Løbet er kørt for den slidte Jaka-bygning, mener nyuddannet arkitekt Iben Tranberg, som har lavet afgangsprojekt om bygningens fremtid. Hun mener, at den højst har 20 års levetid tilbage og foreslog på tirsdagens borgermøde, at bygningens skelet bruges som ramme for en bypark og mødested for hele Brabrand.
Den tidligere Jaka konservesfabrik fra 1954 har taget alvorligt skade af at stå tom i 15 år uden at blive vedligeholdt. Derfor vil det være meget dyrt at renovere og genanvende bygningen.
Det vurderede nyuddannet arkitekt Iben Tranberg, som har skrevet speciale om Jaka-bygningen. På et borgermøde tirsdag eftermiddag på Høiriisgårdsvej fortalte hun om sine alternative forslag for cirka 30 deltagere.
Hun understregede, at hun ikke kender den præcise stand på bygningen, men vurderer, at den tilbageværende konstruktion har omkring 20 år i sig endnu. Hun foreslår en transformation af bygningen til en overdækket park, hvor man genbruger selve strukturen, som den står nu.
”Der er ingen hurtige og nemme løsninger, når det kommer til beton. Især når det ikke har været vedligeholdt i 15 år. Den her konstruktion har som alle bygninger en udløbsdato. Mit bud er, at om 20 år er der ikke mere Jaka. Men hvad gør man i mellemtiden? Det er det, mit projekt handler om,” sagde hun.
I februar var hun på besøg i Brabrand, hvor hun foran Jaka-fabrikken fra en række borgere fik en masse input til, hvordan stedet kunne anvendes af lokalsamfundet. De tanker danner basis for hendes forslag til en løsning, der styrker Brabrands identitet og udvikling, og som skaber værdi for alle i lokalområdet.
”Der kom rigtig mange ideer, som for eksempel et sted at arrangere fællesspisning, mødes med løbeklubben eller som mødested for forældre på barsel. En destination for daginstitutioner og skoler på tur. Et sted hvor man kan gå tur og opholde sig. Men allermest et sted at mødes,” opsummerede Iben Tranberg.
Hun foreslår at fabrikkens tilbageværende skelet bliver rammen om en delvist overdækket åben struktur, der kan fungere som en park med plads til sportsaktiviteter, legeområde for store og små – og ligeledes til mindre indendørs aktiviteter.
”Størstedelen af bygningen vil fungere som et uderum – bortset fra nogle kerner, hvor der kan være toiletter, fællesarealer og flex-kontorer. Meningen er ikke at bringe en masse nyt ind men bygge oven på alt det, der allerede er i Brabrand,” understregede hun.
”Det her er et forslag, som nok ikke vil koste lige så meget som en gennemgribende transformation af bygningen til for eksempel boliger. Jeg genbruger meget af det eksisterende i bygningen for at skabe de her uderum, og jeg foreslår, at man genbruger materialer, som A. Enggaard allerede ejer,” forklarede hun.
Stisystem gennem bygningen
I sit forslag tager Iben Tranberg afsæt i, at bygningen i dag står uden tag efter en brand i 2015. I sit forslag har hun fjernet de øverste niveauer og skabt en åben forbindelse hele vejen ned gennem bygningen, hvilket giver et særligt lys inde i midten af den.
En anden vigtig faktor i forslaget er vand. Hun kan se, at regnvandet naturligt vil samle sig i området, hvor Jaka-bygningen ligger.
”Jeg kan se, at under-etagen er påvirket cirka 21 gange om året. Det er alligevel noget – selv uden skybruds-beregninger,” sagde Iben Tranberg, som foreslår, at vandet ledes direkte ind i bygningen i et reservoir, der kan være med til at øge biodiversitet og skabe dyreliv, blandt andet via insekthoteller.
I sin løsning har hun ført et stisystem ind gennem bygningen i et jævnt niveau 20 cm over det ellers ujævne gulv i fabriksbygningen. En rampe forbinder to planer i bygningen og fører mod syd ned i en tunnel under togskinnerne.
”Silkeborgvej og jernbanen skærer Brabrand over i to. Der er ganske få overgange, og det er et problem. Hvis det her sted skal være et mødested, må der nødvendigvis være en over- eller undergang. Det har været oppe før, og jeg synes det er helt relevant.”
Hun forestiller sig en mangfoldig brug af området – både som et sted man lige kigger forbi og som et samlingspunkt via stiforbindelsen, der i øjeblikket mangler i området. Området vil med multibane og et parkour-inspireret klatre-element være indrettet til leg, motorik og læring, men man kan også bare sidde og nyde udsigten ud over ådalen.
En del af selve Brabrand-sjælen
Iben Tranbergs oplæg blev generelt meget positivt modtaget af de fremmødte – samtidig med at der blev stillet en masse konkrete spørgsmål til løsningen.
”Det her forslag ligger meget i tråd med, hvad de nye beboere her i Høiriisparken blev stillet i udsigt, da de flyttede herud. Jeg klapper i mine små hænder og håber, at A. Enggaard vil tage det til sig. Vi ved jo godt, at Enggaard er sat i verden for at tjene penge – men der er vel intet i vejen for at virksomheden laver et mere idealistisk projekt,” lød en af kommentarerne.
Andre fremhævede Jaka-bygningen som et centralt element i selve Brabrand-sjælen og et oplagt center for lokalområdet på linke med Gasværket og idrætsanlægget på Engdalsvej. Derfor opfordrede man til, at Aarhus Kommune blev involveret i projektet.
Andre var enige med Iben Tranberg i, at muligheden for at få en flot renovering af bygningen nok er forpasset:
”Nu må vi se realistisk på det. Vi får ikke den fantastiske Jaka-bygning, vi håbede på. Vi kan så lige så godt lade den gå over til naturen og få noget fælles glæde af den for områdets beboere. Derfor synes jeg det er et virkelig godt projekt, du her lægger frem.”
Vil opføre seniorboliger
Også bylivsudvikler Henning Winther, A. Enggaard A/S, deltog i mødet. Han sluttede af med at fortælle om virksomhedens planer med bygningen. A. Enggaard arbejder i øjeblikket på et projekt, der dog skal godkendes i Aarhus Kommune.
”Vi kigger på et projekt, hvor vi kan opføre seniorboliger, samtidig med at vi også indretter fællesfaciliteter for området, sådan som vi har lovet,” sagde Henning Winther.
”Hvis vi skal have økonomi i at få noget til at ske på den grund, så er det primært boliger, der skal til. Der er en stor efterspørgsel efter seniorboliger i Brabrand – og der findes ikke særlig mange i området. Derfor er det det, vi arbejder hen imod.”
Han fortalte, at forhandlingerne med Aarhus Kommune skrider fremad, og at virksomheden er i en god og positiv dialog med kommunen.