På Dalgårdsvej i Brabrand er virksomheden Ole Larsen Transport gået i gang med at forsøge at forandre transportbranchen i en mere bæredygtig retning. Processen er blevet kickstartet af Det Grønne Akademi og vil i de kommende år lede virksomheden i en mere bæredygtig retning.
Onsdag d. 13. september kan erhvervsfolk fra hele bydelen starte arbejdsdagen hos Ole Larsen Transport, som lægger lokaler til arrangementet ”For Enden af Vejen”, der er en række morgenmøder rettet mod virksomheder, der gerne vil arbejde med grøn omstilling.
Aarhus Kommune og Erhvervshus Midtjylland står for møderne, der udspringer af online-platformen, Grøn Aarhus, og Ole Larsen Transport lægger kun lokaler til. Men det er alligevel ikke helt tilfældigt, at virksomheden er involveret.
Den familieejede virksomhed vil gerne være blandt de mest innovative i branchen og har gennem de senere år været gennem en stor digital fornyelsesproces. Og nu gælder det den grønne omstilling.
”Vi kan jo se, at den grønne omstilling virkelig er på agendaen alle steder nu. Og det giver jo rigtig god mening, hvis vi skal nå klimamålene,” siger Heidi Lyder Veedfald, som er ansvarlig for den såkaldte ESG-rapportering i Ole Larsen Transport.
”Ikke så fokuseret som nu”
ESG står for Environmental (klimaet), Social og Governance, der står for virksomhedens forretningsgange, regler og procedurer. Fra 2025 er det et lovkrav, at virksomheder aflægger et årligt ESG-regnskab. En form for bæredygtigheds-rapportering.
Den udvikling vil Ole Larsen Transport gerne være på forkant med. Derfor kom en henvendelse fra Det Grønne Akademi helt tilpas, og akademiet har været med til at kickstarte virksomhedens bæredygtigheds-rejse, siger Heidi Lyder Veedfald. Det Grønne Akademi er et tilbud fra Aarhus Kommune.
”Vi har tidligere udviklet bl.a. vandanlæg og digitalt fragtbrev, og vi er også i gang med at få solceller på taget. Men indsatsen har ikke været så fokuseret som nu,” fortæller hun.
Har nedsat projektgruppe
Virksomheden indgik en aftale med Det Grønne Akademi, der betød, at to kvindelige forandringsagenter har været i et praktikforløb på Dalgårdsvej og i den forbindelse har udviklet et omfattende katalog for mulige grønne tiltag i virksomheden.
”De har virkelig lavet et stort stykke arbejde, og deres indsats har nok været med til at åbne vores øjne for, hvor vigtigt det er, at vi arbejder målrettet med den grønne omstilling,” siger hun.
Virksomheden har nedsat en projektgruppe, der skal sikre, at hele virksomheden engagerer sig i omstillingen, og at de vigtigste initiativer udvælges og igangsættes.
Blandt andet har Ole Larsen Transport nu anskaffet et GPS-system, der kan hjælpe med at effektivisere kørslen yderligere og hermed minimere co2-udledningen.
”Det er stadig i en opstartsfase, så vi har ikke konkrete tal på det endnu. Men det er klart, at vi alene på den front kommer til at få en mindre co2-udledning,” siger Heidi Lyder Veedfald.
Hun håber, at virksomhedens erfaringer kan indgå i andre virksomheders grønne indsats, og at netværket mellem de virksomheder, som arbejder med grøn omstilling, generelt vil blive styrket.
Onsdag d. 13. September kl. 7.30-9.00: ”For enden af Vejen”, morgenmøde om grøn omstilling i din virksomhed hos Ole Larsen Transport, Dalgårdsvej 7, 8220 Brabrand. Interesserede virksomheder kan skrive til udviklingskonsulent Elisabeth Gade Nielsen på elgn@aarhus.dk, hvis de ønsker at deltage.