Tine Freund ved, hvad hun taler om, når hun tager imod stressramte i sin klinik på Elkjærvej. For fem-seks år siden var hun længe sygemeldt, men oplevede, at især hypnose hjalp hende videre. Onsdag d. 30. oktober kan du i Brabrand høre hendes foredrag om, hvordan man forebygger og håndterer stress.
Tine Freund elskede sit job som musiklærer og opdagede slet ikke, at hun også var hårdt presset i en travl hverdag med job og familie. Ikke før stemmen begyndte at give hende problemer.
Det var smertefuldt som en kraftig halsbetændelse. Men hun bed det i sig og fortsatte. I fem uger havde hun en sygemelding med i tasken, men tog alligevel på job på den skole i Odder, hvor hun var musiklærer. Men en dag gik det ikke længere. Hendes stemme holdt helt op med at fungere.
”Når jeg tænker tilbage på den tid, kan jeg huske, at jeg i en periode havde oplevet sådan en sitren i kroppen. I dag kan jeg godt se at det nok var stress. Men jeg undertrykte det og fortsatte bare.”
Diagnosen var, at der var hul på stemmebåndet, og hun blev klar over, at årsagen var en psykisk overbelastning. Men hun lagde mærke til, hvad en psykolog sagde til hende: Nogle gange reagerer kroppen med smerter i den del af kroppen, hvor man er mest sårbar.
Tiden med masser af musik, korsang og spil i bands var brat afsluttet. Hun gik hjemme i huset i Helenelyst i måneder, og blev til sidst opereret på stemmebåndene.
Datterens problemer lagde familien ned
Hun erkendte, at hun måtte opgive karrieren og fritiden med musik og tog en HR-uddannelse. Da hun så småt var på vej ud på arbejdsmarkedet igen, blev hendes den gang otte-årige datter ramt af alvorlig angst og kunne ikke længere gå i skole eller deltage i andre former for socialt liv.
Det lagde familien fuldstændig ned. Især det efterfølgende år pressede især Tine Freund hårdt. Mens hun gik hjemme og forsøgte at holde sammen på det hele, læste hun en masse om den psykiske lidelse OCD, og de mulige forklaringer på at børn og unge bryder sammen på den måde.
Eksperterne havde svært ved at pege på løsninger ud over medicinering, og efter ni måneder gav familien efter. Gradvist bevirkede medicinen, at datterens tilstand blev lidt bedre – men der gik yderligere nogle måneder, inden hun var tilbage til en normal skoledag og fritidsliv.
”Jeg husker det som en stor stressfaktor, at jeg fuldstændig savnede kontrol over situationen: Hvornår ville det blive bedre? Den måde jeg holdt mig selv oppe på var ved at læse om børn og unges psykiske problemer. Jeg læste og læste og gik lange og mange ture.”
Frivillig i Headspace
Da familien i 2016 igen var kommet på fode, tog hun en uddannelse som certificeret stresscoach, og hun har fået klinik i Dansk Akademi for Kropsterapi på Elkjærvej 36.
Hun drømte især om at komme ud og hjælpe de mange børn og unge, som bliver ramt på sjælen. Den særlige interesse for børn og unges psykiske problemer har bragt hende i kontakt med organisationen Headspace i Horsens, hvor hun nu er frivillig unge-rådgiver mindst en dag om ugen.
”Mange unge føler sig ensomme og stressede og oplever angst og lavt selvværd. De føler sig pressede af alt det, man skal kunne i dag – men også ofte af egne forventninger.”
De unge er i alderen mellem 12 og 25. Mange henvises fra de skoler og uddannelser, de går på, men Headspace tilbyder anonymitet, så det er muligt for de unge selv at opsøge hjælp, hvis de oplever problemer.
Stress er en overbelastning af kroppen
Men hvad vil det overhovedet sige at have stress? Det er fortsat ikke en diagnose, lægen kan udstikke, men snarere en tilstand, der gør én ekstra sårbar, forklarer hun:
”Man er ikke syg men snarere overbelastet. Men typisk er immunforsvaret så svækket, at man ret let blive ramt af sygdom og smerter.”
