
I den seneste aftale om udsatte boligområder i Aarhus er politikerne i byrådet enige om, at børn og unge fra Gellerup og Toveshøj i højere grad skal fordeles ud på kommunens andre folkeskoler. Men kommunens egen analyse viser, at elever, der går på andre skoler end den lokale folkeskole, ikke klarer sig bedre, end dem der går på den lokale skole. Snarere tværtimod.
”Overordnet set ligner gruppen af børn og unge med bopæl i Aarhus Vest, der går på en skole i et andet skoledistrikt end deres eget, gruppen af børn og unge med bopæl i Aarhus Vest, der går på en skole i deres eget skoledistrikt.”
Sådan konkluderer Aarhus Kommune i 2017 i en analyse, hvor man har set på, hvordan børn og unge fra Gellerup, Toveshøj og Ellekær har klaret sig i skolen de senere år. Man har sammenlignet resultater for elever, der har gået i skole i eget skoledistrikt, med resultater for elever, der har gået i skole andre steder end på den lokale folkeskole.
Konklusionen er klar: Eleverne opnår stort set ens resultater, uanset om de går i den lokale folkeskole, Sødalskolen, Tovshøjskolen eller Ellekærskolen, eller om de går i skole et andet sted i byen.
Faktisk viser tallene, at elever, der har gået i skole lokalt, på nogle områder klarer sig betydeligt bedre, end de elever, der har gået i skole uden for lokalområdet. For eksempel er der betydeligt flere af de unge, der har gået i skole lokalt, der kommer i gang med en ungdomsuddannelse (se illustrationen nedenfor).
Ud over de viste grafer bygger analysen på resultater på følgende data:
• Andelen af elever der har bestået dansk og matematik ved 9. klasses afgangsprøve
• Gennemsnitlig fraværsprocent
• Andelen af elever med opmærksomhedskrævende fravær
• Andelen af elever der har aflagt alle prøver ved Folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse
På ingen af de nævnte områder opnår elever, der går i skole andre steder, markant bedre resultater, end dem der går i skole lokalt.
Analysen er foretaget som en del af datagrundlaget for projekt “Gentænk Gellerup”, som Vores Brabrand tidligere har skrevet om, og hvor daværende rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V), er citeret for at sige:
”Området har brug for lokale skoler. Vi er nødt til at gøre noget politisk for at sikre, at de lokale skoler kan lykkes med at skabe de nødvendige resultater.”

Fokus på faglighed virker
Skoleleder Helle Mønster, Tovshøjskolen, er bekendt med den nævnte analyse og undrer sig over, at politikerne bliver ved med at tale om nødvendigheden af en spredning af lokalområdets børn og unge på andre skoler.
”For os at se, har vi her på skolen nu lagt nogle rigtig gode spor ud, der nu faktisk begynder at virke. Vi kan se, at vi er lykkedes med at gøre de fleste af vores 0. klasser fuldt læseparate, og i den anden ende opnår vores afgangselever stadig højere karakterer i dansk, matematik og engelsk. I matematik tog eleverne i 9. klasse her i sommer gennemsnitligt et spring op på mere end to karakterer.”
”Vi kan se, at fokuseringen på det faglige begynder at virke, og det ønsker vi naturligvis at blive ved med, så vi forhåbentlig kan løfte børnene her, hvor de er.”
Helle Mønster vil ikke kommentere de forskellige aktuelle politiske udmeldinger, men hun håber, at byrådet vil lade den igangværende Helhedsplan virke og bevare Tovshøjskolen som lokalområdets mest naturlige lokale skole.
”Når man bygger så mange nye boliger i lokalområdet, vil der jo på et tidspunkt opstå et behov for en ny skole herude. Det kunne være spændende at få nogle konsekvenstal, der kan belyse den forventede udvikling.”
Helle Mønster opfordrer i det hele taget til, at der, inden der træffes gennemgribende beslutninger på skoleområdet, laves en solid analyse af hele skoleområdet i Aarhus. En analyse der blandt andet kan fortælle, hvor der vil være behov for nye skoler i de kommende år.
“Udfordringerne på skoleområdet”
På trods af analysen i “Data om børn og unge, som bor i Gellerup, Toveshøj og Ellekær” mener et flertal af byrådspolitikere fortsat, at de unge fra Gellerup og Toveshøj vil få bedre muligheder for at få en god start på tilværelsen, hvis de går på en skole et andet sted i byen.
I ”Aftale om udsatte boligområder i Aarhus” fra 19. juni skriver de:
”Forligspartierne konstaterer, at der fortsat er udfordringer og er derfor enige om, at der skal nye veje til for at nå den overordnede målsætning om, at skolebørn skal blandes, så børn med sproglige udfordringer, herunder børn fra udsatte boligområder, ikke går i skole isoleret fra resten af byen. Forligspartierne anmoder Børn og Unge om at fremlægge forskellige forslag og målsætninger til byrådet til brug for besparelserne i budget 2019-2022, som kan indfri denne intention.”
Det var den anmodning, der fik Børn og Unge til at fremsætte forslaget om de større skoledistrikter, som politikerne i sidste uge skød i sænk, da forslaget mødte stor modstand blandt mange forældre, især i Brabrand og Åbyhøj.
Politikerne har nu besluttet at adskille spareplanen og håndteringen af ”udfordringerne på skoleområdet”, sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) onsdag til Aarhus Stiftstidende.
Der skal altså findes andre løsninger på de nævnte udfordringer i Gellerup og Toveshøj, Den konservative Marc Perera Christensen har direkte foreslået, at Sødalskolen og Tovshøjskolen bør lukkes.

Kilde: “Data om børn og unge, som bor i Gellerup, Toveshøj og Ellekær”
Voldsom bekymring blandt lærere og elever
Tovshøjskolen har på det seneste været bragt frem som et muligt hjemsted for specialskolen Stensagerskolen. Det har givet en del uro blandt skolens personale og elever.
”Personalet er voldsomt bekymret for, om Tovshøjskolen risikerer at bliver lukket. Og elever kommer og spørger, om det er rigtig at skolen skal lukkes? Det er aldrig rart at have en lukning hængende over hovedet.”
Helle Mønster peger på, at en lukning af Tovshøjskolen vil betyde, at der er 240-250 børn, der så skal placeres på andre skoler.
Tovshøjskolen har hen over sommeren fået cirka 40 elever fra den nu lukkede Lykkeskolen. Det betyder, at andelen af skoledistriktets børn, der går på den lokale skole, nu er på 26%.
Læs også: Gentænk Gellerup: Vigtigt at børn går i lokale skoler