Lørdag d. 29. april er der fest i Brabrand. Den dag fejrer en af landets største boligforeninger, Brabrand Boligforening, 75 års jubilæum. Her får du historien om en lille gruppe beslutsomme Brabrand-borgere, som i 1948 mødtes på Brabrand Kro for at stifte en boligforening.
Siden starten i 1948 har Brabrand Boligforening gennem de 75 år haft enorm betydning for Brabrands kolossale udvikling fra landsby til storby-forstad.
Boligforeningens daværende chef-arkitekt Knud Blach har sat sit store præg på Brabrands arkitektoniske udtryk med især opførelsen af Hans Broges Parken (1952), Søvangen (1959), Skovgårdsparken (1967) – og naturligvis også Gellerupparken og Toveshøj (1972).
Stor boligmangel i Brabrand
Det var en gruppe beslutsomme Brabrand-borgere, der mødtes den 29. april 1948 på Brabrand Kro for at danne en ny boligforening. Der manglede boliger i lokalområdet, og det var muligt at stifte en boligforening uden et stort opsparet beløb.
Det blev starten på Brabrand Boligforening. En af de centrale aktører var en ung foretagsom mand, Niels Schjeldahl, som i 1946 var blevet gift med sin Aase, og som så mange andre unge par havde de svært ved at finde noget at bo i.
Parret var flyttet ind på Højriisgården, der var blev købt af Brabrand Sogn og indrettet til tre lejligheder, der alle var i dårlig stand. Blandt andet døjede man med løbesod fra en brændeovn, og i vinterhalvåret var der is på soveværelsesvæggene. Lokummet lå i et udhus 50 meter fra hoveddøren.
Niels Schjeldahl fandt sammen med arkitekt Knud Blach Petersen, og de to kontaktede den unge fabriksejer E.V. Jørgensen, som på det tidspunkt stod bag etableringen af Jysk Varmekedelfabrik i bygningen hvor Bazar Vest ligger i dag.
E.V. Jørgensen var også med på ideen om at stifte en boligforening. Der skulle 10 mennesker til stiftelsen, og dem fandt Niels Schjeldahl hurtigt, for der var mange unge mennesker, som gik og ønskede sig en lejlighed i Brabrand.
Sognerådsformand O. A. Nielsen hjalp med at finde en god grund i Hans Broges Bakker, og den da 28-årige arkitekt Knud Blach Petersen gik i gang med at tegne de nu så ikoniske gulstensbygninger.
En alt for stor luksus
De første 36 lejligheder var færdigbygget i 1949, og yderligere 58 lejligheder var klar til indflytning tre år efter, selvom sognerådet i mellemtiden havde droppet deres støtte til byggeriet.
Man mente, at det var alt for stor en luksus med bad og centralvarme. Og det til en pris af 125 kroner om måneden!
”Til sammenligning havde det kostet 50 kroner om måneden at bo på Højriisgården, og der blev i folkemunde talt om, at det nok var nødvendigt at leve af havregrød for at kunne bo i Hans Broges Parken. Alligevel var det nemt at udleje lejlighederne, og sognerådets nej holdt ikke længe,” skriver Brabrand Boligforenings blad, Skræppebladet (LINK).
Så i 1952 stod 59 lejligheder og en børnehave færdige i Hans Broges Parken.
”Den storslåede udsigt mod syd og vest over Brabrand Sø og Konstantinsborg skove har været bestemmende for husenes placering og for udformningen af karnapper og altaner, og hver eneste lejlighed har da også fået sin gode part af udsigten,” skrev fagbladet Arkitekten om byggeriet.
Store drømme i Brabrand-Sønder Aarslev Kommune
Industrialiseringen var kommet til Brabrand, og der var brug for billige boliger. Blandt andet var konservesfabrikken JAKA´s kraftige vækst en direkte årsag til, at Brabrand Boligforening gik i gang med at opføre Søvangen syd for Silkeborgvej.
I det hele taget blev der tænkt stort på kommunekontoret i den daværende Brabrand-Sønder Årslev Kommune, hvor man så for sig, at Brabrand kunne vokse eksplosivt og i løbet af en årrække få over 30.000 indbyggere, hvilket svarede nogenlunde til Vejles størrelse.
Kommuneingeniør S. Berggren Jensen udviklede sammen med arkitekt Knud Blach Petersen en plan for, hvordan det kunne gøres. Og kort før kommunesammenlægningen i 1970 modtog sognerådet i Brabrand Knud Blach Petersens færdige plan – og besluttede at gennemføre den.
Første april 1969 flyttede de første beboere ind i Gellerupparken, og i 1972 blev byggeriet afsluttet. 1776 boliger stod klar.
Lige fra starten var byggeriet af ”Gellerupplanen” meget omtalt i ind- og udland, og mange valfartede til Gellerup for at se det fantastiske byggeri med de store veludstyrede lejligheder og de mange fine fælles-faciliteter.
Som alle i dag ved, gik det ikke, som Brabrand Boligforening havde håbet på, og projektet var undervejs ved at koste foreningen livet.
Omfattende omdannelser på vej
De mange tomme lejligheder suppleret med økonomiske udfordringer for Gellerup-Center (senere City Vest) og Kultur- og Aktivitetscentret tyngede midt i 1970´erne så voldsomt, at både indkøbscentret og Kultur- og Aktivitetscentret måtte afhændes til kreditforeningen.
Det lykkedes hermed Brabrand Boligforeningen at klare sig igennem krisen, og boligforeningen har siden fortsat væksten – dog i betydelig mindre skala.
I Brabrand findes i dag en række nyere mindre afdelinger som Drejergården (65 boliger), Voldbækhave (28 boliger), Høiriisparken (21 boliger) og boligforeningens mindste afdeling i Lyngby med bare 4 boliger.
Brabrand Boligforening befinder sig fortsat i orkanens øje med de omfattende omdannelser af Gellerupparken og Toveshøj suppleret med store renoveringsprojekter i boligforeningens ældste afdelinger – først Hans Broges Parken og snart også i Søvangen.
Men d. 29. april er der fest. Jubilæet er en oplagt anledning til at fejre, at Brabrand Boligforening har klaret sig igennem talrige kriser og i dag er en af byens helt store bolig-organisationer med afdelinger i de fleste dele af Aarhus.
Den første Brabrand Boligforening
En sjov krølle på historien om Brabrand Boligforening er i øvrigt, at en boligforening med det samme navn i 1940´erne blev stiftet af en gruppe lokale håndværkere.
De ville bygge en etageejendom i området ved Hovedgaden 33-37, men den daværende Brabrand Grundejerforening var imod planerne.
Det endte med, at man fik den kendte ur-grosserer Jens P. Larsen til at købe grunden for næsen af håndværkerne. Jens P. Larsen stillede den betingelse, at området skulle udlægges til torv efter sognerådets anvisning. Det blev anlagt i 1980´erne – men det er en helt anden historie.
Lørdag d. 29. april kl. 13-17 fejrer Brabrand Boligforening 75-års jubilæum i beboerhuset Laden, Edwin Rahrs Vej 6 B. der vil være børneunderholdning, hoppeborg, ansigtsmaling, konkurrencer og meget mere.
Inspiration til artiklen er blandt andet hentet i denne artikel i Skræppebladet fra 2013.