”Det er jo så moderne at sige, at man har travlt og er stresset. Mange tror, at stress er nærmest det samme som at have travlt. Men sådan behøver det ikke at være. De mest stressede er ofte jobsøgende og sygemeldte. Det mærkede jeg selv, da jeg gik derhjemme.”
Travlhed og et vist pres kan også være sundt og give god energi, understreger hun. Men det kræver, at man føler sig nogenlunde i kontrol og kan se meningen med det periodevise arbejdspres.
”Det rigtig interessante her er dine tanker. Hvordan håndterer du ting? Mange oplever et tankemylder, som de ikke kan få styr på. For nogle betyder en oplevelse af lavt selvværd yderligere, at man mangler robusthed til at håndtere tankerne.”
”Hypnose er helt utrolig effektiv”
Ud over uddannelserne som stresscoach og en master i NLP har Tine Freund også taget en uddannelse som hypnoterapeut – og det er i virkeligheden her, hun oplever ofte at kunne gøre den største og hurtigste forskel for sine klienter.
”Hypnosen er for mange mennesker helt utrolig effektiv. Det er en slags mindfulness, hvor du oplever at blive helt afslappet, og at du giver slip på dig selv. Så kan jeg påvirke dig meget. Hvis du for eksempel lider af lavt selvværd, kan jeg under hypnosen fortælle dig, hvor fantastisk et menneske du er, og du vil tro på det.”
Tine Freund forklarer, at hypnose eksempelvis egner sig fortrinligt til at slippe af med forbier som flyskræk og tandlægeskræk.
Når det gælder stress, består hendes behandling af to hovedelementer: Først taler hun med klienten om, hvad der skal til for at få det bedre. Og derefter giver hypnosen ro og balance samt troen på, at det faktisk kan er muligt at ændre livsstil. Da hun selv var længst nede, benyttede hun sig af hypnose, og oplevede at det hjalp hende.
”Din hjerne er populært sagt brændt sammen, og der virker hypnosen fantastisk. Man får det jo ikke bedre bare med et fingerknips, men man skal afstresses, før det kan gå fremad igen.”
Glæden ved at holde foredrag
Hun er glad for sin nye hverdag i klinikken, men glæder sig ekstra meget til de dage, hvor hun skal ud og holde foredrag. Blandt andet inviterer A-kasser hende ofte til at holde oplæg for pressede medlemmer.
”Jeg brænder virkelig for at komme ud og holde foredrag. Det gør mig helt ”høj” at være på og at kunne formidle min viden på en interessant måde,” fortæller hun. Det handler især om at blive opmærksom på symptomerne i tide:
”Alt for mange mærker ikke faresignalerne. Sådan var det også for mig selv. Desværre får det ofte triste konsekvenser, når man ryger ud over kanten. Oven i det hele bliver mange også ramt på selvværdet.”
Hun peger på, at især mænd risikerer at dø af følgevirkninger som hjertekarsygdomme, blodpropper og hjerneblødninger. De taler ofte ikke med nogen om det, og nogle ender med at falde om på jobbet.
Tre gode råd
Tine Freund kommer i sit foredrag ind på en del forskellige ting, man selv kan gribe til, hvis man oplever en ubehagelig tilstand, der kunne være en snigende stress:
Det lyder måske lidt kedeligt, men det er alligevel disse tre ting, der med Tine Freunds egne ord er de vigtigste ting er:
- Sørg for at få søvn nok. “Det kniber især for mange småbørnsforældre, og derfor er de også i en særlig risiko for at blive kørt ned”.
- Spis sundt – eller sørg i det mindste for at få noget mad. “Det er en dårlig idé at spise foran computeren. Giv dig selv en chance for at lukke ned mentalt et øjeblik.”
- Og så handler det om motion. “Du skal ikke nødvendigvis løbe. Jeg gik og gik, da jeg selv var ved at blive vanvittig. Vi er skabt til at være ude i naturen, og det virker enormt stressnedsættende for vores krop.”
Onsdag d. 30. oktober kl. 19.00 kan du høre Tine Freunds foredrag om stress. Det foregår hos Jysk Antikvariat, J.P. Larsens Vej 17. Det koster 125,- der kan betales ved indgangen. Man kan tilmelde sig senere via Facebook.