlingen af tøj var der også salg af hjemmebagte kager og te og kaffe, hvor overskuddet også gik til de fordrevne i Syrien.
Fællesskab og socialt samvær
Tyrkisk Kulturcenter Brabrand kunne i 2017 flytte ind i et helt nyt byggeri på Sintrupvej, der også rummer den tyrkiske moské, Brabrand Ulu Camii. Betegnelsen ”Ulu Camii” er almindeligt brugt i Tyrkiet som navn på en bys moské.
Byggeriet, der er nabo til genbrugsstationen på Sintrupvej, er især kendt for den 24 meter høje minaret, der kan ses på lang afstand.
Lokalerne er samlingssted for både religiøse aktiviteter som bøn, højtider og religiøs undervisning og for sociale aktiviteter som foredrag og undervisning i tyrkisk sprog.
”Det handler først og fremmest om fællesskab og socialt samvær,” siger Davut Ataman. Han står selv for et arrangement hver fredag aften, hvor lokale drenge samles for at spillefodbold i hallen ved Ellehøjskolen, og derefter fortsætter de til Tyrkisk Kulturcenter, hvor de spiller Playstation hele aftenen.
I weekenden er der stor aktivitet med børneklub, koranundervisning og undervisning i engelsk og tyrkisk.
Tøjindsamlinger gennem to år
Hovedmanden bag tøjindsamlingerne er 30-årige Shadi Abbas, som især gennem de sidste par år er blevet en kendt og respekteret person i Gellerup for sit store arbejde for at hjælpe lokale unge med at finde et job.
Han fik sidste år ildsjæleprisen i Gellerup for sit arbejde for de lokale unge. Men han brænder også for indsamlingerne af tøj, hospitalsudstyr og meget andet, som han gik i gang med for to år siden.
”Alt det der sker rundt om i verden, er jo noget, der påvirker os alle, både muslimer og ikke-muslimer. Jeg havde en masse tøj liggende og ville gerne finde et sted, hvor jeg kunne aflevere det sikkert til folk, som har brug for det,” fortalte Shadi Abbas, som koordinerede søndagens indsamling og har kontakten til Viomis Aid Fonden.
”Jeg syntes, at vi manglede et lokalt sted, hvor vi kunne samle tøj og ting ind mange steder fra. Og så ville jeg gerne være med til at gøre en forskel i lokalområdet”, tilføjede Shadi Abbas, som er i gang med en uddannelse som ambulancebehandler.
”Jeg valgte at samarbejde med Viomis Aid, der virker meget troværdige i alt, hvad de gør. Og så har de netværket, så tøjet kommer frem til de rigtige mennesker.”
Fik masser af dyner i feriepark
Han har oplevet, at de andre hjælpe-organisationer har haft svært ved at nå ud til folk med anden etnisk baggrund end dansk. Desuden er det lykkedes at få et aftaler med skoler, klubber, fritidshjem, plejehjem og private folk, som alle løbende afleverer tøj og andre ting.
Blandt andet har han sammen med andre frivillige netop været i Riis Feriepark ved Give for at hente over 100 brugte dyner, der også vil kunne gøre gavn hos flygtninge i blandt andet Syrien.
”Jeg har fået mange unge fra lokalområdet til at opdage, at det gør en kæmpe forskel, at vi bidrager. Det kan godt være, at du bare kan bidrage med to trøjer, du ikke bruger mere. Men det betyder alverden for folk, der ikke har noget.”
Shadi Abbas tilføjer, at der permanent står både en stor og flere mindre containere på Grimhøjvej 15, hvor man kan aflevere brugt tøj og sko. To-tre gange om året bliver fyldte containere kørt til områder, hvor flygtninge har brug for tøjet.