Kultursted Brabrand samlede torsdag aften igen Brabrands litteratur-interesserede til forfatter-foredrag. Den prisbelønnede forfatter Iben Mondrup tog tilhørerne med til Grønland i sin fortælling om Tabita og Vittu. Jens-Jørn Rodevad anmelder her arrangementet.
Anmeldelse: Jens-Jørn Rodevad
Da Iben Mondrup kom til Kultursted Brabrand og trådte ind i den lille intime sal, blev hun overvældet af de mange bøger, der fylder reolerne fra gulv til loft.
”Det er helt overvældende, det bliver spændende at fortælle om Tabita og Vittu i et rum fyldt med bøger,” udbrød hun.
Foredraget begyndte med en gennemgang af forholdene i Grønland, da Iben Mondrups forældre i 1972 flyttede derop. De var begge læreruddannede og ville begynde en ny tilværelse på den store ø.
De faldt godt til. Så godt at Ibens far Ebbe til sidst fik de bedste slædehunde, når han skulle på fangst efter de store fisk via et hul i isen.
Dengang var forholdet mellem Grønland og Danmark, som når en kolonimagt styrer et afsides liggende sted. Ved hjælp af udsendte danskere skulle grønlænderne føres ind i det danske sprog, den danske levevis og den danske kultur.
Som attenårig rejste Iben Mondrup til Danmark for at uddanne sig. Det skete på Kunstakademiet, hvor hun dimitterede som billedkunstner i 2003.
Trilogien om Tabita og Vittu
Som romanforfatter debuterede hun i 2009 og i 2014 udkom ”Godhavn”, der i 2015 fik DR´s romanpris.
Den seneste bog af Iben Mondrup er ”BJØRN”, der udkom i september i år. Det er den tredje og sidste bog i trilogien om Tabita og Vittu, to grønlandske børn der blev adopteret og ført til Danmark.
I bogen er Tabita på vej til Grønland for at blive genforenet med sin mor. Hun ved ikke, at hendes bror, Vittu, er i live og også befinder sig i landet. I Humlebæk er Tabitas adoptivfar Berthel ved at gøre regnskabet op i sit ægteskab.
Iben Mondrups foredrag og oplæsning fra ”BJØRN” blev krydret med flotte billeder fra hendes og forældres tid i Grønland. Måske var det hendes uddannelse som billedkunstner, der slog igennem i valget at de flotte billeder.
Der kom mange spørgsmål fra salen både under og efter foredraget, og eftermiddagen sluttede af med signering af de medbragte bøger.
For øvrigt fortalte Iben Mondrup, at første gang hun skulle holde foredrag, foregik det også i Brabrand, dengang på Gasværket, hvor hun fortalte om den første bog om børnene fra Grønland ”Tabita”.
Jeg tror at alle tilhørere til det til tider dramatiske foredrag om en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange børn blev bortadopteret til danske familier, med store konsekvenser, ikke mindst for børnene, er enige om, at Iben Mondrup nu er en garvet foredragsholder.