
Suzanne Eben Ditlevsen har sendt sig selv på en svær mission: Hun håber i løbet af sommeren at kunne samle de 1500 underskrifter, der skal til for at få politikerne i Aarhus Byråd til at overveje en bevarende helhedsplan for landskabet omkring bl.a. Brabrand Sø og Årslev Engsø.
Hun elsker ådalen, engsøen og Brabrand Sø. Cykler og går ofte ad Brabrandstien og tager billeder af de mange natur-oplevelser og glimt af områdets storhed.
Det er en daglig glæde, som hun deler med mange mennesker omkring Brabrand Sø og Årslev Engsø. Dagligt publiceres der smukke billeder og små historier i Facebook-gruppen “Livet i Ådalen”, som hun administrerer.
Nu håber hun, at mange af de cirka 2500 medlemmer af gruppen også vil engagere sig i fremtiden for ådalens smukke natur. Hun er bekymret for, at byens fortsatte vokseværk på længere sigt kan betyde, at der bliver “spist” af de smukke naturarealer – eller på anden måde truffet beslutninger til skade for naturen.
Som en regulær énmandshær har hun i årevis engageret sig i arbejdet for at formidle det, hun kalder for “Ådalens Arvesølv”. Hun vil inspirere og smitte borgere, udviklere og politikere med kærlighed til ådalen langs Aarhus Å, hvor byvæksten skal være i langt bedre samklang med landskabet og den bynære natur.
“Det er jo helt fantastisk at se, hvor mange mennesker, der benytter naturen langs Aarhus Å helt inde fra byen og ud langs Brabrand Sø og Årslev Engsø. Det er enestående, at vi har så spændende bynær natur, hvor havørnen kan opleves i cykelafstand fra Aarhus C. Den mulighed skulle vi jo gerne blive ved med at have,” siger Suzanne Eben Ditlevsen.

Hun mener, at tiden nu er kommet til, at Aarhus Ådal får udarbejdet en regulær landskabs- og naturanalyse, der skal munde ud i en helhedsplan. Planen skal sikre det sammenhængende landskab og tydeliggøre, hvilke bevaringsværdige kvaliteter i ådalen, der ikke må ødelægges af byudvikling.
Derfor har hun stillet et borgerforslag om “udarbejdelse og politisk vedtagelse af en bevarende helhedsplan for de landskabelige sammenhænge langs Aarhus Å”.
Et borgerforslag kræver opbakning fra 1500 personer via Aarhus Kommunes høringsportal. I skrivende stund har 107 støttet forslaget, som du finder her.
Rapport efter stort borgermøde
Hun fik en enkelt reaktion, da hun i 2018 sendte rapporten “Ådalens Arvesølv” til samtlige århusianske byrådspolitikere. Fra de øvrige var der tavshed – og ingen har siden offentligt taget emnet op.
Hun havde udarbejdet rapporten for at gøre opmærksom på, at det var ved at være sidste udkald, hvis man skal sikre Ådalens helhed som et bevaringsværdigt landskabstræk.

Rapporten blev til på basis af et stort borgermøde, hvor mange af Ådalens brugere mødte op og diskuterede, hvordan naturområdet bedst beskyttes, samtidig med at det stadig kan anvendes af tusindvis af daglige brugere med forskellige interesser.
“Afrapporteringen er en folkelig appel om, at vi i fællesskab passer godt på vores bynære landskaber. Med den store tilflytning til Aarhus og det afledte behov for boliger, arbejdspladser og byudvikling, befinder vi os nemlig i 11. time,” skrev hun.
“Det gælder i forhold til Aarhus By’s kulturhistorie, men ikke mindst i forhold til at imødekomme fremtidens krav på områder som biodiversitet, klima og miljø, herunder den moderne byboers sundhedsrelaterede behov for adgang til rekreative og refleksive naturområder, hvor man kan ”vaske hverdagen af sig”.”
Siden 2018 har udviklerne bestemt ikke siddet på deres hænder, konstaterer hun. Der er blevet bygget meget langs Aarhus Å og omkring Søren Frichs Vej. Og højt. Opførelsen af virksomheden Systematics 15 etager høje kontorhus har nok været det mest omdiskuterede.
Langsomt men sikkert bevæger byfortætningen sig ud mod ringvejen og er snart på vej til at krydse den.
“Man er godt på vej med planlægningen for nye kvarterer ved det tidligere Brabrand Mejeri og ved Årslev Engsø, hvor der i de kommende år kan blive skabt nye kvarterer med tusindvis af beboere.”
En bevarende helhedsplan
Mens der i en årrække har været fuld fart på byggerierne, er der lige nu forholdsvis roligt, og hun forestiller sig, at det er et godt tidspunkt til at se nærmere på de store linjer i byplanlægningen i og omkring Ådalen.

“Jeg kalder det en bevarende helhedsplan for landskabskvaliteterne. Jeg ser det ikke som en fredning i naturlovgivningsmæssig forstand, men håber at politikerne vil give hinanden håndslag på, hvad der kan lade sig gøre i det her landskab, og hvordan vi passer på det. Resultatet kan være en service til borgere og udviklerne: At alle tydeligt kan se, hvor der kan bygges, hvad der skal tages hensyn til, når der bygges, og hvor landskab og naturværdier skal have førsteprioritet.”
I sit arbejde med at samle støtte til borgerforslaget har hun ligeledes planer om at tage kontakt til de lokale fællesråd og Danmarks Naturfredningsforening.
Hun håber, at der gradvist vil kunne samle sig en fælles opbakning til, at vi i fællesskab sikrer Aarhus’ oprindelige DNA. Der bør gøres noget, inden den næste bølge af byudvikling skyller hen over den vestlige del af Aarhus, mener hun.
Du finder som nævnt borgerforslaget her. Du kan finde rapporten “Ådalens Arvesølv” i Facebook-gruppen “Livet i Ådalen” under “filer”.
Læs også: