
Foreningen BogSpiloppen tilbyder gratis højtlæsning i mange daginstitutioner i Aarhus. Foreningen oplever en enorm glæde og læsegejst hos de deltagende børn, og mange børnehaver står i kø for at få besøg af de frivillige højtlæsere. Håbet er, at endnu flere vil bruge en time om ugen på at læse højt i en lokal børnehave.
Lotte Buch Thodsen har i mange år arbejdet i århusianske daginstitutioner og oplevede, at det ofte var svært at finde roen til at fordybe sig i en bog og læse den færdig sammen med børnene – og at bøgerne tit var i så dårlig forfatning, at handlingen gik tabt med iturevne sider undervejs i højtlæsningen.
Og de børn, der havde mest brug for at få læst højt, var som regel også de børn, der smuttede først. De kunne simpelthen ikke holde koncentrationen.
I 2017 grundlagde Lotte Buch Thodsen foreningen BogSpiloppen. Målet var at tilbyde gratis højtlæsning og bøger til børn, fordi bøger og højtlæsning er så vigtig for børns udvikling.
Foreningen har i dag til huse på Silkeborgvej og har over 50 frivillige, som hver uge møder op i en lokal daginstitution og læser for en lille gruppe børn.
“Det er en fantastisk udvikling, vi ser hos de deltagende børn, og den glæde og læsegejst, vi oplever, er uvurderlig. Det er virkelig skønt. Vi kan næsten ikke få armene ned af begejstring,” siger hun.
BogSpiloppen har på rekordtid opnået stor tilslutning fra institutionerne og modtaget en uvurderlig støtte fra Aarhus kommune såvel som diverse fonde.
I Brabrand deltager blandt andre Bevægelsesbørnehuset og daginstitutionen Solskin i BogSpiloppens tilbud, og desuden står en række daginstitutioner på venteliste. Håbet er, at endnu flere vil få lyst til at bruge lidt fritid på at læse højt.
Læser for en fast gruppe op til fire børn
Forskning viser, at børn, som har adgang til bøger og har oplevet glæden ved at få læst højt, klarer sig bedre i skolen, end deres jævnaldrende, som ikke har haft den samme mulighed.
“Højtlæsning udvikler børnene både fagligt og socialt og er en gave, de skal have med sig videre i livet. Vi kan se, at efterhånden som de frivillige kommer godt i gang med højtlæsning, bliver børnene stadig bedre til at koncentrere og fordybe sig,” siger Lotte Buch Thodsen.
Modellen er, at man man starter med 2 børn, og efterhånden kan der være op til 4 børn i en gruppe. I starten kan det være nødvendigt kun at læse for to, indtil de bliver bedre til at koncentrere sig.
“Grundtanken er, at man hver gang mødes med den samme gruppe af børn. Hvis de starter som 3-årige, er der en god mulighed for, at man kan nå at se en udvikling, samtidig med at man får en god relation til børnene.”
Man kan også vælge at supplere med andre aktiviteter som for eksempel at tegne, lege eller spille spil – lidt som en bedsteforælder-rolle over for børnene.
“Man behøver ikke at ha´ en bestemt baggrund. Det handler først og fremmest om at have lyst til at være sammen med børnene. Men man må meget gerne være glad for bøger.”

De fleste af de nuværende frivillige er ikke længere på arbejdsmarkedet og er nu førtidspensionister, efterlønnere eller pensionister. Enkelte har stadig arbejde eller er studerende.
“Bor man for eksempel i Brabrand, finder vi en børnehave, der ligger tilpas tæt på, så man vil kunne cykle derhen,” siger hun og understreger, at tilbuddet er ganske gratis for institutionerne. De skal bare tage godt imod de frivillige.
“Det vil være fantastisk, hvis det kan brede sig til nogle flere daginstitutioner. Bare det at have 45 i gang og 47 på venteliste er helt overvældende.”
Det nationale forsknings- og analysecenter VIVE følger BogSpiloppens arbejde og arbejder på at find end af, hvad det præcis er ved højtlæsningen, der har en effekt.
Afleverer løbende nye bogpakker
Højtlæsning er i øvrigt kun ét af BogSpiloppens tilbud. Et andet vigtigt element er, at foreningen hver 8. uge leverer en ny bogpakke til institutionen med ca. 50 bøger.
“Hvis børnene synes, det er fedt med bøger, så skal der nogle nye til en gang imellem. Bøgerne bliver gennemgået, inden de bliver sendt ud igen, så vi er sikre på, at de ser indbydende ud.”
Hun understreger, at bogpakken er tilgængelig for alle børnene. Desuden har man som frivillig sin egen kuffert med bøger, tegnegrej, spil, hånddukker med mere. Der er mulighed for at bytte ud i kufferten, så den matcher børnene og den frivillige.
Sociale og faglige aktiviteter
BogSpiloppen har fået en donation fra Egmont Fonden til et 3-årigt projekt, der går ud på at forsøge at rekruttere endnu flere frivillige.
Blandt andet arrangerer BogSpiloppen jævnligt sociale og faglige aktiviteter for de frivillige, der gør det muligt at mødes og snakke sammen.
Senest havde foreningen besøg af Lotte Salling, som fortalte om dialogisk læsning, og hvordan børn både sprogligt og fysisk kan engageres gennem bøger og remser for at øge læseglæden.
“Man har mulighed for at være en del af et fællesskab af frivillige, som kommer her og har noget socialt sammen. Det er vigtigt for nogle, mens andre ikke har det samme behov. De frivillige har mange forskellige baggrunde – men har den samme passion for børn.”
Hvis du har lyst til at være frivillig højtlæser kan du skrive til BogSpiloppen på emailen bogspiloppen@gmail.com