
21 postkasser fyldt med historier og minder. Det er blevet resultatet af Postkasse-fortællinger, hvor familier og beboere på Dortesvej, Jettesvej og andre veje i Gellerupparken har fortalt om deres tid i de nedrivnings-truede lejligheder. Du kan se udstillingen i kontorhuset Blixens.
Det var et spændende øjeblik for mange af beboerne. Endelig skulle de se, hvad der var kommet ud af samtalerne om deres tid i den lejlighed, der nu sandsynligvis snart skal rives ned.
Mange mødte op til åbningen af udstillingen Postkasse-fortællinger i forhallen i Blixens fredag eftermiddag. Her hang en postkasse med deres navn på og med en nøgle i låsen. Nysgerrigt blev nøglen drejet rundt af interview-personer og deres familiemedlemmer.
Den typiske reaktion var glæde og forbavselse – blandt andet hos Ezzedine Azzam, som er en af de deltagende beboere:
”Jeg er positivt overrasket over, hvor flot det er lavet, og hvor meget udstillingen kan fortælle om vores liv og dagligdag i Gellerupparken. Jeg synes, det er godt, at folk kan se, at vi lever et liv som de fleste andre, og at de fleste har en rigtig god hverdag her. Det er bare en lille gruppe, der ødelægger det for flertallet,” sagde han.
”Når man så ser udstillingen, kan man mærke, hvor ærgerligt det er, at blokkene skal væk. Vi håber stadig, men udsigterne er dårlige – og det er trist.”
Hans gode ven Mohamad Hatab, som også bor i en af de lejligheder, der er truet af nedrivning, var enig:
”Udstillingen har overrasket os meget. Det er rigtig flot arbejde. Men som flere andre har sagt, så kan man kun undre sig over, at vores boliger skal rives ned. Jeg forstår ikke hvorfor.”
De menneskelige konsekvenser
Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad var inviteret til at holde åbningstalen. Han roste udstillingen for at være et interessant udtryk for de mange minder og oplevelser, beboerne har haft i Gellerupparken.
”Postkasser kan både symbolisere glæder, ubehageligheder og minder, og det synes jeg også udstillingen gør. Den fortæller også noget om konsekvenserne af helhedsplanen, for de mennesker som har været glade for deres hjem, venner og naboer, de snart må forlade,” sagde kulturrådmanden.
Rabih Azad-Ahmad er selv vokset op i Gellerupparken og kunne genkende mange ting – men han mindede også om, at de mange fysiske forandringer også medfører en positiv forandring i boligområdet. Blandt andet nævnte han Sports- og Kulturcampus, der snart er færdig.
”Men om man så er enig i ghettopakken eller ej, så er der nogle menneskelige konsekvenser, og det er udstillingen med til at vise.”

Mød beboerne ved udstillingen
Det kunstneriske kreative arbejde med postkasserne er udført af Daniel Mantel og Max Madsen, også kaldet Mantel & Madsen LyrikDesign. Daniel Mantel lagde ikke skjul på, at han mener, nedrivninger er en helt forkert vej at gå.
”Jeg er en af de få, der får lov at blive boende tilbage, og jeg kan så se på, hvor lille en del af Gellerup og Toveshøj der i sidste ende bliver tilbage. Jeg kommer til at bo i en amputeret bydel. Det synes jeg er forkert.”
Hovedkraft i projektet har været en af de største ildsjæle i Gellerup-området, Helle Hansen. Hun havde inviteret de deltagende beboere til åbningen, og hun har desuden aftalt, at nogle af dem også vil være omkring udstillingen to gange i den kommende uge, så man kan få en snak med dem:
Det kan man mandag d. 13. september kl. 13-15 og torsdag d. 16. september kl. 15-17. I øvrigt kan udstillingen ses de kommende to uger i Blixens åbningstid på hverdage i tidsrummet 7.30-15.30. Torsdag dog 7.30-17.30.
Helle Hansen håber, at udstillingen senere vil kunne vises på Dokk 1 og i Rådhushallen.