I løbet af foråret har kunstneren Astrid Gjesing i projektet ”Alt forladt” samlet fortællinger fra beboerne i de nedrivningstruede blokke på Inger Christensens Gade. Deres udsagn har hun indgraveret i hvide lommetørklæder. Nu er hun klar til at vise resultatet ved en udstilling på Gellerup Bibliotek.
Astrid Gjesing er glad for ord. Den 69-årige kunstner leger med ordene og inkluderer dem i sin kunst. ”Alt forladt” er et udsagn med en dobbelt betydning. Det kan betyde tilgivelse – at det er helt i orden – og det kan samtidig betyde, at alt er slut og opgivet.
Begge betydninger er menneskelige følelser, der er i spil i forbindelse med udviklingen af Gellerupparken, der er på boligministeriets liste over ”hårde ghettoområder”. I forbindelse med helhedsplanen for Gellerup er der bygninger, som skal rives ned, og nye der bygges op. Mennesker flyttes og genhuses, og en ny bydel vokser frem.
Det er de følelser og problemer, som knytter sig til begrebet ”ghetto” og forandringerne i Gellerupparken, der danner baggrund for kunstprojektet ”Alt forladt”.
Projektet er iværksat af billed-, og lydkunstner samt digter Astrid Gjesing. Hun arbejder ofte i krydsfeltet mellem ord og billeder i inddragende processer og udstiller sine værker i det offentlige rum.
Beboernes udsagn indgraveret i lommetørklæder
Kunstprojektet ”Alt forladt” har flere dimensioner: Den ene del af værket er teksten ”Alt forladt”, der er udformet i gul neon og installeret på gavlen af boligblokken på Inger Christensens Gade 31 i Gellerup.
Blokken er en af de to, der forventes at skulle rives ned i 2022, og teksten skal blive siddende på gavlen, mens bygningen rives ned.
Den anden del af værket er foregået i dialog med beboere i Inger Christensens Gades opgange nummer 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, og 45. Astrid Gjesing har ringet på hos samtlige 96 lejemål, fortalt om projektet og inviteret beboerne til at deltage med deres fortælling – om deres liv og vigtige begivenheder, de gennem årene har oplevet i bebyggelsen.
Det er der kommet mange spændende fortællinger ud af fra de 40 år, nogle af beboerne har boet i deres lejligheder.
Fortællingerne er blevet bearbejdet, og de vigtigste udsagn har Astrid Gjesing håndbroderet på hvide damelommetørklæder, hvor der med gul skrift i forvejen var maskinbroderet ”Alt forladt”.
Samtalerne og broderingen er dels foregået i hjemmene hos de forskellige beboere og i kunstnerens værksted. Det har hun skabt i en lejlighed, på Inger Christensens gade 33, som hun fik stillet til rådighed af Brabrand Boligforening.
Inkluderer ord i værkerne
Astrid Gjesing fortæller om sit arbejde:
”Min kunstneriske praksis er tæt forbundet med sprog, tekst og ord. Det er i ordenes skønhed og galskab, i det inkluderende og ekskluderende, det findes i det tømte og tavse, i det poetiske og det hverdagsagtige, det jublende og eftertænksomme.”
”I alle mine værker er ordet med, jeg undersøger bevidst eller finder intuitivt eller brydsomt. Overskridelser og tilføjelser knopskyder, og min praksis bevæger sig mod performance, billedkunst, installation og lydværk.”
Kunstprojektet ”Alt Forladt” er blevet realiseret i tæt samarbejde med Brabrand Boligforening og Gellerup Bibliotek. Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Kulturudviklingspuljen, Aarhus kommune.
Alle er velkomne, når åbningen af udstillingen ”Alt Forladt” finder sted på Gellerup Bibliotek onsdag den 25. august kl. 17.00. Ud over et oplæg af Astrid Gjesing om projektet vil der være musikalske indslag fra den lokale rapper IBO, og der vil være lidt forfriskninger til alle.