Aarhus Byråd har for længst besluttet, at i alt syv boligblokke i Gellerupparken skal rives ned. Men nu, i absolut sidste øjeblik, strømmer det ind med kritik af planerne fra blandt andet Akademiraadet og Aarhus Kommunes eget Kulturmiljøråd.
”Akademiraadet har med interesse gennemlæst lokalplanforslaget, og anbefaler Aarhus Kommune at søge andre og mere bæredygtige veje til udvikling og forbedring af bydelen fremfor yderligere nedrivning.”
Sådan lyder det fra Akademiraadet, der er statens rådgiver i kunstneriske spørgsmål, i et høringssvar til lokalplan 1173 om nedrivning af seks boligblokke i Gellerup. Den syvende boligblok er allerede besluttet nedrevet i en anden lokalplan for Sports- og Kulturcampus.
”Gellerupplanen og dens mange store boligblokke repræsenterer en betydningsfuld national kulturhistorie. Den fortæller om en stærk almen sektor, der i sidste halvdel af det tyvende århundrede drev udviklingen af boligarkitekturen og industrialiseringen af byggeriet i Danmark frem mod det, vi har i dag,” argumenterer Akademiraadet.
Ved at inkorporere de seks blokke i fremtidens Gellerup kan historien om efterkrigstidens monofunktionelle boligområder bevares som en integreret del i en fremtidig historisk, oplevelsesrig og multifunktionel bydel, vurderer rådet.
”Blokkene er placeret i et samspil, der skaber lys i boligerne og rige muligheder for liv mellem husene. Der kan skabes overskuelige smukke byrum i de områder, der tilhører fællesskabet, i stedet for den utryghed og mangel på menneskelig skala, der karakteriserer områderne i dag”, skriver rådet.
”En indlevet belysning, smukke materialer, levende og varieret beplantning, gentænkning af trafik og flow, overskuelighed og plads til menneskers behov for både ro og aktiviteter, kan – sammen med en bevidst involvering af kunsten – ændre området. Og det vil være en langt billigere løsning. Der er mange gode eksempler til efterfølgelse, både internationalt og i Danmark.”
Brug det der allerede eksisterer!
Akademiraadet kritiserer byrådets politiske beslutninger siden 2018, der har betydet, at udviklingen i Gellerup er gået den forkerte vej:
”Det aktuelle forslag om nedrivning af seks boligblokke med gode, velfungerende boliger er endnu et eksempel på denne tendens, og det i en storby, der i den grad mangler plads til sine borgere.”
Akademiraadet mener, at der er en gryende modning på vej, hvor flere – både politikere, fagfolk og lægfolk – er ved at indse, at det historiske Gellerup også har værdi, skønhed og brugbarhed.
Det ses bl.a. i interessen for Arkitektskolens bogudgivelse i 2021 om Gellerup og kommer til udtryk i nye stemmer, der taler for bevaring af det tidligere Kultur og Aktivitetscenter, som i de senere år ellers har stået til nedrivning.
”Vi er inde i en periode, hvor vores syn på modernistisk arkitektur forandrer sig. Internationalt er der fokus på omdannelser, der bevarer ånden i de modernistiske bebyggelser, mens der etableres mere bæredygtige løsninger, både socialt og klimateknisk. Det må og skal være en fælles erkendelse, at man i alle beslutningslag forholder sig til fremtidens ressourceforbrug, og bruger det, der allerede eksisterer, for at skabe den fremtid, der skal være.”
Derfor anbefaler Akademiraadet Aarhus Kommune at give modningsprocessen tid fremfor at nedrive de seks blokke. I stedet bør man bruge kræfterne på at gentænke helhedsplanen som en bæredygtig og kvalitetssikret fremtidsplan, hvor man lærer af de væsentligste danske og internationale erfaringer og bygger på de historiske lag.
”Gennem de sidste 30 år er der flere eksempler på succesfulde omdannelser af betonelementbyggeriet i både Danmark og udlandet.”
”Meget stort ressourcespild”
Aarhus Kommunes eget Kulturmiljørådet advarer mod, at man river de seks blokke ned uden at have en klar idé om, hvordan de eksisterende blokke skal indgå i områdets fremtidige arkitektur og boligmiljø.
”Lokalplanforlag 1173 bærer præg af, at ”man gerne vil i gang”, – med en nedrivning. Så længe der ikke foreligger en plan for fremtidige forhold, anbefaler Rådet at nedrivning ikke gennemføres, og at der udvikles et projekt, der tager hensyn til eksisterende boligblokke, som en del af kulturarven,” skriver Kulturmiljørådet.
”Rådet finder, at blokkene egner sig til transformation til andre formål, og at der ved nedrivning efterfulgt af nybyggeri er tale om et meget stort ressourcespild og CO2-aftryk.”
Kulturmiljørådet peger på, at nedrivningen afviger fra Dispositionsplanen vedtaget i 2011, hvor boligblokkene mellem Lottesvej og Jettesvej ikke blev rørt:
”Da der i lokalplanforslaget ikke foreligger skitser omkring fremtidige forhold, finder Kulturmiljørådet, at der kan være stor risiko for, at en nedrivning alene, vil svække forståelsen af den oprindelige Gellerupplan, og den igangværende transformation, der i sin grundtanke skulle ske med respekt for Knud Blach Petersens storstilede plan.”
Afdelingsbestyrelsen: Hvor skal familierne genhuses?
Også beboerne i Gellerupparken benytter høringen til at protestere mod nedrivningsplanerne – blandt andet fordi de mener, nedrivningerne bør afvente udfaldet af den retssag, afdelingsbestyrelsen har lagt sag an mod Brabrand Boligforening, Aarhus Kommune og den danske stat. Beboerne mener, at den såkaldte ”parallelsamfundslov”, som nedrivningerne er baseret på, er racistisk.
Der bor i dag stadig godt 300 familier tilbage i de syv blokke, der efter planen skal rives ned i løbet af 2023.
”Ingen beboere er endnu blevet sagt op. Men familierne har levet med truslen om at miste deres hjem i mere end fire år. Det er umenneskeligt at behandle mennesker, hvor af mange er ramt af en høj grad af udsathed, på en sådan en måde,” skriver afdelingsbestyrelsen i høringssvaret.
Beboerne henviser desuden til, at et stort antal lejligheder på Gudrunsvej inden længe skal tømmes, fordi de skal renoveres, og godt halvdelen af familierne skal permanent genhuses, fordi deres lejligheder omdannes til mindre boliger.
”Hvordan skal den permanente genhusning finde sted? Og hvor skal alle de familier, der skal midlertidig genhuses under renoveringen flytte hen og bo, mens deres lejligheder sættes i stand,” spørger afdelingsbestyrelsen.
Endelig nævner afdelingsbestyrelsen en vurdering fra Tegnestuen Vandkunsten, at det generelt er op til 300 procent mere Co2-belastende at rive blokke ned end at renovere dem.
”Så der er alle muligt grunde til at droppe nedrivningen af både de seks blokke – og også den syvende blok A13 i Gellerup,” konkluderer afdelingsbestyrelsen.
Du kan læse lokalplanen og de 29 høringssvar på Aarhus Kommunes høringsportal via linket her.