På tirsdag d. 25. august er det nærdemokratiets festdag i Brabrand-området. Brabrand-Årslev Fællesråds generalforsamling er stedet, hvor du kan høre, hvad der rører sig i dit lokalområde – og få mulighed for at engagere dig.
Brabrand-Årslev Fællesråd: Hvad er det egentlig for en størrelse – og hvorfor sku´ man engagere sig dér? Vores Brabrand har talt med nogle af medlemmerne om at være en del af fællesrådet: Lokalområdets talerør for nærdemokratiet og den borgerdrevne udvikling.
”Det kan hurtigt komme til at lyde udfordrende og svært at være en del af fællesrådet. Men vi har jo også alle sammen børn og skal have en hverdag til at fungere,” siger Dorte Burhøi, som i flere år har været bestyrelsesmedlem i fællesrådet.
”Det handler allermest om at engagere sig og være klar til at skippe et par afsnit af en Netflix-serie for at ta´ til et møde i fællesrådet.”
Hun har oplevet glæden og energien ved at være en del af fællesrådets arbejde – og den oplevelse går igen hos flere af dem, Vores Brabrand har talt med. Det gælder blandt andre Jørgen Vinther:
”Jeg har aldrig oplevet andre bestyrelser, hvor jeg kan gå så glad til møde komme endnu gladere hjem. Vi har forskellige tilgange, men får altid udrettet noget. Det er skønt at arbejde for vores lokalområde på den måde.”
”Du får et fantastisk netværk”
Peter Nørskov flyttede til Brabrand for syv år siden og er en af de senest tilkomne til fællesrådets arbejde:
”Jeg tror ikke, du får en bedre indgang til dit lokalområde end at gå ind i fællesrådet. Man bliver introduceret til spændende problemstillinger og møder mennesker, der er engagerede på alle mulige måder. Du får et fantastisk netværk,” lyder hans anbefaling.
Fællesrådets ildsjæle nævner alle glæden ved at engagere sig lokalt: De oplever, at de bliver endnu gladere og føler et stærkere tilhørsforhold til Brabrand-området.
”Det er virkelig imponerende, hvor mange lokale kræfter der driver tingene fremad overalt i Brabrand-området. Det er dejligt at opleve, hvordan bydelen udvikler sig. Det er jeg virkelig imponeret over”, siger Chresten Ibsen.
Vigtigt med et samspil
Fællesrådets medlemmer glæder sig over samspillet med de mange ildsjæle om at løse forskellige problemer i lokalområdet. Men de understreger også, at det er vigtigt, at der er det samspil. De minder om, at de også selv ”kun” er borgere og engagerer sig i fritiden.
”Har man noget på hjerte, er man altid velkommen komme til fællesrådet. Og vi bakker meget gerne op, men løber ikke spidsrod for andre. Der skal være et samarbejde,” understreger formand Holger Lyngklip Strøm.
Han nævner en række sager, hvor det netop har været tilfældet: Trafiksikkerhed på Hejredalsvej, sagen om byggemarkedet på J.P. Larsens Vej og debatten om et kulturhus i den gamle Jaka-fabrik.
”Samskabelse er nøgleordet”
Fællesrådet er lokalområdets stemme ind i Aarhus Kommune – men det betyder ikke altid, at den stemme bliver hørt tids nok.
”Man kan godt savne, at Aarhus Kommune rækker ud til lokalområdet og bakker os op, når vi har nogle ting, vi gerne vil have løst,” siger Holger Lyngklip Strøm.
Som eksempel nævner han ønsket om at få etableret et offentligt toilet ved rostadion:
”Der får vi at vide, at det da er en fin ide, men kommunen har jo ingen penge.
Der burde man i stedet forsøge at hjælpe os videre. Kommunens tusindvis af ansatte har jo et kæmpe netværk at trække på.”
Han spejder lidt misundeligt mod Hedensted Kommune, hvor to kommunalt ansatte konstant har fokus på at etablere samarbejdsprojekter med borgerne.
”Der bliver ikke sat et projekt i gang, uden at borgerne er inviteret ind i det. Samskabelse er nøgleordet. Det kunne vi godt ønske os langt mere af i Aarhus Kommune.”
På fællesrådets generalforsamling på tirsdag er Berit Secher, Kim Bisgaard, Jørgen Vinther og Dorte Burhøi på valg. Bestyrelsen håber, at flere nye ansigter har lyst til at deltage i debatten og måske være en del af den nye bestyrelse.
Fakta: Hvad er et fællesråd?
Fællesrådene er en paraplyorganisation for de lokale grundejer-, beboer- og borgerforeninger, idræts- og fritidsforeninger, kirker og menighedsråd, erhvervsforeninger, institutioner, skoler og børneinstitutioner m.fl.
Fællesrådene er en af hovedaktørerne i opfølgningen på byrådets mål om borgerinddragelse og medborgerskab.
Fællesrådene er desuden et forum for drøftelse af lokale spørgsmål, og fællesrådene kan være katalysatorer for lokale aktiviteter, events m.v.
Du kan læse mere her om samarbejdet mellem Aarhus Kommune og kommunens 34 fællesråd.
Tirsdag d. 25. August kl. 19.00-21.00 i Café Brabrand, Brabrandhallen, Engdalsvej 84: Generalforsamling i Brabrand-Årslev Fællesråd. Læs mere her