I industrikvarteret i Årslev har Aarhus NanoBryg indrettet bryggeri og BrewLounge. I flere år har de to venner fra landsbyen Lyngby, Jakob Kruse og Henrik Auken, fordybet sig i brygningens kunst og er nu klar til at byde på et bredt sortiment af velsmagende øl, sodavand og cider.
Er jeg mon kørt forkert? Rosbjergvej ligner ikke umiddelbart stedet, hvor man vil placere et lille hyggeligt bryggeri. Men den er god nok. Efter lidt opsøgende arbejde finder jeg indgangen til Aarhus NanoBryg.
Inden for døren er kontrasten til lastbilerne og de store logistikhaller i området markant. Der oser af krostemning i de nyindrettede lokaler, hvor man samtidig har direkte udsigt til bryggeriets bankende hjerte: De stålblanke tanke, hvor de velsmagende drikkevarer bliver til.
Aarhus NanoBryg er navnet. ”Nano” er defineret som en milliardtedel af en enhed. Altså en lille-bitte størrelse. Og noget mindre end et mikro-bryggeri… Og derfor er navnet ikke helt tilfældigt valgt, understreger manden bag projektet, 46-årige Jakob Kruse.
”Det skal ikke nødvendigvis være kæmpestort. Jeg vil gerne bidrage med noget her i Brabrand og lave noget lokalt forankret, hyggeligt og intenst i bydelen. Et sted der kan indgå i lokalsamfundet,” forklarer Jakob Kruse, som er opvokset på Egebjergvej og i dag bor med sin familie i landsbyen Lyngby.
Forleden fredag inviterede Aarhus NanoBryg til det første arrangement i den nyindrettede BrewLounge på Rosbjergvej. En fredagsbar, hvor alle interesserede kunne kigge forbi og smage på bryghusets produkter. 35 tilmeldte sig via Facebook og dukkede op til arrangementet.
Og det er netop den type arrangementer, der bliver en af grundpillerne i Aarhus NanoBryg. Sammen med online-salg af øl, sodavand og ciders er det især via events, at man kan lære Aarhus NanoBryg godt at kende.
”Spændende at lave det sammen med andre”
Jakob Kruse elsker det dér med at starte en virksomhed og forsøge at få den til at vokse. Han er uddannet elektriker og køletekniker, og har gennem det meste af sit voksenliv været selvstændig. Gennem årene har han startet og siden solgt en række virksomheder.
”Jeg er grundlæggende kommercielt indstillet, og jeg kan ganske simpelt ikke lade være. Det interessante for mig er at opbygge og gøre en virksomhed levedygtig. Og i det her tilfælde er det så også spændende at lave det sammen med andre gode folk.”
Han peger over mod sin partner i projektet, 49-årige Henrik Auken, som til daglig er pædagog og nu bruger det meste af sin fritid på at brygge øl i Aarhus NanoBryg.
De to kender hinanden fra Lyngby-området, hvor venskabet er blevet etableret ved de jævnlige fællesspisninger for folk i lokalområdet.
Fascineret af gæringsprocesser
Faktisk var der slet ikke øl i tankerne, da de for tre-fire år siden kastede sig over brygningens kunst:
”Jeg var dybt fascineret af gæringsprocesser – det at man kunne lægge frugt eller bær i et kar og via gæring skabe velsmagende cider eller vin.”
Fra de første eksperimenter i plasticspande udviklede projektet sig, og senere købte han en 20 fods container, der blev rammen om måneders afprøvninger og smagninger.
Han fortæller begejstret om arbejdet med at komme dybere og dybere i brygningens kunst – blandt andet med inspiration fra andre små bryggerier. Jakob Kruse har kørt landet rundt og har fået lov til at lære af andres erfaringer med især ølbrygning.
”Der er alle steder en fantastisk lyst til at dele viden. Det er en stor fornøjelse at blive en del af så åben en branche”.
I dag har Aarhus NanoBryg etableret et egentligt samarbejde med de små bryggerier Tikøb Bryghus og Nida Beer.
Fredagsbar og andre events
Placeringen i Logistikparken rummer nogle udfordringer for Aarhus NanoBryg. Først og fremmest betyder det, at bryggeriet ikke kan få lov til at åbne decideret detailsalg fra adressen Rosbjergvej 58.
Men bryggeriet vil jævnligt invitere til fredagsbar og andre events, og der er også mulighed for, at virksomheder og foreninger kan komme og smage på hele sortimentet. Endelig vil der formentlig også blive søndagsåbent for afhentning af bestilte varer.
Bryggeriet ser sig i øjeblikket også om efter mulige udsalgssteder, hvor produkterne passer godt ind. Og sandsynligvis kommer der også et samarbejde med cafeer og restauranter.
”Vi havde gerne ligget to kilometer længere inde mod centrum af Aarhus, men det lykkedes os ikke at finde de rigtige lokaler. Der er dog også nogle fordele ved at være placeret her. For eksempel er det let at komme hertil og parkere bilen.”
Har trænet smagsløgene
Hvad kræver det at bliver en dygtig ølbrygger?
”Øvelse, masser af øvelse. Og præcision. Det har rigtig stor betydning. Det er især vigtigt, at man kan få den rigtige temperatur så hurtigt som muligt. Det betyder, at vores udstyr skal være kraftfuldt nok til, at vi også kan levere den præcision, når vi for eksempel brygger 250 liter øl.”
De to bryg-entusiaster har gennem de seneste år ikke bare øvet sig på at blive gode ølbryggere. De har også trænet smagsløgene – og ikke mindst deres evne til at beskrive, hvorfor en øl smager godt. På den måde kan de diskutere smags-nuancer og arbejde sig frem mod den helt rigtige øl-smag.
Næste fredagsbar d. 18. september
Hos Aarhus NanoBryg handler det ikke kun om øl. Jo, bryggeriet er leveringsdygtig i syv-otte forskellige typer øl – og arbejder nu intenst på at skabe en velsmagende alkoholfri øl. Men desuden har bryggeriet tre slags ciders, tre hjemmebryggede sodavand og syv færdigmiksede drinks på programmet.
”Vi er et bryggeri, der ikke kun brygger øl. Det er lige så interessant for os at finde ud af hvor meget lime eller hyldesaft, der skal til at skabe den unikke sodavand, der bare smager godt. Det afgørende er, at det er ærlige produkter. Vores hindbærbrus er for eksempel ”bare” bær, sukker, citron, lime og mynte.”
Fredag d. 18 september får du chancen for selv at opleve Aarhus NanoBryg og smage på produkterne. Den dag holdes den næste fredagsbar, og alle er velkomne. Det kræver blot en tilmelding via Facebook-begivenheden her.
Foto:
De står bag Aarhus NanoBryg: Jakob Kruse, 46, Henrik Auken 49 sammen med den første ansatte medarbejder, marketingmedarbejder Amanda Bøving. Desuden er også Anders Weyhe en del af virksomheden.