
Byparken i Gellerup har fået masser af regn dette forår og står i sin funklende grønne sommerdragt, klar til for alvor at blive taget i brug. Grundlovsfesten i onsdags var det første store arrangement, og i den kommende uge går det for alvor løs med aktiviteter i parken.
Et par harer er allerede flyttet ind, og eksperterne vurderer, at rådyr også vil kunne finde vej til Gellerups nye grønne oase. Der er desuden masser af forskellige planter og blomster, der giver masser af muligheder for insekter, biller og andet småkravl – der igen tiltrækker forskellige slags fugle. Faunaen og floraen er godt i gang med at overtage styringen i byparken.
Her er næsten 1500 træer. 17 forskellige slags æbletræer, 7 forskellige slags fyrretræer, masser af hasselnødder. Fyrretræer fra Balkan og Østrig blandet med norsk skovfyr.
Sidste års sommer var hård ved de nyplantede træer, men med masser af vanding lykkedes det gartnerne at begrænse tabet til 57 træer. De er nu erstattet af nogle af de 600 træer, Gellerup fik overdraget efter sidste års festuge. Så det hele ser mere og mere tilgroet ud.

Lysmaster og træer som fartdæmpning
Byparken er et af de store resultater af Helhedsplanen. Gellerups og Toveshøjs nye mødested. En spiselig, sanselig park, hvor man kan dyrke motion eller bare slappe af og gå på opdagelse.
Parken er det direkte modstykke til de tidligere ”varme gadehjørner”, hvor man kunne foretage sig ting, der ikke tålte dagens lys. Her er åbent, lyst og gennemskueligt.
Stierne i parken er med vilje konstrueret, så de snor sig godt og grundigt med lysmaster og træer anbragt midt i som fartdæmpning. De mest fartglade finder andre steder at udfolde sig – men stierne ser dog ud til at passe fint til den nyeste dille, el-løbehjul.
Aktiviteter i byparken i næste uge
Den officielle åbning af parken ventes afholdt i det tidlige efterår. Indtil da er der allerede i næste uge mulighed for at udforske parken ved at deltage i nogle af de planlagte aktiviteter.
- Folkesundhed Aarhus Vest arrangerer gratis træning i parken fire onsdag formiddage, den 12., 19. og 26. juni samt 3. juli – alle dage kl. 9.30-10.30.
- På tirsdag d. 11. juni kl. 14-16 er der cykeltur for mænd, også for dem, der ikke har cyklet før. Man kan også bare drikke en kop kaffe i godt selskab.
- På torsdag d. 13. juni kl. 11-14 kan du deltage i Brabrands egen version af ”Nak og Æd” – her bliver der skudt med bue og pil og stegt ænder over bål.
- Fredag eftermiddag d. 14. juni er der kl. 15-19 boldspil og spisning i byparken. På de mange baner i parken vil der blandt andet være fodbold, basketball og hockey. Der sluttes med fællesspisning kl. 17.30.
Hver gang er mødestedet den indgang til byparken, der ligger for enden af Gellerupbadet. Der kan parkeres ved informationscentret E&P Huset, Karen Blixens Boulevard 39.
Også Fælleshaven midt i byparken vil ganske givet blive et samlingssted. Rundt om et stort drivhus kan alle, som har lyst, leje et højbed og dyrke krydderurter. Foreningerne Grønærten og Verdenshaverne er så småt gået i gang med at plante i nogle af højbedene.

”En aktiv og åben park”
Forskellige aktører, som vil anvende byparken til aktiviteter, har samlet sig i Byparksamvirket og vil med jævne mellemrum mødes og koordinere samarbejdet.
Man kan blandt andet afholde arrangementer på den overdækkede plads midt i parken, der på grund af det specielle tag kaldes ”tankstationen”, mod selv at betale for strømforbruget. For at få adgang til strøm kan man låne en nøgle hos projektleder på Helhedsplanen, Kim Skjelmose (kisk@bbbo.dk)
”Byparken er en aktiv og åben park hvor alle områder og redskaber er frit tilgængelige for alle”, siger Kim Skjelmose.
På længere sigt skal byparken drives af en parkforening, hvor alle grundejerne i området bidrager via et fast kontingent. Indtil videre finansieres vedligeholdelse af Aarhus Kommune og af boligforeningens to afdelinger, Gellerupparken og Toveshøj.
Senere skal der ansættes en parkleder, men foreløbig ligger ansvaret hos driftsafdelingen i Brabrand Boligforening.
