
Hvis du cykler eller går ad Brabrandstien eller langs Silkeborgvej, har du måske lagt mærke til, at Aarhus Kommune ikke længere salter i frostvejr. I stedet anvendes et nyt granulat-agtigt materiale med navnet EcoGrip. De første erfaringer er positive.
Traditionelt har salt været det foretrukne materiale, når veje, stier og fortove har været vinterglatte. Det er billigt og effektivt – men udfordringen er, at salt er skadeligt for miljøet, og derfor forsøger Aarhus Kommunes Vintertjeneste at finde brugbare alternativer.
EcoGrip er et af de materialer, Vintertjenesten afprøver, og i denne vinter er bl.a. Brabrandstien og cykelstien langs Silkeborgvej udvalgt som test-områder. Materialet er udvundet fra et af de øverste lag af asken fra vulkaner og menes ikke at have samme miljøskadelige effekter som vejsalt.
De første erfaringer med EcoGrip er positive. Når granulatet bliver knust under dækkene, bliver underlaget skridsikkert, og tilbagemeldingerne fra blandt andet trafikanterne på Brabrandstien er, at materialet virker, som det skal.
Materialet er dog forholdsvis let, og derfor mener man i Vintertjenesten ikke, at det vil være velegnet til vejene. Her bliver det let blæst ud til siden uden at have gjort gavn.
Bliver liggende længere på asfalten
EcoGrip er cirka dobbelt så dyrt som vejsalt, men til gengæld har Vintertjenesten erfaret, at materialet bliver liggende længere på asfalten. Det betyder, at man ikke skal ”salte” så ofte som tidligere – og sparede mandskabs-timer betyder meget i det samlede regnskab.
”Vi skulle gerne kunne nøjes med at køre ud hver anden gang, og det betyder, at det samlet set ikke bliver ret meget dyrere for os”, siger ingeniør Jens Bruun Jensen, Vintertjenesten.
Han fortæller, at tilbagemeldingerne generelt er positive, blandt andet fra områdets hundeejere. Vejsalt er ikke godt for hundenes poter.
Vintertjenesten vil fortsat gerne have feedback fra brugerne af Brabrandstien og de andre områder, hvor EcoGrip nu har afløst vejsalt.