Måske har du lagt mærke til, at du flere steder langs den nordlige side af Brabrand Sø pludselig har fået en fin udsigt ud over søen? Det skyldes, at Aarhus Kommune i løbet af efteråret nogle steder har slået tagrørene helt ud til søkanten.
Arealerne omkring Brabrand Sø og Årslev Engsø afgræsses, hvor det er muligt, af kreaturer og i Brabrand Søs østlige ende også af geder. De nyder sommeren og adgangen til masser af frisk, lettilgængelig mad.
Afgræsningen skal bidrage til at holde arealerne åbne til gavn for et righoldigt plante- og dyreliv – men er også til glæde for de mange som færdes ad Brabrandstien.
Alligevel har det mange steder knebet med at kunne få øje på selve søen. Tagrørene langs søen udgør mange steder nærmest en uigennemtrængelig mur. Det prøver Aarhus Kommune nu at gøre noget ved.
”For at bevare udsigten over søen har Aarhus Kommune her i efteråret slået tagrørsbræmmer forskellige steder omkring søen. Det understøttes af intentionerne i fredningsbestemmelserne, der giver kommunen mulighed for at fjerne pil og tagrør af hensyn til netop udsigten,” siger sagsbehandler Marianne Popp, Natur og Miljø i Aarhus Kommune.
Bevaring af de grønne kiler
Det er blandt andet sket i området vest for Æblehaven, hvor søen nu er blevet langt mere synlig. Marianne Popp understreger, at slåningen kun vil ske i udvalgte områder:
”Vi vil grundlæggende gerne langs begge søer bevare en såkaldt mosaik-natur, der er afgørende for, at de oprindelige arter kan etablere og sprede sig i områderne. Andre steder bevarer vi tagrør og krat til gavn for eksempelvis nattergal og rørdrum,” forklarer hun.
Også tidligere år har Aarhus Kommune slået tagrørene mange steder i forsøget på at trænge dem tilbage og derved mindske den hastighed, de breder sig med ud mod engene. Ellers kan resultatet bliver pilesumpe hele vejen rundt om søen.
Marianne Popp tilføjer, at det er tanken at holde de nuværende kiler ned mod søerne åbne ved at fortsætte slåningen af tagrørene. Men det er afhængig af prioriteringen af de penge, der er til rådighed, understreger hun.
Bedre betingelser for fugle
Men der er i den kommende tid yderligere penge på vej i form af EU-projektet ”Urban LIFE-circles”, der løber over de næste fem år og er et internationalt samarbejde mellem otte partnere fra henholdsvis Aarhus, Tartu i Estland og Riga i Letland.
Den økonomiske indsprøjtning fra EU skal sætte turbo på projekter, der gør Aarhus mere vild. En del af de 22. mio. kr. skal bruges på at gøre 10 af byens grønne områder mere vilde og skabe bedre grønne forbindelser imellem dem, så dyr og planter kan sprede sig.
Projektet vil blandt andet arbejde med biodiversiteten i og omkring Marselisborgskovene og Brabrand Sø, så århusianerne kan få større naturoplevelser med mere vild natur, uberørt skov og flere arter.
I området ved Brabrand Sø vil fuglene få optimale forhold, når siv og rør holdes i en lav højde. Derudover skal nye teknologiske løsninger testes for at optimere driften.
Marianne Popp beskriver den kommende indsats som en mindre udvidelse, i forhold til hvad man gør i dag – og især rettet mod bestemte arter, der gerne skulle have bedre betingelser.