Torsdag eftermiddag strømmer publikum ind til åbningen af årets GrimFest. I de seneste uger har omkring 70 frivillige knoklet for at opdatere og udvikle rammerne omkring festivalen. Her kan du komme med på rundtur til nogle af de mange kreative projekter på Grimhøjgaard.
Lyden af smukt spillet saxofon strømmer ud fra GrimFests seneste bygningsværk: En otte-kantet såkaldt zome konstrueret og opført i træ på tre dage i kanten af skoven på festival-området.
Med en kombination af motorsavsskulptøren Søren Brynjolf kreativitet, håndværksmæssig snilde og vedholdende arbejde af en lille gruppe kursister på dette års Grim Højskole er zomen konstrueret af utallige træ-elementer i mange forskellige faconer – og øverst i midten med et kig direkte op i trækronerne.
Færdiggørelsen af byggeriet blev fejret med jubel, klapsalver og saxofonmusik – som en markering af endnu et af GrimFests mange små og store projekter, der er blevet igangsat og realiseret i ugerne op til festivalen.
GrimFest har en helt særlig evne til at tiltrække kreative folk. Og Søren Brynjolf, som er kendt for med sin motorsav at skabe trækunst i det offentlige rum, sagde heller ikke nej.
Hvis du besøger festivalen de kommende dage kan du opleve resultatet af de mange projekter – lige fra kunstværker og spejl-mosaikker til den førnævnte zome. Alt sammen skabt på stedet i et samarbejde mellem professionelle og frivillige. Dertil kommer en masse gedigent udviklingsarbejde, der skal gøre GrimFest til et endnu mere mangfoldigt, rart og oplevelsesrigt sted at komme.
”Det er en kæmpe sejr for os”
Overalt omkring den slidte Grimhøjgaard er der rammerne blevet opdateret til at kunne rumme de cirka 4500 gæster. Mandag aften kunne festivalen melde ud, at alt var udsolgt – og det er en stor milepæl for alle omkring højskolen, fortæller projektleder og kommunikationsansvarlig Mathilde Louise Golchin.
”Det er vi meget, meget glade for. Vi har i år lagt flere kræfter i at sammensætte et program, der både taler til ungdommen og til den store faste skare, GrimFest allerede har. Det har været et mål for os at se, om vi kan få de sidste århusianere, der ikke allerede kender Grimfest, herud i år. Det er en kæmpe sejr for os, at det er lykkedes,” siger hun.
Overalt er festivalens rammer blevet udvidet og opdateret, så festival-gæsterne kan få en endnu bedre oplevelse, når de torsdag eftermiddag myldrer ind på pladsen.
Plænen foran pladsens største sæt skrå brædder, Skovscenen, er blevet sænket og udvidet, så publikum har mere plads til at danse og nyde musikken, og de bagerste rækker har dermed også bedre udsyn. Den mindre Bonzaiscene på gårdspladsen er blevet revet helt ned og bygget op igen fra grunden, så selv programmets mindre musiknavne fremover også har helt optimale betingelser.
Har skabt helt nye musikalske forbindelser
Undergrim vender tilbage som festivalens tredje, faste scene, med et, traditionen tro, mangeartet program, der inkluderer spraglede indslag som poetry slam, stand-up og VM i bilkort.
En stor del af Undergrim-oplevelsen er det publikumsinddragende element, og man kan således i år se frem til at være med i bl.a. Den Store Grimme Quiz, Lill & Træbens Voksenbanko, en Lindy Hop-workshop og en ønskekoncert med Jørn Hjorting Jam, der som en live-udgave af Giro 413 i kød og blod tager imod publikums hedeste drømme via sms.
Det hyggelige skovområde omkring Undergrim er i år udvidet med et nyt lydtårn, et større dansegulv og en tydeligere identitet for bedre at kunne favne alle de skæve oplevelser og indtryk.
Undergrim bestyres af Jesper Kirkegaard, som både er konferencier og har udvalgt og udviklet mange af de kreative programpunkter.
”Sidste år opstod der helt nye forbindelser i musikken, ved at Jesper fik sat musikere fra jazzmiljøet i Aarhus sammen, som ikke havde spillet sammen i mange år. Der opstod helt nye konstellationer, som er fortsat med at spille sammen,” siger Mathilde Golchin.
”Vi kan mærke, at publikum synes, Undergrim er en oase for dem – et sjovt, hyggeligt, jordnært sted med en hyggelig værtshus-stemning.”
Den sidste og nyeste puslespilsbrik i den fysiske oplevelse af GrimFest er restauranten GrimLauget, som blev etableret i 2023 i samarbejde med Spiselauget, og som atter slår dørene op i år. Sidste år var det så bragende en succes, at den alle aftener kunne melde fuldt hus, og derfor kan der i år bookes både frokost- og aftenmenuer i bedste social dining-stil.
Skaterne en vigtig del af GrimFests dna
Et vigtigt element på GrimFest er det århusianske skatermiljø, som har haft sin faste plads på festivalen siden starten i 2004. Det kvindelige skaterfællesskab Skateducate står for street-konkurrencen og ”Splash Zone”, hvor skaterne
med graciøse flyvehop afslutter løjerne med en dukkert i festivalens pool.
Skateboard Spaces 8000 står bag lørdagens rampe-konkurrencen, hvor toppen af den danske skateboard-scene duellerer på rampen ved Bonzaiscenen. I år har konkurrencen deltagelse af hele 45 anerkendte skatere fra ind- og udland.
”Det bliver et kæmpe trækplaster om lørdagen. Skaterne er en meget vigtig del af GrimFest – helt ind i åren af vores dna. Det er en kultur, der er etableret herude gennem mange år,” siger Mathilde Golchin.
Endelig byder GrimFests campingområde på et nybrud: Campen bestyres i år af unge elever fra kulturskaberuddannelsen Ravage, hvor der læres eventmanagement, projektledelse og personligt lederskab.
Uddannelsen er blevet til i et samarbejde mellem Jelling Musikfestival og Ungekulturhuset Værket i Vejle. Ravage byder i de tidlige timer af festivalens tre dage på deres helt eget koncertområde med et program bestående af upcoming-musiknavne samt en kiosk.
”Det spirende grønne musikvækstlag har ligesom skatermiljøet været en del af GrimFests identitet fra dag ét, så vi glæder os til at se, hvordan Ravage folder både deres og festivalens ambitioner ud,” siger Mathilde Golchin.