Tirsdag var en god dag for ørredbestanden i Aarhus Å og Aarhusbugten. En gruppe lystfiskere mødtes ved Årslev Engsø for at fordele 6500 ørred-yngel til udsætning forskellige steder i bl.a. Aarhus Å. Og senere på dagen besluttede Aarhus Byråd enstemmigt at undersøge etablering af et omløb ved Årslev Engsø for at beskytte ørrederne mod rovfugle.
En tankbil fra Lundby Fisk, et dambrug i Himmerland, ankom tirsdag eftermiddag med de 6.500 styk ørred-yngel til parkeringspladsen ved Søskovvej, hvor en gruppe lystfiskere ventede for at hjælpe med udsætning i Aarhus Å og en række mindre bække i Aarhus-området samt i Kalø Vig.
Fiskene blev fordelt i iltposer og spande til lystfiskerne, som hver fik tildelt en destination for udsætning af fiskene. Og så skulle det gå stærkt med at komme af sted ud til vandløbet, før ilten slap op.
”Fiskene er førsteårs yngel, og formålet med udsætningen er at ophjælpe ørredbestandene i de pågældende vandløb. En stor del af fiskene vil som såkaldte smolt vandre til Aarhus Bugt inden for et års tid og spise sig store som havørreder. En del vil etablere bækørredbestande i vandløbene”, forklarer Arne Bager, formand for Sammenslutningen af Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere, ØLF.
Forventer at åer og bække bliver selvproducerende
ØLF, herunder bl.a. Brabrand Lystfiskerforening, står for produktion og udsætning af alle ørredfisk i åer og bække, der udmunder i Aarhus Bugt. Årligt udsættes ialt ca. 72.000 yngel og ungfisk af ørreder. Alle fiskene er af egen avl, så at sige.
Det vil sige, at ØLF har i november måned indfanget gydemodne havørreder, der er vandret op i Giber Å. Ved elfiskeri indfanges 100-130 fisk, der afhentes af dambruget Lundby Fisk, som står for udklækningen og opvæksten af ørredynglen. Alle gydefærdige havørreder genudsættes naturligvis i Giber Å.
”Vi er nødt til at udsætte ørredyngel for at sikre et rekreativt fiskeri efter havørreder i Aarhus Bugt. Men på sigt forventer vi, at de fleste åer og bække vil blive selvreproducerende med hensyn til ørreder, hvorved udsætningerne bliver overflødige. Det gælder allerede for Odder Å og Giber Å”, siger Arne Bager og fortsætter:
”Det har høj prioritet for os at skabe flest mulige naturlige vandløb med stor biodiversitet mht. planter, insekter, fisk og dyrelivet i øvrigt. Og det lønner sig. Vores erfaringer med arbejdet, som mange frivillige engagerer sig i, er meget positive”.
Godt samarbejde med Aarhus Kommune
Han roser i øvrigt samarbejdet med Aarhus Kommune og glæder sig over den lydhørhed, politikerne i Aarhus Byråd har vist i forhold til problemerne ved Årslev Engsø og Brabrand Sø.
Som nævnt besluttede politikerne enstemmigt at undersøge mulighederne og økonomien i at etablere et omløb ved Årslev Engsø, så de unge ørreder i mindre grad vil blive spist af rovfugle på deres vej ud mod Aarhusbugten.
Læs mere på ØLF´s hjemmeside eller Facebookgruppen Vandstjernerne.