Onsdag eftermiddag fik politikerne i Aarhus Kommunes Økonomiudvalg besøg af beboere fra Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven. Beboerne bad blandt andet om, at politikerne respekterer det lokale beboerdemokrati, når nedrivning af boligblokke skal besluttes.
Blandt de fremmødte var repræsentanter for Gellerupparkens afdelingsbestyrelse, organisationen AarhuSomali, og en gruppe af beboere i almennyttige boligområder kaldet Almen Modstand.
En af dem var Christian Andersen, der har boet i Toveshøj i lidt over 10 år. Han fortalte politikerne, at han blandt andet som medlem af afdelingsbestyrelsen har deltaget i så godt som samtlige lokalområdets beboermøder, der alle har været meget velbesøgte.
Her har beboerne været med til at bestemme udformningen af den nye bypark, planlægge renoveringen af boligblokke i området samt påvirke indretningen af det kommende beboerhus på Toveshøj.
Christian Andersen kritiserede lokalpolitikerne for i et høringssvar til regeringens ghettoplan at have bedt om lov til at kunne beslutte nedrivning af boligblokke i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven uden at skulle involvere de lokale afdelingsbestyrelser, som reglerne ellers foreskriver.
”Alle de møder har jeg været med til frivilligt og i regi af beboerdemokratiet. Netop det beboerdemokrati, er I med til at tromle ned gennem jeres udkast til høringssvar, der beder om at kommunerne får eksplicit hjemmel i det kommende lovforslag til at ekspropriere og nedrive boliger henover hovedet på genstridige afdelingsbestyrelser. Som demokrat og borger i dette land gør det ønske mig nervøs”, sagde han.
”Desuden virker I mærkeligt ivrige for at nedrive blokke? Udkastet til lovforslaget på Christiansborg giver mulighed for at inkludere en boligforenings tilstødende arealer i beregningen af de maksimalt 40 % almene boliger i et område. Gellerup og Toveshøj ejer store arealer langs Ringvejen der netop er under salg til private, og som ville kunne bringe andelen af almene boliger i området til under 40 % uden, eller med meget beskedne, nedrivninger”.
”Hvordan kan man påstå at ville bekæmpe udemokratisk sindelag ved udemokratiske metoder”, spurgte han.
”Økonomisk vanvid og ressourcespild”
Christian Andersen blev suppleret af Solveig Munk, som i 27 år har arbejdet som socialrådgiver i de udsatte boligområder. Hun pegede på, at det får konsekvenser for drift og økonomi, når huslejeindtægterne bliver mindre, når huse rives ned eller sælges, og at det kan påvirke boligorganisationerne kraftigt.
”Det er økonomisk vanvid og ressourcespild at rive gode boliger ned, beboerne har brugt masser af penge på, at bygge op og vedligeholde”, sagde Solveig Munk, som ved kommunalvalget i 2017 stillede op til byrådet for Enhedslisten.
Hun gjorde desuden politikerne opmærksomme på, at de risikerer at stemple og nedgøre beboerne i de udsatte boligområder.
”Uanset intentioner, så stigmatiserer I mennesker og ødelægger trivslen med ”ghetto”-stempler, forskelsbehandling, eksklusion, tvang og trusler. I skaber angst og utryghed”, sagde hun til politikerne i Økonomiudvalget.