De fleste ved hvem hun er, men de færreste kan snakke med om Joni Mitchells musik og farverige livsforløb. På mandag d. 13. september kan du dog få smagsprøver på begge dele, når Louise Noes og Jesper Bylling på Gasværket fortæller om Joni Mitchell og spiller sange fra hendes lange karriere.
Gennem hele Brabrand Kulturuge er Gasværket omdannet til udstillingslokale, hvor 21 lokale kunstnere fortolker temaet ”Ud i det blå”. Og den blå stemning vil mandag aften i endnu højere grad brede sig på Gasværket, når Louise Noes og Jesper Bylling spiller Joni Mitchells ofte meget melankolske sange.
”Da jeg lyttede til hende første gang, blev jeg ramt af en helt særlig stemning. Det var et helt særligt rum at være i. Hendes stemme og musik mødte mig der, hvor jeg selv var – jeg følte genkendelse.”
Det fortæller Louise Noes, som i de fleste af sine 40 år har lyttet til Joni Mitchell og har været fan af hendes særlige stemningsunivers. På mandag d. 13. September kommer hun sammen med bassisten og guitaristen Jesper Bylling til Brabrand for at fortælle om Joni Mitchell og synge nogle af hendes sange.
På Gasværket vil de i et koncertforedrag inddrage dig i den helt særlige Joni Mitchell-verden, hvor guitarerne er stemt i ganske særlige Joni Mitchell-stemninger, og hvor teksterne tager dig med hen til steder, du næppe har været før.
Hudløse og billedrige tekster
Historien om Joni Mitchell fører dig gennem 1960´ernes folk-periode over 1970´ernes rock og frem til en mere jazzet og eksperimenterende periode. Gennem mere end 40 år har den nu 78-årige canadiske sangerinde været med til at præge forskellige musikalske tidsaldre.
Louise Noes og Jesper Bylling fortæller undervejs en masse historier om Joni Mitchells liv. Om hendes datter, der blev bortadopteret som spæd, om hendes musikkarriere, hvor hun blandt andet turnerede med Bob Dylan og om hendes forhold til et utal af mænd i musikbranchen.
”Hendes historie fortæller en del om at være kvinde i en mandsdomineret verden i 1960´erne og om at være ambitiøs og samtidig stå ved, hvad det er man vil,” siger hun.
Og hvis man ikke kender Joni Mitchell så godt, vil man samtidig få en fin indføring i hendes musik. Koncertforedraget kan være en lytteguide, så man bagefter kan gå hjem og lære numrene nærmere at kende.
”Hendes tekster er enormt hudløse og billedrige. De fører steder hen, hvor få andre har været før hende. Og musikken og stemmen er bare hendes helt egen.”
En af udfordringerne ved at spille Joni Mitchells numre er, at hendes guitar ofte er stemt i en omstemning.
”Det er en fed udfordring. Mange siger, at det er svært at spille Joni Mitchell, men omstemningerne hjælper faktisk lidt på det. Jeg har stemt min guitar om ligesom hendes, men for at vi ikke skal have alt for mange guitarer på scenen, har vi også måttet gå lidt på kompromis med nogle ting.”
Lyt til ”Blue” eller ”Hejira”
Hvis man vil forberede sig lidt, foreslår Louise Noes, at man lytter til albummet Blue fra 1971.
”Det er meget sårbare sange, hvor hun næsten krænger al sin smerte ud, og hun udfordrer, hvad man overhovedet kan skrive om. Samtidig med at det melankolske blå univers også rummer sødme og charme. Hendes vokal er fuldstændig fantastisk på det album. Blue er det album, vi spiller flest sange fra.”
Hvis man vil lytte til en lidt senere udgave af Joni Mitchell, foreslår hun, at man lytter til ”Hejira” fra 1976, hvor hun blandt andet spiller sammen med bassisten Jaco Pastorius.
Mens Jesper Bylling er professionel musiker og blandt andet har spillet med Allan Olsen, er musikken for Louise Noes en fritidsbeskæftigelse ved siden af hendes job inden for kultur og formidling.
Mandag d. 13. september kl. 19.30:” Joni Mitchell – et sangforedrag” på Gasværket. Billetter á 75,- kan bestilles via dette link.