
Kan man udvikle et eksisterende erhvervsområde, så der tilføres flere arbejdspladser, og området samtidig bliver mere attraktivt? Det vil Aarhus Kommune nu forsøge to steder i kommunen – blandt andet i erhvervsområdet langs Edwin Rahrs Vej.
Når man kører ad Edwin Rahrs Vej og undervejs slår et slag ind gennem erhvervsområdet langs Sintrupvej og Holmstrupgårdvej, ligger driftige moderne virksomheder side om side med lidt trætte, slidte bygninger uden den store aktivitet. Helhedsindtrykket er lidt rodet grænsende til det nedslidte.
Det er også det indtryk, Aarhus Kommunes planudviklere har fået ved at gennemgå området som en del af arbejdet med kommunens Temaplan for Erhvervsarealer, der nu er ude i høring.
Derfor er området ved Edwin Rahrs Vej sammen med Aarhus Syd udpeget som en såkaldt case: Et forsøgsområde hvor Aarhus Kommune vil undersøge, om det er muligt at omdanne et eksisterende erhvervsområdet.
”Baggrunden for at pege på de to områder er primært, at der er tale om ældre produktionserhvervsområder, der fremstår nedslidte, og hvor der er mindre aktivitet tilbage af den oprindelige anvendelse”, står der om projektet i temaplanen.
”Samtidig er begge områder begunstiget af en god infrastruktur med højklasset kollektiv trafik og gode forbindelser til motorvejsnettet. Begge områder vurderes derfor at have et udviklings- og fortætningspotentiale”.
Ingen nye boliger ved Edwin Rahrs Vej
Andre steder i Aarhus foregår byudviklingen som en omdannelse af erhvervsområder til boliger – eller en kombination af lette erhverv og boliger. Men grundejerne ved Edwin Rahrs Vej vil ikke få lov til at opføre boliger.
Kommunen ønsker netop at fastholde området som et ”rent” erhvervsområde, hvor der ikke vil blive givet tilladelse til boligbyggeri. Området skal i stedet udvikles og opdateres som erhvervsområde, understreger specialkonsulent Helle Friis fra Erhverv og Bæredygtig Udvikling under Borgmesterens Afdeling og planlægger Henrik Pedersen, Kommuneplanafdelingen.
”Vi ser et uudnyttet potentiale i området ved Edwin Rahrs Vej. Måske kan området udnyttes bedre, for eksempel ved hjælp af fortætning. Vi skal bruge arealerne så klogt som muligt, samtidig med at vi også har et mål om at skabe nogle flere arbejdspladser”, siger Helle Friis.
Håber på interesse i høringssvarene
Typisk sker den slags udvikling i privat regi, ved at grundejere ønsker nybyggeri eller andre forandringer på deres grund, og herefter beder de kommunen om lov til at gennemføre planerne.
Når Aarhus Kommune nu aktivt melder ud, at man ønsker at forny området, er det med et ønske om at samle som mange interessenter som muligt til en fælles overordnet snak om områdets muligheder. Målet er at få en mere samlet og helhedsorienteret udvikling i området.
Helle Friis og Henrik Pedersen håber, at der allerede i høringssvarene til temaplanen dukker nogle grundejere og andre interessenter op, som synes, det kunne være spændende at gå ind i et samarbejde med Aarhus Kommune om at udvikle erhvervsområdet ved Edwin Rahrs vej.
”Der er ikke i oplægget fastlagt noget om, hvad der nærmere skal ske, for det er jo netop, hvad vi ønsker at klarlægge i en dialog med interessenterne,” siger Henrik Pedersen og understreger, at alle typer virksomheder i området sagtens kan indgå i arbejdet med deres egne udvidelses- og udviklingsplaner og overordnede ønsker til områdets udvikling.
Henrik Pedersen åbner også mulighed for, at Aarhus Kommune kan foretage strategiske opkøb af jord i området, hvis noget bliver ledigt.
Han ser mulige fordele for virksomhederne i at indgå i et udviklingssamarbejde med kommunen, for eksempel ved senere at kunne få nogle mere attraktive bygge- og udvidelsesmuligheder, end de ellers ville have haft.
Og så håber han, at virksomhederne kan se fordelene i at være placeret i et attraktivt erhvervsområde i udvikling, blandt andet ved at skabe endnu bedre infrastruktur og trafikløsninger.

Brabrand Erhvervsforening kan samle lokale interesser
Heller ikke den præcise afgrænsning af området er lagt fast. I udgangspunktet ser Aarhus Kommune især på området på begge sider af Holmstrupgårdvej. Men størrelsen og afgrænsningen på området skal fastlægges senere, når man ved, hvem der er interesseret i at indgå i arbejdet.
Helle Friis nævner Brabrand Erhvervsforening som en vigtig spiller i udviklingsarbejdet. Hun ser det som en stor styrke, at der i området er en veletableret erhvervsforening, der kan samle de lokale interesser.
Isolerede bydele afkoblet fra byen
Arkitekt Anne Mette Boye, Arkitektskolen i Aarhus, har i forbindelse med sit PhD-projekt om byudviklingsstrategier udgivet rapporten ”Den nye by”. Hun beskriver arbejdet på denne hjemmeside, mens selve rapporten i skrivende stund ikke er tilgængelig.
Anne Mette Boye peger på, at erhvervsområderne ofte ligger som isolerede bydele, der både fysisk og mentalt er afkoblet byen. Hun opfordrer til, at man i planlægningsarbejdet løfter blikket og skaber synergier mellem erhvervets udvikling, naboområderne og byen.
Hun argumenterer også for, at man støtter nye netværk på tværs af de forskellige aktiviteter og mellem iværksættere og veletablerede virksomheder,
Du kan finde Temaplan for Erhvervsområder via denne hjemmeside, hvor du også kan aflevere høringssvar. Der er høringsfrist d. 2. juli.
