Trods vedtagelsen af en nye helhedsplan har beboerne i Gellerupparken ikke opgivet håbet om at undgå de planlagte nedrivninger af 408 boliger. På vegne af beboerne har Gellerupparkens afdelingsbestyrelse nu stævnet boligforeningen, Aarhus Kommune og den danske stat.
Da Brabrand Boligforenings repræsentantskab d. 24. august stemte ja til den nye helhedsplan for omdannelse af Gellerupparken, kunne forberedelserne til nedrivninger af syv boligblokke og renovering og omdannelse af ”de høje blokke” langs Gudrunsvej formelt set gå i gang.
Men nu forsøger afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken et sidste initiativ for at få bremset udførelsen af helhedsplanen. Tirsdag aften blev en stævning indsendt til Boligretten med krav om, at forløbet omkring Brabrand Boligforenings godkendelse af helhedsplanen kendes ugyldigt.
Allerede før sommerferien klagede beboernes repræsentanter i afdelingsbestyrelsen til Beboerklagenævnet over, at Brabrand Boligforening havde besluttet, at beboerne skulle stemme ved en urafstemning om den nye helhedsplan for Gellerup.
Afdelingsbestyrelsen havde ønsket et beboermøde med en grundig fremlæggelse og diskussion inden afstemningen. Men boligforeningen henviste til corona-situationen og besluttede, at der i stedet skulle stemmes ved en urafstemning.
Beboerklagenævnet svarede først den 24. august – præcis samme dag som repræsentantskabsmøde i boligforeningen stemte plan igennem.
Og svaret fra Beboerklagenævnet var negativt. Nævnet gav boligforeningen ret til at lave en urafstemning, selvom beboerne mener, at loven siger noget andet.
Det er den afgørelse, beboerne nu går videre med til Boligretten. Tirsdag udløb fire-ugers-fristen til at klage, og lige inden fristen indsendte beboerne stævningen.
Mener lovgivning strider mod Grundloven
Men beboerne nøjes ikke med at klage over den måde, afstemningen foregik på. De ønsker samtidig rettens afgørelse af, om Aarhus Kommune overhovedet havde lov til at vedtage helhedsplanen.
Derfor stævner afdelingsbestyrelsen ikke alene boligforeningen, men også Aarhus Kommune og den danske stat.
Aarhus Kommune stævnes, fordi kommunen har godkendt den helhedsplan, som beboerne mener er ulovlig.
Og staten stævnes for at have vedtaget den lovgivning, der ligger bag helhedsplanen. Beboerne mener, at den såkaldte ghettolov strider mod Grundloven, Lov om etnisk ligebehandling, EU-retten og mod De europæiske menneskerettigheders konventioner.
Det er altså store principielle spørgsmål, der her er på spil. Også beboere fra Mjølnerparken i København har begæret en tilsvarende retssag rejst. Denne sag er endnu ikke afsluttet.
Har afsat 200.000 kr. til sagen
Formand for Gellerupparkens afdelingsbestyrelse, Youssef Abdel Kader, siger, at beboerne håber, at de kan få stoppet processen, til der er faldet en afgørelse i sagen:
”I første omgang forventer vi, at når vi rejser sagen på denne omfattende måde, så kan helhedsplanen ikke sættes i gang. Det vil sige at så længe sagen kører, så kan der ikke rives blokke ned.”
Selve sagen er rejst af otte medlemmer af afdelingsbestyrelsen samt et antal beboere. Youssef Abdel Kader understreger, at et stort flertal i afdelingsbestyrelsen er enige om at rejse sagen.
”Vi har i afdelingsbestyrelsen afsat 200.000 kr. til at gennemføre retssagen. Hvis det ikke er nok, vil vi sandsynligvis indsamle penge blandt beboerne, sådan som man har gjort i Mjølnerparken.”
Han fortalte om søgsmålet i beretningen, da Gellerupparken onsdag aften holdt beboermøde. Beretningen blev godkendt.