Kort før jul besluttede Aarhus Byråd endeligt at udskyde salget af Gudrunsvej 78-82 i to år. Det vil sandsynligvis betyde en opblomstring af kultur-aktiviteter i området – blandt andet med Gellerup Forsamlingshus, der har fået to millioner kroner i støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Politikerne ville allerhelst have solgt det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter, der ligger lige nord for City Vest ”med henblik på opførelse af ny bebyggelse til erhverv og boliger mv., som kan bidrage til at løfte helhedsplanens intentioner”.
Men i erkendelse af at bygningerne lige nu ikke kan indbringe den sum, politikerne havde håbet på, valgte de d. 18. december at vedtage en udskydelse af salget i to år.
Det glæder de sig naturligvis over i KollektivByen på øverste etage af Gudrumsvej 78, hvor arkitekt Anna Mette Exner drømmer om senere at kunne overtage og renovere ejendommen.
Men også en række kulturaktiviteter får nu mulighed for at udfolde sig i bygningerne omkring den hyggelige plads, Fredspladsen, foran Gellerup Kirke. Her følger et overblik.
På vej mod Gellerup Højskole
Det gælder ikke mindst Fra Gellerup Forsamlingshus, der netop har modtaget godt 2 millioner kroner fra Kulturministeriets pulje til ”Kultur i udsatte boligområder”.
Gellerup Forsamlingshus har til huse i Gudrunsvej 82, der tidligere rummede Gellerup Sleep-In og før igen var daginstitution.
Her arbejdes der nu på at skabe den selvejende institution Gellerup Højskole, der skal bygge på de grundtvigske traditioner og bygge på et tæt samarbejde med beboere og centrale institutioner i området.
10 arrangementer årligt i Gellerup Forsamlingshus
Gellerup Forsamlingshus bliver en forløber for højskolen og vil i løbet af de kommende år årligt afvikle10 arrangementer. 10 unge under 30 år – af både dansk og anden oprindelse – bliver centrale medspillere i udviklingen af indholdet i forsamlingshuset.
”Projektet vil involvere resten af Danmark i ”samtalen”, som henter en helt særlig demokratisk legitimitet og styrke ved at udspringe af et fællesskab med udgangspunkt i de 80 nationaliteter og mangfoldigheden af livstolkninger, der findes i området”, skriver Slots- og Kulturstyrelsen om projektet. Det løber fra 2019-2023 og modtager 2.029.000 kr. i tilskud.
Gellerup Art Factory
I løbet af 2019 er der igen for alvor kommet liv på Gellerupscenen, der ellers havde stået tom, siden scenen blev lukket i 2011. Politikernes beslutning giver også Gellerupscenen to år ekstra som rammer om koncerter, forestillinger og foredrag.
Det er især Gellerup Art Factory (GAF), der har været med til at sætte skub i Gellerupscenen igen. GAF blev i 2018 skabt af Aarhus Kommune som en paraply-organisation for kultur-aktører i Gellerup-området, først og fremmest Cirkus Tværs, Sigrids Stue, Gellerup Filmværksted og Rapakademiet.
Gellerup Art Factory har ansvar for at samle flere af de aktiviteter og indsatser, der allerede er i gang i bydelen. Via ansøgninger til Gellerup Kulturmidler går flere lokale kulturaktører nu i samarbejde om at skabe nye aktiviteter på Gellerupscenen.
Andromeda 8220
Galleri Andromeda, der holder til i stueetagen på Gudrunsvej 78, står jævnligt bag kunst- og kultur-events i Gellerup. Andromeda 8220 drives af unge lokale aktører, først og fremmest Aysha Amin og Alexander Muchenberger.
Andromeda 8220 sørger blandt andet for talrige arrangementer i forbindelse med Aarhus Architecture Festival og står også for portrætudstillinger, mad-workshops, filmfremvisninger og meget mere, blandt andet finansieret af Gellerup Kulturmidler.
Aktiviteter på Fredspladsen
Ud over de nævnte er også blandt andet Livsværkstederne, Gellerup Kirke og Gellerup Bibliotek med til at skabe liv på Fredspladsen mellem Gudrunsvej 78-82.
Gellerup Fredsplads Gruppen sørger med flere arrangementer årligt for, at skabe rammer for samvær på den hyggelige plads – blandt andet markedsdage, koncerter, Danmark Spiser Sammen, Grundlovsdag og fællessang.