Aarhus Kommune har i efteråret udskiftet fliserne langs Silkeborgvej fra Stenbækvej til Netto-krydset på højre side ind mod jernbanen. Ib Winther Jørgensen, Engdalsvej, undrer sig over, at kommunen bruger ressourcer på at renovere et stykke fortov, hvor meget få mennesker går. Men rådmand Bÿnyamin Simsek (V) svarer, at fliserne var skredet ud og var farlige at gå på.
I sine otte år som beboer i Brabrand har Ib Winther Jørgensen kun set ganske få fodgængere langs Silkeborgvej mellem Stenbækvej og Netto-krydset. Så hvorfor bruge ressourcer på at skifte fliserne ud på en strækning, hvor meget få mennesker går?
”90-95 % af den gående trafik i Gl. Brabrand befinder sig på: Louisevej, Engbakken, Hougårdsvej, Hovedgaden, Brabrand Kirkevej, altså hvor der bor mange mennesker, og hvor private virksomheder og ikke mindst offentlige institutioner er placeret”, skrev han til Center for Byens Anvendelse og rådmand Bünyamin Simsek.
Han nævner også Stenbækvej som en af de strækninger, hvor der færdes allerflest fodgængere i Brabrand: masser af børn til og fra Engdalskolen og en masse kunder til og fra Rema1000.
”Det absurde er, at der er adskillige knækkede fliser og ujævnheder på fortovene foran Rema1000 og Jobcentret. Et stenkast væk lægger flere hundrede nye fliser, asfalt og kantsten – men der er ingen fodgængere”, siger han.
”Anlægsbevillingerne kan kun bruges én gang og bør – efter min ringe mening – anvendes, hvor de giver størst mulig nytte for borgerne i form af øget færdselssikkerhed.”
Lyt til de lokale stemmer!
Ib Winther Jørgensen skrev første gang til Aarhus Kommune i 2016, da fliserne på Silkeborgvej op mod rundkørslen i Årslev blev udskiftet. Også dér oplevede han kommunens prioritering som underlig, da meget få mennesker går der.
Ib Winther Jørgensen opfordrer Aarhus Kommune til at lytte til lokale stemmer, før man beslutter renovering af fortove. Han peger især på to mulighed for at få tilbagemeldinger:
• Brabrand-Årslev Fællesråd vil kunne give relevante input til prioritering af indsatsen.
• Aarhus Kommune kan bruge Borgertips og andre skriftlige henvendelser til at registrere og kortlægge, hvor udskiftning af fliser vil gøre størst nytte.
Forvaltningen reagerer hurtigt på Borgertips
Han er selv en af de borgere, som flere gange via Borgertips har henledt forvaltningens opmærksomhed på skader, der trængte til udbedring.
”Til forvaltningens ros vil jeg fremhæve, at så godt som alle Borgertips blev og bliver taget seriøst, og at der rettes op på skaderne”, skrev han i brevet til Center for Byens Anvendelse. Og der var flere rosende ord til forvaltningen:
”På Engdalsvej skete der i foråret 2017 en forbilledlig renovering af den stærkt benyttede strækning – særdeles mange boliger og ikke mindst Brabrand Idrætsanlæg. Også nyt slidlag på den stærkt trafikerede Engbakken, som fører til Engdalsvej og Hougårdsvej.”
Flere faldulykker på Silkeborgvej
Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, svarer, at man har fået flere borgerhenvendelser om fortovet på Silkeborgvej gennem de sidste 5 år. Strækningen fra Stenbækvej til krydset ved Netto har været i dårlig stand, da den inderste række fliser skred ud på hele strækningen. Det har resulteret i flere faldulykker på strækningen, og derfor ønskede kommunen at udbedre dem.
”Når vi prioriterer omlægning af fortove, ser vi på de færdselsmæssige forhold og mindre på udseende. Hvis fliser kun er knækkede, uden en niveauforskel på 3 cm, så udskifter vi ikke fliser. Hvis et fortov er meget ujævnt og fliser skrider, så handler vi på det, da det er farligt at færdes på arealet”, svarer rådmanden.
Han understreger, at forvaltningen sætter stor pris på alle borgertips, der kan give et billede af, hvor der er de største udfordringer.
”Vi kan også oplyse, at Aarhus Kommunes holder regelmæssige møder med fællesrådene i de forskellige lokalsamfund. Vi har en god dialog, og der kommer altid mange gode forslag ved disse møder, som vi bruger i vores daglige planlægning”.
Opgravninger på Hougårdsvej og Hovedgaden
Simsek forklarer, at Teknik og Miljø, inden man går i gang med renovering af veje eller fortove, altid spørger ledningsejerne om de har planer om at grave i pågældende veje eller fortove, så man undgår at grave i det samme område flere gange på kort tid.
”På flere af de veje, som du har nævnt i din henvendelse, skal der graves i vejen. Dette gælder blandt andet Hougårdsvej og Hovedgaden”, skriver han.
Ib Winther Jørgensen er tilfreds med rådmandens svar. Han ærgrer sig dog over, at planerne ikke findes på Teknik og Miljøs hjemmeside.
”Der er ikke megen information at hente, hvis man som borger og lokal samfundsaktør ønsker at være orienteret om, hvad der er i gang, når mandskab, materiel og maskiner er begyndt på entreprenørarbejde”, svarer han rådmanden.