
I en tid med øget mistrivsel og voksende ensomhed har Maja Arenfeldt Kragh gjort det til sin mission at hjælpe folk med at skabe stærkere og mere nærværende venskaber. Med virksomheden The Friendship Project har hun med base i Kollektivbyen kastet sig ud i livet som iværksætter.
Ikke alene har Maja Arenfeldt Kragh en drøm om at skabe en økonomisk bæredygtig virksomhed. Hun håber også at kunne forandre verden en lille smule.
”Det siges, at man brænder for det, man har brændt sig på. Jeg har brændt mig på venskaber. Og det tror jeg i virkeligheden, at der er rigtig mange, som har!”
Maja Arenfeldt Kragh fortæller engageret om baggrunden for at udvikle sin virksomhed, The Friendship Project, der har til formål at skabe stærkere og mere nærværende venskaber.
”Vi er jo midt i en kæmpe trivselskrise, og der tror jeg, venskaber er en vigtig ting at tage fat i. Det er en lidt overset relation, jeg har gjort mig rigtig mange tanker om,” siger hun.
”Vi har et sprog og en kultur for romantiske relationer, men det er sværere med venskaber: Hvornår er man egentlig venner? Der er vi ofte på lidt usikker grund, selvom venskaber er meget vigtige for vores trivsel. Det kan være lige så sorgfuldt at miste en ven, fordi man vokser fra hinanden. Det gør lidt ondt, men hvad kan man gøre?”
Hun sammenligner med et kæreste-forhold: Hvis der er knas i forholdet, forsøger man typisk at gøre noget ved det. Men af en eller anden grund føler vi os ikke så forpligtet til aktivt at vedligeholde og bruge kræfter på venskaber.
”Man skal huske, at venskaber er noget, man skaber – de dumper ikke bare ned til dig. Der ligger mange mikro-valg bag venskaber. De skal plejes og vandes, ellers er de der pludselig ikke,” siger Maja Arenfeldt Kragh.
Hun har som oplevelses-økonom valgt at fordybe sig i, hvordan venskaber fungerer og har designet sin virksomhed, The Friendship Project, omkring produkter, der kan være med til at styrke de ofte så skrøbelige venskaber:
”Jeg tilbyder nogle produkter og oplevelses-bokse, der skal bidrage til at udvikle og styrke venskaberne. Som en hyldest til venskabet er de med til at sætte rammerne for nærvær? Så er det op til dig og mig at skabe selve oplevelsen.”
Hun deltog for nogle måneder siden i en iværksætterkonkurrence i City Vest, hvor hun begejstrede dommerne i en grad, så The Friendship Project fik en tredjeplads i konkurrencen.
”Som iværksætter skal man ud og promovere sig selv, også selvom man ikke er helt tryg i den rolle. Der var konkurrencen en god øvelse i at sætte ord på, hvad jeg vil og brænder for.”
”Pludselig er man kommet lidt væk fra hinanden”
I oplevelsesboksene er der typisk snacks og drikkevarer og nogle samtale-kort og forslag til fælles oplevelser, der kan hjælpe vennerne i nye spændende retninger.
”Ideen er, at man bruger oplevelses-boksen sammen. Det er en fysisk boks med alt, hvad man har brug for til at styrke det venskab, man har. Det kan både være at genskabe gamle minder eller at sætte kursen mod nye eventyr sammen.”

Maja Arenfeldt Kragh har forsøgt at indtænke alle aspekter af det fysiske møde – blandt andet at finde det rigtige sted og tidspunkt at mødes. Når man lukker boksen er der også et postkort, der minder vennerne om at huske at aftale, hvor de skal ses næste gang.
Ud over produkterne, hun håber at kunne skabe en indtjening på, ønsker hun også at bidrage med vidensdeling og inspiration via Instagram-profilen TheFriendshipProject. Blandt andet opfordrer hun til, at vi tænker over vores venskaber på en anden måde.
”Jeg er ret optaget af, hvad der sker med venskaber, når vores liv forandrer sig. Når vi er i en livsfase, hvor meget forandrer sig, er vores venskaber enormt udfordret. For eksempel når vi starter eller stopper på et studie, bliver forældre eller er gør karriere,” forklarer hun.
