Byggeriet er en af de brancher, der har flest arbejdsulykker – men ikke hos Weber i Brabrand. Mandag fejrede medarbejderne på fabrikken på Sintrupvej, at det var præcis 10 år siden, at fabrikken sidst havde en ulykke, der resulterede i mere end én dags fravær.
Milepælen skyldes målrettede indsatser og et særligt fokus på sikkerhed, der blandet andet omfatter sikkerhedsbesøg, åben dialog og mental forberedelse fra morgenstunden.
Dagen blev markeret med frokost og kage til den håndfuld medarbejdere, der hver dag har sin gang på fabrikken.
Da det på grund af Corona-situationen ikke var muligt at markere dagen med taler og besøg, havde Weber-kollegaer fra resten af landet sent lykønskninger og hilsner på video, der blev afspillet for medarbejderne.
Højeste prioritet – uanset hvad
Hos Weber i Brabrand var dagen et symbol på en udvikling med stadig større fokus på sikkerhed, som fabrikken har gennemgået. Sikkerheden er nu sat i system, så er det er en grundlæggende del af alle medarbejdernes rutiner.
”Jeg har været med i snart 25 år med skiftende ejere. Da jeg startede, var sikkerhed sådan lidt “går den, så går den”. Senere med nye ejere blev det mere fokuseret, men stadig noget i retning af “sikkerhed frem for alt – bare det ikke koster penge”. Og efter Saint-Gobain har taget over for godt femten år siden er det nu højeste prioritet uanset hvad”, siger Flemming O. Sørensen, der er produktionsformand hos Weber i Brabrand.
“Det at tænke sikkerhed er en naturlig del af vores hverdag, og det præger vores rutiner. Så meget, at jeg nogle gange derhjemme pludselig kan tage mig til hovedet og tænke “hov, hvor er min hjelm”.”
Små tiltag med stor effekt
”I Saint-Gobain arbejder vi på globalt plan med bæredygtighed som et kerneområde for koncernens aktiviteter. Og når vi taler bæredygtighed, så handler det ikke blot om miljømæssige tiltag, men i høj grad også om den sociale side af bæredygtighed. Her spiller medarbejdernes sikkerhed og trivsel en nøglerolle”, siger Klavs Eske, der er direktør for Weber i Danmark.
“Selv om Weber-fabrikken i Brabrand medarbejdermæssigt er en af vores mindre lokationer, så er deres fokus på sikkerhed helt i top. 10 år uden ulykker med fravær taler sit tydelige sprog og viser klart at sikkerhed er en integreret del af hverdagen for fabrikkens ansatte. Det er en rigtigt flot præstation.”
For eksempel er der implementeret et ledelsessystem med fokus på sikkerhed. Systemet indebærer blandt andet, at medarbejderne i Brabrand foretager jævnlige sikkerhedsbesøg hos hinanden og hos de eksterne chauffører og håndværkere, der har sin gang på fabrikken.
Sikkert fra start
Andre initiativer og procedurer inkluderer, at alle eksterne håndværkere skal ”sikkerhedsgodkendes” til den specifikke opgave, inden de begynder at arbejde på fabrikken.
På samme måde, som det er tilfældet på alle andre Saint-Gobain lokationer, har man på Weber-fabrikken i Brabrand indført et princip om ”baglæns parkering.”
Det betyder, at alle medarbejdere og gæster skal bakke ind på deres p-pladser, når de ankommer til fabrikken. Formålet med tiltaget er for det første rent praktisk at få overstået den risikable del af parkeringen, mens man er frisk om morgenen, og ikke ved fyraften, hvor tankerne kredser som gøremålene for resten af dagen.
Weber har tre fabrikker i Danmark i Brabrand, Galten og på Fyn og producerer årligt 150.000 tons mineralsk baserede byggematerialer til fundamenter, facadeisolering og betonrenovering. Weber er en del af Saint-Gobain koncernen, som er en af verdens største industrikoncerner.
Artiklen bygger på en pressemeddelelse fra Saint Gobain i Danmark.
Foto:
Produktionsformand, Flemming O. Sørensen (til højre) markerer 10 år uden ulykker med højtbelagt smørrebrød sammen med kollegaerne Carsten, Søren og Jørgen.