Mandag står medlemmerne af Brabrand Boligforenings repræsentantskabs i et svært dilemma: Skal de stemme ja til aftalen med Aarhus Kommune om omdannelse og nedrivning af boligblokke i Gellerup og Toveshøj? Eller sige nej – og risikere noget der er endnu værre?
600 boliger skal rives ned i Gellerup og Toveshøj, mens der samtidig bliver gjort plads i området til 900 nye private boliger og 17.000 kvadratmeter erhverv. Prisen på cirka 1,7 milliarder kroner skal hovedsagelig betales af Landsbyggefonden.
Nedrivningsplanerne er ikke fuldstændigt fastlagt endnu, men det skal foregå i to faser. Mellem 2021 og 2024 bliver 400 boliger allerede udpegede boliger i Gellerup revet ned, og i 2023 bliver det besluttet, hvilke 200 boliger, der skal rives ned i Toveshøj.
Men først skal begge aftalens parter godkende aftalen, inden Aarhus Kommune kan sende den til ministeriet inden fristens udløb 31. maj.
I Aarhus Byråd var der ingen slinger, da den midt i maj blev behandlet første gang. Alle undtagen Enhedslisten stemte ja, og det vil de gøre igen til den endelige behandling på onsdag. Men hvad siger man i Brabrand Boligforening, hvor formand Keld Albrechtsen har betegnet nedrivningerne som unødvendige?
Boligforeningens formand Keld Albrechtsen: Stem ja!
Boligforeningens repræsentantskab skal mandag tage stilling til aftalen. Repræsentantskabet er boligforeningens øverste myndighed og består af de personer, som er valgt af beboerne i boligforeningens 31 afdelinger.
På et nyligt informationsmøde om aftalen opfordrede både Keld Albrechtsen og direktør Bent Madsen, Danmarks Almene Boliger, repræsentantskabets medlemmer til at stemme ja. Prisen for at stemme nej er alt for høj, mener de:
”Med den mekanisme, der er vedtaget i loven, vil der blive lavet en afviklingsplan, hvis man ikke afleverer sin udviklingsplan senest 31. maj. Det betyder, at hvis I stemmer ’Nej’ til Udviklingsplanen, så koster det endnu flere boliger,” sagde Bent Madsen ifølge Brabrand Boligforenings blad, Skræppebladet.
I loven står der, at hvis ikke kommunen og boligforeningen bliver enige inden fristens udløb, kan ministeriet beslutte en afviklingsplan, der betyder, at der nu ikke længere på være 40% men kun 25% almene boliger. Det kan betyde endnu flere nedrivninger.
Formand for Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen pegede ifølge Skræppebladet på, at det rent økonomisk kan blive dyrt for alle lejere i boligforeningen, hvis man siger nej.
”Vælger vi krigen, vil der være krigsomkostninger. I aftalen får vi dækket tabene, men vælger vi krigen, vil alle boligafdelinger i BBBO komme til at betale mere i husleje,” sagde han.
Almen Modstand: Stem nej!
Beboergruppen Almen Modstand kæmper mod aftalen og opfordrer i et åbent brev på Facebook Brabrand Boligforenings repræsentantskab til at stemme nej.
”Stemmer du ja, stemmer du for nedrivning af 1000 betalelige, fungerende hjem og tvangsflytning af flere tusinde børn og voksne. Et nej er din mulighed for modstand. Et nej er solidarisk støtte til de ramte beboere. Med et nej viser du de ramte, at deres boligorganisation står på deres side,” skriver Almen Modstand.
Almen Modstand vurderer, at Aarhus Kommune med et nej fra boligforeningen sandsynligvis vil bede ministeriet om en forlænget frist, til at komme med en ny plan.
Kommunen vil så i forhandling med Brabrand Boligforening forsøge at nå til enighed om den nye plan, fordi det så ellers kan komme til at koste kommunen mange penge i udgifter til genhusning.
Hvis det ikke lykkes at nå til enighed, kan ministeren som nævnt pålægge kommune og boligorganisationer at udarbejde en såkaldt afviklingsplan, hvor kun 25 % almene familieboliger bliver tilbage i Bispehaven, Gellerup og Toveshøj.
Men en sådan plan skal igen til afstemning i boligforeningen, og hvis resultatet igen bliver et nej, kan den kun føres ud i livet ved ekspropriation, mener Almen Modstand.