Mens beboerne omkring Hejredalsvej og Hovedgaden i Brabrand glæder sig til den kommende fartdæmpning, stiger frustrationerne på Brabrand Skovvej. Børnefamilier på vejen oplever, at mange bilister bruger vejen som en hurtig smutvej.
Du kommer kørende den sædvanlige vej, skruer lidt op for bilradioen for rigtig at nyde din yndlingssang. Alt er godt… og så ser du det! Få meter væk, lige foran dig er et barn på en trehjulet cykel på vej ud på asfalten. Du reagerer så hurtigt, du kan…
Heldigvis var det kun en dukke. Denne gang!
En dukke med en gul vest anbragt på en trehjulet cykel helt ude på kanten af fortovet er en gruppe forældres desperate forsøg på at advare bilisterne på Brabrand Skovvej: Det kunne lige så godt have været et ”rigtigt” barn.
”Det er en frygt, alle vi forældre langs Brabrand Skovvej har: Sker der en ulykke, inden der bliver gjort noget? Det er en frygt, vi alle sammen har. Det kan ske i løbet af få sekunder, hvor vi ikke har haft øjnene på vores barn,” siger en af beboerne, Silke Balling.
I lokalområdet husker de alle sammen episoden sidste år: Det var halloween, og børnene gik rundt og ringede på ved naboerne og fik slik. En dreng ville gå over vejen, da en bil i høj fart kom imod ham. Bilisten bremsede hårdt op – og stoppede halvanden meter fra drengen.
Værst om morgenen og eftermiddagen
Da Silke Balling og hendes mand købte huset på Brabrand Skovvej i 2015, så de området som helt perfekt for børnefamilier. Stille og roligt, tæt på naturen og med en lokal vej, der virkede absolut stilfærdig.
Kort tid forinden var Lars Christoffersen og hans familie flyttet ind over for. I det hele taget har Brabrand Skovvej i de sidste 4-5 år gennemgået et generationsskifte, og i husene på begge sider af vejen bor der nu mange familier med børn i alderen 2-6 år.
De har alle oplevet, at Brabrand Skovvej ikke er helt så fredelig, som den umiddelbart virkede: Især om morgenen og ud på eftermiddagen bliver vejen brugt til gennemkørsel ned mod Sødalskolen og daginstitutionerne på Louisevej. Farten er ofte betydeligt højere end 50 km/t, vurderer de. Og om aftenen er det endnu værre, fortæller Lars Christoffersen:
”Efter kl. 20 kan vi tit høre biler, der bare ræser igennem området. Det virker som om, folk kører op og ned ad vejen. Det er et langt lige stykke vej, hvor det lyder som om, der nærmest bliver kørt ræs.”
Han har flere gange kontaktet Østjyllands Politi og blandt andet benyttet sig af tilbuddet om at bestille en fartkontrol. Han modtog et svar om, at man ville se nærmere på sagen, men har ikke siden hørt eller set noget.
Dukken er blevet en kendis
Så opstod ideen om at udstyre en dukke med en gul vest og placere den på en trehjulet cykel helt tæt på fortovskanten.
”Jeg fik ideen fra avisen, hvor jeg læste om en anden vej, der bøvlede med det samme problem. Alle har jo sådan en lille ladvogn stående, så vi har snakket om, at vi skal sætte nogle flere om, fordi vi oplever, at det virker,” siger Silke Balling som fandt dukken og den gule vest i den lokale genbrugsbutik.
Hver dag flytter de dukken til en ny placering langs vejen. Og de oplever, at den nu er blevet lidt af en kendis i lokalområdet.
”En dag så jeg nogle unge piger, der stod og tog selfies sammen med den. Det er da meget hyggeligt. Men vi håber også, at virker præventivt, og det virker, som om folk sænker farten, når de ser den. Og så husker de det nok også til næste gang, når de kører her,” siger Lars Christoffersen.
”Ubehageligt at være så magtesløs”
Silke Balling og hendes mand har i haven sat et ekstra trådhegn op, der skal forhindre børnene i at smutte ud gennem hækken. Og langs vejen kan man se, at andre har sat andre former for hegn op for at holde børnene væk fra vejen.
Den hurtigt kørende trafik er ofte samtaleemnet, når de syv-otte forældrepar på begge sider af vejen mødes, og de flere har været i kontakt med andre familier på Nøjsomhedsvej, som ligeledes er bekymrede over, at mange kører alt for hurtigt på den smalle vej.
”Det er ikke kun store hurtige biler, der problemet. Det virker, som om det er mange forskelige slags bilister, der kører hurtigt. Bussen sænker heller ikke farten, selvom vi har sat skilte op om, at der er børn, der leger i området,” siger Silke Balling.
”Det er faktisk ubehageligt at være så magtesløs. Vi kan åbenbart ikke gøre andet end at acceptere, at der bare bliver kørt alt for hurtigt på vejen. Det skaber da stor frustration, kan jeg mærke. Vi kan jo se, hvordan andre i Brabrand har kæmpet, og hvor mange år det har taget, før der nu kommer fartdæmpning.”
”Hvad skal vores argumenter egentlig være, for at man vil se på denne her lille vej?”
Vores Brabrand har forelagt sagen for specialkonsulent Lars Clausen, Mobilitet under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Han er umiddelbart klar til at få lavet en fartmåling på vejen.
”Det lyder til, at en fartmåling godt kunne give mening. Så kan vi danne os et billede af, hvor stort problemet er,” siger Lars Clausen, som dog advarer om, at der i øjeblikket er en del ventetid.
Ros til mariehøne-bump
På Brabrand Skovvej håber forældrene, at en undersøgelse kan lede til fartdæmpning af vejen, for eksempel løsninger, som man har lavet på J.P. Larsens Vej eller Hovedgaden:
”Jeg synes, det er helt genialt med de pukkelbump, de har lavet i Hovedgaden. Jeg ved godt, at nogen klager over dem, men effekten af de mariehøne-bump er jo helt tiptop,” siger Silke Balling.
Hun roser også den nyetablerede fartdæmpning på J.P. Larsens Vej som en god og effektiv løsning. Der sætter man farten ned. De bump er virkelig effektive, vurderer hun.