Der er en god nyhed og en dårlig nyhed omkring Banedanmarks planer om at etablere sporarbejdsplads ved Sølyst. Den gode først: Planerne er udskudt til 2022. Og den dårlige nyhed: Ved at skære projektet ned til en varighed på seks uge behøver man ingen tilladelse fra Aarhus Kommune.
Banedanmark skal i gang med at modernisere og opgradere sporene mellem Aarhus og Ålborg, så de nye eldrevne tog kan køre med op til 200 km/t. Som forberedelse til arbejdet har Banedanmark udset sig det idylliske område ved Sølyst som sporarbejdsplads. Det har dog mødt stor modstand fra hele lokalområdet.
Det fik for nogle uger siden Banedanmark til at skære projektet på marken ved Naturcenter Sølyst ned fra 11 måneder til seks uger. Det kunne ses som en markant imødekommelse af de lokale borgere, institutioner og skoler.
Men der ligger endnu et element i den betydelige afkortning af projektet, oplyser byggesagsbehandler Simon Pedersen, Byggeri ved Aarhus Kommune:
Ved projekter der varer i netop seks uger eller kortere tid skal man ikke have landzonetilladelse af den relevante myndighed, her Aarhus Kommune, men kan bare gå i gang.
Grund ejes af Aarhus Kommune
Det betyder, at hvis Banedanmark mener, at man fra start til slut kan nå at omdanne marken til sporarbejdsplads og genetablere den efter endt arbejde, skal man ikke spørge Aarhus Kommune om lov.
”Vi har efterfølgende spurgt Banedanmark, om de er helt sikre på, at de kan gennemføre projektet på seks uger, og det bekræfter de,” siger Simon Pedersen.
Han oplyser samtidig, at Banedanmark har meddelt, at sporarbejdet er udskudt et år til gennemførelse i 2022. Marken ved Naturcenter Sølyst bliver altså ikke lige foreløbig omdannet til sporarbejdsplads.
For at gøre sagen endnu mere kompleks, er det faktisk Aarhus Kommune, der ejer grunden ved Sølyst, og området administreres af Team Grønne Områder.
Det har endnu ikke været muligt for Vores Brabrand at finde ud af, om Banedanmark uden en landzonetilladelse kan insistere på at anvende kommunens grund til sporarbejdsplads.
Mejerigrund du´r ikke
Gennem forløbet har flere alternative placeringer været foreslået, blandt andet det tidligere Arla Mejeri, der også ligger tæt på jernbanen nogle få hundrede meter længere mod øst end Naturcenter Sølyst.
Den placering du´r dog ikke, skriver projekteringsleder Anne Marie Schondelmaier til afdelingsleder Andy Tomes, Team Grønne Områder under Aarhus Kommune:
”Desværre er arealet ikke egnet, fordi der ikke er direkte sporadgang. Uden direkte sporadgang kan vi ikke af- og pålæsse materialer.”