Midt i de skovklædte Brabrand Bakker ønsker Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S at udstykke en stor grund i fire dele og bygge yderligere tre mindre huse. Men Aarhus Kommune har to gange sagt nej. Naboerne på Lyngbakkevej og Højen frygter dog fortsat, at der vil blive bygget på grunden.
Arkitekt Knud Friis, byggede i slutningen af 1950´erne et hus til sin familie på Højen 13. Desuden tegnede han lige bag ved huset i det naturskønne Brabrand Bakker endnu en villa til nogle venner. Huset går i arkitektkredse under navnet ”Bigaards Hus” og har ligeledes en særlig plads i dansk arkitekturhistorie.
”Bygningens placering på en veldefineret plint i naturen, understreger husets unikke sammenhæng mellem natur og arkitektur,” skriver arkitektfirmaet Friis og Moltke selv om huset.
Men villaen har gennem de sidste par år været genstand for stor opmærksomhed af en anden grund. Ejendommens ejer, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S, har i flere omgange søgt om at udstykke den 4243 kvadratmeter store grund i fire parceller og bygge yderligere tre huse i det skovklædte, kuperede terræn.
Men Aarhus Kommune har sagt nej, først i november 2017 og igen i september 2018. Udstykning kræver dispensation fra lokalplanen, og det ønsker kommunen ikke at give.
Planerne sat i bero
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S har dog ikke helt opgivet planerne. Bigaards Hus er nu renoveret og sat til salg for 7,5 millioner kroner via Danbolig. I salgsmaterialet oplyses det, at grunden er 1843 kvadratmeter – altså betydeligt mindre end den grundens nuværende størrelse, de 4243 kvadratmeter.
Udviklingschef Torben Lang, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S, forklarer, at man stadig håber på et tidspunkt at kunne bygge på de resterende arealer og derfor overvejer at beholde de overskydende 2600 kvadratmeter.
”Ideen lever stadig, men vi har dog sat det lidt i bero,” siger Torben Lang.
Han fortæller, at man har gennemgået og noteret samtlige træer på grunden, og der viser sig, at der er et 8-10 meter bredt bælte, hvor der ingen træer er.
”Der må ikke fældes træer på grunden, og det ønsker vi heller ikke. Men man kunne godt lægge nogle små huse i det åbne bælte og på den måde lave en smule fortætning, uden at det ville genere nogen”, siger han.
Naboer tilfredse med afvisning
Naboerne til ejendommen på Lyngbakkevej er dog skeptiske. De frygter, at Aarhus Kommune på et tidspunkt vil give efter og tillade øget byggeri på den kuperede grund. Thomas Vorre har på beboernes vegne fulgt udviklingen tæt.
”Vi har noteret os, at Bigaards hus nu er kommet til salg og vi glæder os til at byde nye naboer velkommen til Brabrand Bakker. Samtidig er vi meget tilfredse med den tydelige afvisning Aarhus Kommune har foretaget på de forskellige anmodninger om udstykning, fortætning og rydning af skoven i Brabrand Bakker, som Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S har ønsket på matriklen”.
”Da vi opdagede, at det var ejendomsudviklere der havde investeret i matriklen, blev vi temmelig opmærksomme på områdets fremtid. Der er jo intet underligt i at ejendomsudviklere ønsker at værdimaksimere – og vi frygtede, at det i praksis vil betyde udbytning af vores fælles natur for et belejligt ejendomsudvikler-afkast”, siger Thomas Vorre.
”Sagen er den, at Bigaards hus og store grund jf. lokalplanen er placeret i et område forbundet med strammere bestemmelser end de øvrige delområder i lokalplanen, fordi området er af væsentlig betydning for bevarelsen af Brabrand Bakkers særpræg som kuperet grønt område”.
”Vi er fortrøstningsfulde omkring det unikke områdes fremtid og er overbevist om, at Aarhus Kommune også fremadrettet, helt i lokalplanens ånd, vil forholde restriktivt til sådanne opportunistiske anmodninger”.
Han føler sig i øvrigt overbevist om, at den endelige køber af ”Bigaards hus” ønsker hele naturgrunden med til sin matrikel – og dermed ikke skriver under på en deklaration, der giver mulighed for fortsat ejendomsudvikling af 2.600 kvadratmeter skov i Brabrand Bakker.
Byen under stigende pres
Danmarks Naturfredningsforening har undervejs støttet beboerne og har i et brev til Aarhus Kommune blandt andet skrevet:
”I en tid, hvor de grønne områder i og omkring byen er under stigende pres fra fortætning og stadig udbygning, er DN’s fokus skærpet på projekter, der vil indebære en reduktion eller forringelse af eksisterende natur- og rekreative arealer. Talrige borgerhenvendelser bekræfter os i, at dette fokus har solid forankring i befolkningen.
Det er derfor stærkt tilfredsstillende at notere sig, at Aarhus Kommune i den konkrete sag handler i klar overensstemmelse med lokalplanens hensigter.”
Arkitekt i Aarhus Kommune Mette Stenslund Hansen, skriver i det seneste afslag til udviklerne i september 2018, at kvarteret omkring Lyngbakkevej er et af en række parcelhuskvarterer, der vil blive kortlagt for at fastslå, om der kan ske yderligere fortætning.
Udviklere ønsker dialog med lokale borgere
Torben Lang fra Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S er åben for at sælge de resterende 2600 kvadratmeter til anden side eller at gå i samarbejde med lokale kræfter om udvikling af området.
”Vi er ikke interesseret i at køre et projekt igennem hen over hovedet på lokalområdet. Hvis nogen vil købe den resterende grund, eller man lokalt ønsker at engagere sig i planerne, vil vi meget gerne indgå i en dialog”, siger han.
”Vi er helt enige med alle om, at der ikke skal fældes træer på grunden, men derfor kunne man godt gå videre og fortætte en smule. Lave noget der matcher området. Nogle mindre huse vil kunne falde fantastisk ind i området.”
Læs også:
Byggefirma taber første runde i sag om byggeri i Brabrand Bakker