Fodboldklubben IVF – Idræt og Venskab Foreningen – i Toveshøj er i en rivende udvikling. I samarbejde med en anden lokal fodboldklub, Vatanspor, og med performance coach Peter Johanesson som ulønnet konsulent, er målet, at IVF kan hjælpe lokale unge godt på vej – både på fodboldbanen og i samfundslivet.
Forældre og søskende fyldte godt op på sidelinjen, da U13-drengene fra Idræt og Venskab Foreningen, IVF, i Toveshøj i søndags spillede kamp mod VSK Aarhus. Og formand Mohamed Weis havde indkøbt guldkonfetti til fejring af en eventuel sejr.
Holdet har fejret triumfer i de hidtidige seks kampe og vundet alle kampe stort. En sejr over VSK Aarhus ville have vakt stor jubel i Toveshøj, hvor den lille fodboldklub ellers længe har levet uden den helt store opmærksomhed.
Men det er ved at ændre sig. En gruppe unge engagerede trænere har overtaget træningen af klubbens ungdomshold og har store forhåbninger til fremtiden – ikke kun når det gælder resultaterne på fodboldbanen men også for de unge fodboldspilleres vej mod uddannelse og job.
Desværre lykkedes det ikke søndag for de talentfulde fodboldspillere fra Toveshøj at score det forløsende mål – trods et vedvarende stormløb mod VSK´s mål. Med 0-0 måtte fejringen af puljesejren udsættes.
”Op med hovederne, vi skal nok klare det,” løs det opmuntrende fra træner Akram Habibi, 22, som til hverdag læser til ergoterapeut, men bruger det meste af sin fritid på fodbold. Han træner holdet sammen med Mohammed Osman, som læser til socialrådgiver.
”Vi skal bare bruge én sejr mere – og den får vi. Enten næste gang eller næste gang igen.”
”Gode drenge”
Idræt og Venskab Foreningen, IVF, blev stiftet i 2005 af en gruppe forældre i og omkring Toveshøj. Der har alle årene været fodbold på programmet – men det er integration og personlig udvikling, der er det overordnede formål, fortæller formand Mohammed Weis, som var med til at stifte foreningen.
Han glæder sig over, at foreningen nu stræber mod nye mål – blandt andet takket være en af lokalområdets egne unge, Arfan Habibi. Han spiller selv fodbold på eliteniveau i VSK Aarhus og har desuden brugt mange timer på at træne lokalområdets drenge. Det samme har hans lillebror, Akram, som nu er en af de to trænere for u13-holdet:
”For mig er det vigtigste at være med til at forme dem til at blive nogle gode drenge og aktive samfundsborgere. Hvis jeg kan hjælpe med til, at de holder sig fra kriminalitet og sådan nogle ting, er det alt værd. Så længe de går den rette vej i form af uddannelse og job, så er jeg ligeglad med om de kommer til at spille i serie 5 eller i 1. division.”
Han har i løbet af det sidste halvandet år skabt et stærkt fællesskab med tydelige rammer og regler.
Og planerne er store: Allerede efter sommerferien rykker holdet efter al sandsynlighed op i liga 4, og målet er, at de på længere sigt kan komme til at dyste på et endnu højere niveau.
Samarbejdet med en anden fodboldklub i lokalområdet, Vatanspor, har givet ny energi i IVF. Det har sat gang i en positiv spiral i klubben, hvor både trænere og ledere tydeligt er stolte og glade over den medvind, de pludselig oplever.
Manden bag Top Scorer Academy
En af de faktorer, som for alvor har tilført energi til fodboldklubben i Toveshøj, er Peter Johanesson. Han lever af at hjælpe nogle af landets bedste fodboldspillere med at præstere bedst muligt på fodboldbanen. Men desuden er han også manden bag initiativet Top Scorer Academy, TSA, der hjælper talentfulde 7-12-årige fodbolddrenge med at udvikle deres talent.
Via netværk er IVF kommet i forbindelse med Peter Johanesson, som har fattet interesse for projektet i Toveshøj, og han har valgt at bruge en stor del af sine resterende vågne timer på anlægget ved Tovshøjskolen.
Hver mandag og onsdag finder man Peter Johanesson i Toveshøj, hvor han observerer ved træning og kampe og giver gode råd til klubbens trænere og spillere.
”Peter er en fantastisk ressource at have i klubben. Det er helt vildt, at en mand som ham vælger at arbejde frivilligt her i klubben. Man kan virkelig mærke, hvordan det er med til at give alle et løft,” siger Akram Habibi.
Anerkendelse via teknikmærker
Desuden arrangerer TSA hver onsdag fast tekniktræning på IVF´s bane. Her arbejder fodboldtalenter fra det meste af landet på at blive dygtigere til den teknisk del af fodboldspillet – med udsigt til at opnå teknik-mærker i guld, sølv og bronze.
Også flere af IVF´s spillere deltager i teknikmærke-træningen og har allerede taget bronze-mærket.
”Man kan se på drengene, hvordan de stråler, når de lige har fået bronze mærket. Nogle af de drenge har måske aldrig tidligere fået anerkendelse for noget som helst,” siger Peter Johanesson.
Selvom han normalt færdes hjemmevant i nogle af landets største klubber, er han efter lidt over en måned i IVF tydeligvis allerede blevet en del af den lokale fodboldfamilie.
Personlig indsats tæller mest
Han håber, at han med sin videnskabelige og databaserede tilgang til fodbold også kan gøre en forskel i Idræt og Venskab Foreningen. Og meget tyder på, at han med sin afdæmpede men insisterende stil virker som en stor inspiration for klubbens unge trænere.
Peter Johanessons teoretiske afsæt er beskrevet i Angela Duckworths bog ”Grit” og lyder i grove træk, at resultater bliver skabt på basis af både talent og personlig indsats.
”Men den enkeltes indsats tæller mest, så det er den, vi både i TSA og IVF især arbejder på at styrke. Vores arbejde går groft sagt ud på at finde og udvikle spillere, som er klar til både at arbejde hårdt og opføre sig ordentligt over for andre mennesker.”
Han ser store muligheder for, at han i den lille fodboldklub i Toveshøj kan være med til at skubbe på den udvikling.
Klubbens unge trænere har selv sat yderligere en række initiativer i gang. De håber via fondsansøgninger at få penge til at købe nyt udstyr til klubben. Desuden er det på det seneste også lykkedes at finde trænere, som vil være med til at sætte gang i en pigeafdeling i klubben.