”Vi gør som regel de her ting i forskelligt tempo. Og når vi lever meget individualiserede tilværelser – og når vi ikke længere naturligt mødes i fredagsbaren – hvad sker der så, når man mødes, den ene med et barn på armen og den anden midt i en heftig karriere. Pludselig kan man opleve, at man er kommet væk fra hinanden.”
Maja Arenfeldt Kraghs forslag er at forsøge at samles om ”det fælles tredje”: Noget vi kan være fælles om. Men hvad er det egentlig, vi har til fælles?
”Det er jo noget, man finder eller skaber sammen. Man kan sagtens have venskaber tilbage i tiden, men ofte stikker de ikke særlig dybt. Derfor vil jeg gerne inspirere folk til at være sammen på nye måder. Lave nogle ting sammen – eller snakke om nogle andre emner, end dem vi plejer at kredse om.”
Måske har man spillet håndbold sammen, gået på samme studie eller deltaget i den samme mødregruppe. Når de rammer ikke længere eksisterer, skal vi aktivt selv skabe nogle nye. Det glemmer vi ofte, mener hun.
”Vi mødes tit de samme steder og snakker om de samme ting, som vi altid har gjort. Mine oplevelses-bokse skal inspirere til at skabe nogle nye rammer og nye samtaler, der måske kan udvikle og styrke venskabet. ”
Vær lyttende og nærværende
Maja Arenfeldt Kragh bruger en del tid på at læse, hvad psykologer, pædagoger og parterapeuter skriver og oversætte en del af den viden til metoder og værktøjer, man kan bruge, når man ønsker at pleje sine venskaber.
Blandt andet har hun indtænkt pointer fra psykologiens verden i de aktiviteter, hun foreslår i oplevelses-boksene. Men hun deler lige så gerne pointer fra forskningens verden på virksomhedens Instagram-profil.
”Jeg håber virkelig, at jeg kan være med til at rykke på noget og skabe en større samfundsbevidsthed om venskaber generelt. Vi kan kun være med til at løsne op på trivsels- og ensomhedskrisen, hvis vi gør det i fællesskab.”

Men hvad er egentlig problemet? Hvad er det grundlæggende, vi kan gøre bedre?
”Jeg tror, det først og fremmest handler om bevidsthed. Og så ligger der også en opdragende effekt i at genlære nogle sociale kompetencer. Hvordan er man en god ven? Det handler blandt andet om at være lyttende og nærværende. Der er der nogle tendenser i tiden, der modarbejder os.”
Maja Arenfeldt Kragh ser dog nogle tendenser i tiden, der kunne antyde, at vi står over for en slags venskabs-renæssance. Hun oplever, at der på det seneste er kommet et større fokus på det i form af nye bøger, podcasts osv.
En aldersgruppe med meget på spil
The Friendship Project er stadig en ganske ung virksomhed – endnu ikke et år gammel. Maja Arenfeldt Kragh har indledningsvis valgt at fokusere på kvinder i alderen 20-35 år.
”Kvinder har i udgangspunktet et omsorgsgen, og mange kvinder er mere opmærksomme på deres venskaber, og hvordan de kan pleje dem, end mange mænd er. Og mellem 20 og 35 sker der meget, der kan være en udfordring for venskaber, i form af uddannelse, stiftelse af familie og forældreskab.”
”Det er en aldersgruppe, hvor der er meget på spil, og hvor mange første gang oplever, at venskaber glider fra hinanden. Derfor er det en vigtig målgruppe for mig.”
Efter deltagelsen i iværksætter-konkurrencen i City Vest fik hun skabt kontakter, der betød, at hun i en periode blev en del af virksomheds-fællesskabet KollektivByen på Gudrunsvej.
Her har hun det seneste halve år arbejdet på at udbrede kendskabet til sine produkter og taner om venskaber. Desuden har hun været i gang med at udvikle nye produkter – blandt andet en roomie-boks for folk, som har valgt at bo sammen uden nødvendigvis at kende hinanden ret godt.
Hun får løbende positive reaktioner på brugen af oplevelses-boksene:
”Det tager tid at skabe sig et navn, men jeg ser et stort potentiale – og dem jeg snakker med synes det er fedt.”