Aarhus Kommune skrider nu ind i en meget omtalt sag om en villa kendt som Bigaards Hus på Lyngbakkevej 8 i Brabrand. Et byggefirma rev i november 2019 en karakteristisk mur ned kort før overdragelse af huset til de nye ejere. Muren skal genopføres, fastslår kommunen.
Da Knud Friis fra arkitektfirmaet Friis & Moltke i 1961 tegnede villaen kendt som Bigaards Hus på Lyngbakkevej 8, var en central del af arkitekturen en 25 meter lang mur – og derfor var det i strid med reglerne, at byggefirmaet Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S i efteråret 2019 rev en betydelig del af muren ned.
Det har Byggeri under Teknik og Miljø netop afgjort. Forvaltningen kræver, at den 25 meter lange mur inden 1. april genopføres i sit hidtidige omfang.
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S rev muren ned i modstrid med de nye ejeres ønske – kun 14 dage inden overdragelsen i november 2019.
De nye ejere af Bigaards Hus kan nu glæde sig over, at de har fået medhold af Aarhus Kommune i påstanden om, at nedrivningen var ulovlig. Men familien skal nu håbe på, at byggefirmaet faktisk vil genopføre muren som krævet af kommunen.
Fik nej til udstykning
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling overtog ejendommen Lyngbakkevej 8 i 2017, og siden da har selskabet flere gang forsøgt at udstykke den store naturskønne grund. Men Aarhus Kommune har sagt nej.
Det er Byggeris vurdering, at det udførte nedrivningsarbejde ikke må udføres uden nedrivningstilladelse.
Ejendommen er omfattet af lokalplan 310 fra 1989, som fastslår at ejendommen kun må bestå af én bolig, samt at ejendommen ikke kan udstykkes. Selskabet fik senest i foråret 2019 afslag på at bygge yderligere tre huse på grunden.
De nye ejere blev ved købet afkrævet en underskrift på, at de ikke vil protestere, hvis selskabet senere søger byggetilladelse på den resterende del af grunden. Så vidt Vores Brabrand erfarer, lå muren i vejen for eventuelt kommende byggeplaner.
En del af arkitekturen
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har på et møde med Byggeri fastholdt, at nedrivningen ikke krævede byggetilladelse, og selskabets advokat har i en efterfølgende skrivelse til kommunen fastholdt synspunktet. Det har dog ikke formildet Byggeri:
”Det er Byggeris opfattelse, at den nedrevne mur er en del af den oprindelige byggetilladelse af 4. maj 1961 for ”opførelse af et enfamilieshus”, og at det derfor kræver nedrivningstilladelse at fjerne muren, som er en integreret del af ejendommens arkitektur”, skriver Aarhus Kommune i brevet til husets nye ejer.
Det vides endnu ikke, om byggeselskabet vil genopføre muren som krævet.
Læs også: