
Siden 2002 har den globale virksomhedsgigant JYSK været en del af Brabrand, og hovedkontoret i Sødalsparken er i perioden vokset fra 120 medarbejdere til cirka 700. Her fortæller bestyrelsesformand og tidligere adm. direktør Jan Bøgh om etableringen af hovedsædet, der i dag er omdrejningspunkt for koncernen.
Brabrand har på mange måder haft en stor betydning for stifteren af JYSK, Lars Larsen. Det var her, i det der engang hed Gellerup Centret – senere City Vest – at han var leder af butikken Minus Service, der forhandlede sengetøj.
Siden stiftede Lars Larsen som bekendt Jysk Sengetøjslager, der i 2001 blev til JYSK. I de første år drev han virksomheden fra sin kælder i Silkeborg, men efterhånden blev det for småt, og en del af virksomheden med bl.a. regnskab og markering rykkede ind i en erhvervsbygning i Frichsparken i Åbyhøj.
Men i slutningen af 1990´erne blev også den løsning for trang og besværlig, og Lars Larsen og hans nærmeste medarbejdere begyndte at diskutere en passende løsning for virksomheden, der nu havde butikker over hele landet – og i en række andre lande.
“Det var blevet uholdbart, at virksomheden var samlet på to adresser. Som der står skrevet i bogen om Lars Larsen, havde han ellers tidligere sagt, at virksomheden aldrig skulle ha´ et hovedkontor, men det havde han nok glemt…,” siger Jan Bøgh, som har gjort det meste af rejsen med sammen med Lars Larsen.
Jan Bøgh er tidligere koncernchef i JYSK Nordic, og i dag er han bestyrelsesformand i virksomheden.
“Det gav virkelig god mening, at vi skulle forsøge at samle virksomheden ét sted. Og det stod også klart, at Aarhus nok ville været godt sted af hensyn til rekruttering m.m. Og Lars Larsen var jo meget logisk indrettet, så han fastholdt, at det helst ikke skulle være for langt inde i byen – faktisk måtte det gerne være i det første lyskryds, man kom til,” husker han.
Og sådan blev det. I det første lyskryds på Silkeborgvej svinger man ind til Sødalsparken, hvor JYSK endte med at opføre det nye hovedkvarter.
“Vi kiggede også på et område ved Årslev, men det var ikke så udviklet, som det er i dag,” fortæller han.
“En vredet kvadrat”
“Det var ikke svært at beslutte, hvor vort nye domicil skulle ligge. Vi har været i Århus i alle 23 år, og det var naturligt at samle vore aktiviteter her,” sagde Lars Larsen med sin karakteristiske stemme,” ifølge Jyllands-Postens reportage fra åbningen i 2002.
Den oprindelige bygning i Sødalsparken var tegnet for Skanska Danmark og projektet blev overtaget af JYSK. Den blev opført i 2002 og er siden udvidet tre gange.
“En moderne kontorbygning med en høj detaljeringsgrad og en særlig smuk indgang. Bygningen ligger som en vredet kvadrat på grunden og har indgangen vendt væk fra hovedvejen. Bygningens base er i mørk beton med fremtrædende træforskalling i overfladen. Denne rustikke og tunge base opvejes af lettere facader ovenover med lange glasbånd og bulgarsk kalksandsten, der opleves som et glat og nærmest reflekterende materiale,” lyder det i en beskrivelse af bygningen hos byggeplads.dk
Ser gerne et togstop i Brabrand
Gennem årene er der to gange blevet bygget en længe på, og senest blev der i 2019 blev opført yderligere 10.000 kvm, så der i dag er 21.000 kvadratmeter på grunden.
“Hermed har vi fyldt området helt ud. Jeg tænker, at det nok bliver svært at få Aarhus Kommune overbevist om, at vi skal bygge tættere eller højere. Vi har nået grænsen nu,” siger Jan Bøgh med et smil.

Han vurderer, at hovedsædet i Sødalsparken nu er arbejdsplads for ca. 700 mennesker, som mere eller mindre har deres daglige gang i huset.
Senest rykkede moderselskabet Lars Larsen Group i februar 2024 hovedsædet til Silkeborg, og i den forbindelse flyttede 80 arbejdspladser 40 km vestpå.
Jan Bøgh, som nu bor i Aarhus, oplever, at hovedkontoret ligger godt og tilgængeligt for medarbejdere og besøgende.
“Det er relativt let at komme hertil i bil, og der er gratis parkering uden for døren. Der kører busser næsten til døren, så infrastrukturen er rimelig – så kan man altid diskutere, om vi skal ha´ den letbane eller ej,” siger han.
Til gengæld er han helt klar i stemmen, når vi taler om et muligt togstop i Brabrand. Det ser han bestemt gerne:
“Det er helt klart, at alt hvad der kan gøre, at der bliver kørt mindre i bil, vil være til fordel for alle. Og der ligger jo en del relativt store arbejdspladser her lige i nærheden, som vil kunne have glæde af, at toget stopper i nærheden.”
Vært for Brabrand Erhvervsforening
Selvom hovedkontoret i Sødalsparken er opstået ved en form for knopskydning, oplever Jan Bøgh, at det i dag fungerer rigtig fint.
“De fleste vil sige, at det altid vil være en fordel at bygge det hele samlet, men vi har med forskellige indvendige forandringer og nye miljøer fået et hovedkontor for en stor international virksomhed, som familien synes det skal være.”
Frem til 2019 var JYSK organisatorisk stadig del i to divisioner, hvoraf den ene havde til huse i Handewitt lige syd for den dansk-tyske grænse. Men fra da af blev hele koncernledelsen samlet i Brabrand.
Stifteren af JYSK, Lars Larsen, døde i 2019, men i 2023 blev en bronzeskulptur af virksomhedens grundlægger afsløret i receptionen på hovedkontoret i Sødalsparken.
Den og meget andet kan medlemmerne af Brabrand Erhvervsforening få et indtryk af, når erhvervsforeningen onsdag d. 19. marts holder generalforsamling hos JYSK i Sødalsparken. Virksomheden er medlem af erhvervsforeningen og har tilbudt at være vært for årets generalforsamling.