Skovgårdsparken er ikke længere på parallelsamfunds-listen. I løbet af det seneste år er andelen af voksne beboere, som kun har grundskole-uddannelse, faldet så meget, at området ikke længere er på listen. Mandag morgen besøgte social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) lokalområdet.
”Det er jo et frygteligt postyr. Det havde jeg slet ikke forestillet mig!”
Lars Meldgaard har gennem 60 år boet det meste af sin tid i Skovgårdsparken, hvor der altid har været fredeligt og roligt. Men mandag morgen var der masser af aktivitet i tusmørket på stierne mellem blokkene.
TV2 News var der, DR havde også et kamerahold på stedet, og TV2 Østjylland var ligeledes i gang med interviews.
Og Lars Meldgaard, som i dag er formand for den lokale afdeling af boligforeningen AAB, blev sammen med sin kollega i Brabrand Boligforenings afdeling i Skovgårdsparken, Sahra Ahmed Mohamed, interviewet af den ene journalist efter den anden.
Det var morgenen, hvor social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) kom på besøg i Skovgårdsparken for at høre mere om bl.a. resultaterne af det boligsociale arbejde i området.
Og så var det morgenen, hvor beboerne kunne vågne til den glade nyhed, at deres boligområde ikke længere er på den såkaldte parallelsamfundsliste. Traditionen tro udgav Social- og Boligministeriet listen, hvor Gellerupparken og Toveshøj gennem årene har været et fast element – men Skovgårdsparken er flere gange hoppet af og på. Og denne gang var nyheden positiv.
”Jeg er meget imponeret. Jeg synes virkelig, det er positivt, at der er flere lokale unge, der ser ud til at få en uddannelse og klarer sig godt. Det er jo et langt og sejt træk, men hele samarbejdet i Skovgårdsparken mellem boligselskaberne, kommunen og de boligsociale medarbejdere trækker i den rigtige retning,” sagde Sophie Hæstorp Andersen på rundturen i Skovgårdsparken.
”Det handler jo om, at man er vedholdende, og at man får trukket beboerne med ind i diskussionerne, også når det er svært. Og at man fra kommunens side har fokus på, at der også skal ske investeringer i området. Hvis man ikke er med i de her omdannelser, sker der simpelthen ikke nok,” sagde ministeren.
”Vi må ikke stoppe her!”
Også hos den lokale beboerformand Lars Meldgaard var der glæde – men han var også lidt bekymret. For betyder det nu, at den boligsociale indsats bliver fjernet igen?
”Det er vigtigt, at de får lov at fortsætte deres gode arbejde – ellers risikerer vi hurtigt at komme på listen igen,” sagde han.
Han er imponeret over, at de to boligsociale medarbejdere Masud Turkzeban og Martin Fredsted Kjær på under et halvt år har fået skabt et stort netværk i Skovgårdsparken og har igangsat en masse lokale aktiviteter. De næste nye initiativer bliver sandsynligvis en pigeklub og en sundheds-indsats for beboere med diabetes.
Borgmester i Aarhus, Anders Winnerskjold, deltog også i besøget i Skovgårdsparken, og han var også bevidst om, at det er nødvendigt at fortsætte den boligsociale indsats i området.
”Vi må ikke stoppe her! Vi skal fortsætte arbejdet, sådan at et område som Skovgårdsparken ikke kommer på de her lister. Derfor skal vi fortsat lave de her langvarige indsatser socialt og beskæftigelsesmæssigt,” sagde Anders Winnerskjold.
”Det er de to afdelingsformænd også optaget af, ved jeg. Vi er rykket tæt sammen i bussen, kommunen, boligforeningerne, og staten, om at fastholde forandringerne i de her områder,” tilføjede den nye borgmester i Aarhus.
På rundturen i Skovgårdsparken deltog også folketingsmedlem Camilla Fabricius (S), den nye rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus, Anette Poulsen (S), og de to boligforenings-direktører Kristian Würtz og Morten Homann.
Små ændringer
Sidste år på denne tid gav det stor bekymring i Aarhus Kommune og de to boligforeninger i Skovgårdsparken, at boligområdet igen var på parallelsamfunds-listen. Men på kun et år er situationen ændret. Hvad er det, der på så kort tid har gjort forskellen, lød spørgsmålet denne morgen adskillige gange.
Faktisk kunne ingen rigtig svare på spørgsmålet. Dels er tallene, som listen baseres på, mindst et år gamle. Og dels ligger Skovgårdsparken på flere parametre lige omkring den grænse, ministeriet har fastsat.
Det gælder både, når det gælder grænsen for antal dømte – hvor Skovgårdsparken stadig ligger over ministeriets grænse – og det gælder andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse.
Andelen må ikke overstige 60 procent. I 2023 lå den i Skovgårdsparken på 61,0 procent, hvilket betød, at boligområdet var på listen. I år var andelen 59,4, hvorefter Skovgårdsparken blev taget af listen igen.
Alle involverede véd, at det kan være små tilfældigheder, der gør forskellen: 1-2 familier, der flytter til eller fra området.
Det samme gælder grænsen for, hvor mange beboere, som må være dømt for bestemte typer af kriminalitet. Også her er Skovgårdsparken lige på vippen – i øjeblikket på den forkerte side af grænseværdien.
Til gengæld har boligområdet gennem de seneste 10-15 år været gennem en rivende positiv udvikling, når det gælder beskæftigelse, og er her ikke i fare for at dumpe ned under den fastsatte grænse.
Sådan bliver listen til
Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:
Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to af kriterierne vedrørende tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitetsniveau samt uddannelses- og indkomstniveau, er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.
Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde. Boligområder, som udgår af denne liste, skal fortsat gennemføre udviklingsplanen, der er vedtaget.
Gellerupparken og Toveshøj er fortsat på parallelsamfunds-listen. Der er dog sket betydelig positive ændringer for de to boligområder, hvor især beskæftigelsen fortsætter med at stige.